Büyümenin öncü göstergelerinden biri olan endeks mayısta 40,9'a çıktı. Dipten dönüşe karşın endeksin eşik değer olan 50’nin altında kalması, yavaşlamanın sürdüğünü gösteriyor.
Bugün açıklanan büyüme verisini değerlendiren Eğilmez, 'Kamuoyu, kamu kesiminin açıkladığı verilere inancını yitirmiş görünüyor. Bunu uzun zamandır gözlemliyoruz' dedi.
Türkiye'nin Covid-19'un etkisinin zayıf kaldığı ilk çeyrekteki yüzde 4,5'lik büyüme verisine kamu harcamalarındaki ve ithalattaki artış damgasını vurdu.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 'Türkiye’de büyümenin, 2020 yılında Covid-19 salgınından ağır bir şekilde etkilenmesini bekliyoruz' açıklamasında bulundu.
Fitch Ratings Direktörü Winslow, Türkiye’de bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren büyümenin artmasının, 2021'de ise yüzde 4,5’e ulaşılmasının beklendiğini söyledi.
S&P, 2020 için global büyüme için tahminini yüzde 3,3'ten yüzde 0,4'e çekti. Bu öngörü gerçekleşirse küresel büyüme 1982'den beri en düşük seviyede gerçekleşmiş olacak.
Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) mart ayında eşik değerin altına gerileyerek 48,1'e indi.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, 'Ocak-şubat aylarındaki güçlü seyir nedeniyle ilk çeyrek genelinde yüksek oranlı büyüme bekliyoruz' dedi.
Moody’s, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir dizi ülkenin 2020 büyüme tahminlerini düşürdü. Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 2,5’e çekildi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin'in 2020 yılına dair büyüme tahminini Covid-19 adı verilen koronavirüs salgını nedeniyle düşürdü.
TÜSİAD, '2020 Yılına Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi' raporuna göre, 2020'de büyüme yüzde 3.5 olurken, enflasyon yüzde 10.2, işsizlik ise yüzde 12.2 olarak tahmin edildi.
Alacak sigortası şirketi Euler Hermes'in Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, büyümenin yavaş kalmasıyla iflaslardaki artış 2020'de yüzde 6 civarında olacak.
Çin, parasal genişlemeyle finansal sistemi desteklemeye çalışırken, koronavirüs salgını, ekonomistleri Çin'in büyüme tahminlerini düşürmeye zorladı.
JPMorgan, koronavirüs kaynaklı Çin ekonomisinin büyüme tahminini aşağı çekti, 'Salgın yayılırsa talep şoku arz şokuna dönüşür ve tüm dünya etkilenir' tahmini yaptı
Capital Economics, Çin ekonomisinin koronavirüsten ilk çeyrekte olumsuz etkileneceğini, gelişen piyasalarda ise büyümenin sert biçimde yavaşlayacağını belirtti.
Dünyada ekonomik büyüme yüzde 2,9 iken, İslami ekonomi yüzde 5,2 büyüdü. En büyük İslami ekonomiler arasında Türkiye genel kategoride 12’nci sırada.
Dünya Bankası, küresel ekonomik büyüme beklentisini 2020 için yüzde 2,7’den yüzde 2,5’e çekti. Türkiye'nin büyüme tahmini yüzde 3 olarak sabit bırakıldı.
2020’ye yönelik beklentiler olumsuz kalmaya devam ediyor.
IMF, 'Kamu bankalarındaki kredi genişlemesi dizginlenmeli' uyarısı yaptı. 2020 için yüzde 3 büyüme, yüzde 12 enflasyon öngörüldüğünü açıkladı.
TÜSİAD Başkanı Kaslowski, 'TÜSİAD olarak düşüncemiz yüzde 5'in altındaki bir büyümenin ihtiyaç olan istihdam açısından yetersiz kalacağı...' dedi.
BlueBay Varlık Yönetimi Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, 'Gelecekte aynı hataları yapacaklar. Türk politika yapıcılar, sadece büyümeyi önemsiyor' dedi.
Türkiye’nin tüketim ağırlıklı büyümeyi terketmesi gerektiğini belirten Uluslararası Finans Enstitüsü, TL’nin değerinin yeniden düşebileceği uyarısı yaptı.
Ekonomi üçüncü çeyrekte yüzde 0.9 büyüdü, yatırımlar küçüldü, istihdam artmadı. Yılbaşından beri ekonomi 50 milyar dolar küçüldü, kişi başına 702 dolar fakirleştik.
Türkiye ekonomisi arka arkaya üç çeyrek yaşanan daralmanın ardından, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 büyüdü. Piyasa beklentisi yüzde 1 yönündeydi.
TÜİK haftanın ilk günü üçüncü çeyrek büyüme verilerini açıklayacak. Türkiye ekonomisi 2018'in son çeyreğinde ve 2019'un ilk iki çeyreğinde küçülerek resesyona girmişti.
Reuters'ın 17 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre, üçüncü çeyrek büyüme yüzde 0.2 daralma ile yüzde 1.6 büyüme bandında yer alıyor.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, 'Mevcut projeksiyonlara göre yıl sonu itibariyle pozitif büyüme kaydedilen bir yılda cari fazla vermiş olacağız' dedi.
2020'de hedeflenen yüzde 5 büyüme için kredilerdeki artışın 400 milyar lirayı bulması gerektiği hesaplanıyor ama artışın 150 milyarda kalacağı tahmin ediliyor.
Türkiye muhtemelen 2019 senesini yüzde sıfır oranında ya da her iki yönde de olabilir (eksi % 0.1 ya da artı % 0.1), çok küçük bir farkla oluşacak bir büyüme oranı ile kapatacak.
Bloomberg News'ta yer alan habere göre, Türkiye'den sanayicilerin 2020'de büyüme için yurt dışına odaklanması iç talebe yönelik kötümserliğin sürdüğünü gösteriyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.