Bankalardan farklı faiz tahminleri geliyor. Goldman Sachs, Haziran 2022'ye kadar politika faizin yüzde 20'ye yükseltilmesini beklerken, HSBC yüzde 11'e kadar düşürülmesini bekliyor.
CHP'li Öztrak, '128 milyar doları unutmamız ve en fazla hatırlamamız gereken dönemdeyiz. Bu olayı bize kimse unutturamaz' dedi.
TL'deki değer kaybıyla birlikte dövizde ve altın fiyatlarında yaşanan sert yükselişlere karşı vatandaşların nasıl bir pozisyon aldığı, kurlardaki yükselişe nasıl yakalandığı netleşti.
Toptan un fiyatları bir günde 55 TL birden zamlandı. Aralıkta marketlerde 1 kilogram un 12.60 TL'ye çıkacak. Yılbaşından sonra bir paket makarna fiyatı 5 TL'yi geçecek.
Fitch yetkilileri, dolar/TL kurunda yaşanan son gelişmeleri yakından takip ettiklerini, TL'deki değer kaybının bankaların kredi profilleriyle ilgili riskleri artırdığını belirtti.
Geçen hafta Garanti Bankası'nda hisse alım programı açıklayan BBVA, alım programında Türk Lirası'ndaki değer kaybının dikkate alındığı vurgulandı.
TL'deki sert değer kaybı dış medyada geniş yer buldu. Financial Times, hiperenflasyona dikkat çekti, WSJ ve Bloomberg, Erdoğan'ın faiz politikasının düşüşü tetiklediğini belirtti.
Türk Lirası'nın yüzde 10'u aşan değer kaybı dünya ekonomistlerinin de gündeminde yer aldı. Ekonomistler, Türkiye'nin faiz konusunda izlediği politikanın yanlış olduğunu savundu.
Faizlerin düşürülmesinin ardından hızlı artan dolar/TL kuru yüksek seyrini koruyor. Türk Lirası, TCMB'nin ilk faiz indirimi sinyalini verdiği eylül başından bugüne yüzde 26,2 değer kaybetti.
‘Neden böyle oldu, neden TL dolar karşısında kısa sürede hatırı sayılır bir değer kaybına uğradı? Bu soruyu bulmaca çözmesini sevenlere sormuş olayım.’
Türkiye ekonomisi ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı uluslararası medyada haber ve köşe yazılarıyla ilgiyle izlenirken, bu kez bir bulmacada soru olarak yer aldı.
Ekim ayı enflasyonuyla hesaplanan reel faiz oranı yüzde -4.9’a kadar geriledi. Bankacılar, rekor seviyelerin dahi dövize yönelimi engelleyemediğine dikkat çekiyor.
Eğilmez, 'Devalüasyon teknik olarak sabit kur rejiminde ve idari bir kararla olur. Devalüasyon olması için kur rejiminin sabit kur rejimi olması gerekir' ifadelerini kullandı.
Dolar kurunda gece saatlerinde 10.98 ile yeni zirve görüldü. Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde Türk Lirası'ndaki sert değer kaybı devam ediyor.
Usta, 'Erdoğan, 'bir ekonomi nasıl çökertilir', onun kitabını yapmaya başladı. Yakında çıkacak, kaçırmayın' ifadelerini kullandı.
TL'nin dolar karşısında değer kaybı kademeli olarak sürerken, cuma günü 10'un üzerini gören dolar yeni haftaya da 10'un üzerinde başladı. BBVA'dan gelen haberle 9,95'e kadar indi.
Sözcü yazarı Muratoğlu, 'Yurt içinde faiz indirimleri ve enflasyon nedeniyle Türk Lirası mevduatların reel getirisi yok. Para yattığı yerde eriyor' dedi.
'İhracatın yıl sonunda 211 milyar dolara ulaşacak olmasının önemli olduğunu ancak bu artışta en önemli nedenlerden birinin TL’nin aşırı değer kaybetmesidir.'
Reuters'a konuşan yetkili, 'Enflasyon tam olarak en tepedeki hedef olarak görülmüyor' dedi. TCMB'nin 18 Kasım'da faiz indirimlerini sürdürmesi ve TL'de değer kaybının artması bekleniyor.
Piyasalar, yarın Merkez Bankası'ndan çıkacak faiz kararına kilitlendi. Sağlam, DW'deki yazısında, 'Mevcut ekonomi anlayışıyla TL'nin değer kaybını sürdüreceği söylenebilir' dedi.
TL'deki değer kaybının kronikleştiğini, kurdaki artışın enerji fiyatlarıyla birleşerek yoksulluğu artırdığını belirten Söylemez, iktidarın bunu düzeltmek için planının olmadığını kaydetti.
TL'deki değer kaybı devam ettikçe üretici maliyetlerinin arttığını belirten Dr. Tuğberk Çitilci, 2022'de ana dinamiğin enflasyon olacağını vurguladı.
Eğilmez, yazısında, 'Dolardaki değer kaybının sürekliliği ve yüksekliğine karşılık ne ihracatta beklenen artış ne de ithalatta beklenen gerileme söz konusu olmuş' dedi.
Türkiye'de düşük kurdan beklenenler gerçekleşti mi? Bu soruya cevap vermek için önce nominal ve reel olarak kurda oluşan değişimlere bir göz atalım.
Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, 'TL'nin dolar karşısındaki değerinde aşağı yönlü, iç borç stokunda da yukarı yönlü hareket hızla devam ediyor. Dış borç yükü son beş yılda 62'ye çıktı' dedi.
Geçen hafta salı günü 8,29'a kadar düşen dolar yeni haftaya 8,65'lerde başladı. TL'deki değer kaybında erken faiz indirimi endişesi ile Fed’in destekleri erken geri çekme ihtimali etkili.
Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışı temsilcileri için ödediği kira bedelleri beş yılda üç kat arttı. Bu durumun en büyük nedeni ise TL'nin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi...
Rota, 'Rakamlara bakıldığında ihracatınız artar. Ama insanınızı fakirleştiriyorsunuz. İnsanlar evinden dışarı adım atamaz ya da bir bilimsel kitabı sipariş edemez hale geliyor' dedi.
Türkiye ekonomisinde yaşananlar yabancı finans kuruluşlarının ve analistlerin de gündeminde. İşte, 'zirvenin henüz görülmediğini' belirten ekonomistlerin dolar TL yorumları ve uyarıları...
TCMB başkanlığında yaşanan değişimin ardından TL'de kaydedilen değer kaybıyla döviz açık pozisyonu en yüksek şirketler arasında THY, Zorlu Enerji ve Pegasus ilk sıralarda yer aldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.