+GerçekTV’de bu hafta yayınlanmaya başlayan 'Gerçek Ekonomi’de Güldem Atabay konuğu ekonomist Arda Tunca, ile 2023 seçimlerine doğru Türkiye ekonomisinin gidişatını değerlendirdi.
Türkiye’nin AKP dönemi tarım politikasındaki değişiklikler ve özellikle ikinci 10 yılındaki tarım politikasızlığı uzun süredir devam eden bir sorun.
Atabay, 'Ekonomide durum bunca kötüleşmişken, muhalefet partilerinin çok daha kapsamlı, inandırıcı politikalar üreterek çözüm önerilerini seçmen kitlesiyle paylaşması gerekiyor' dedi.
Atabay, 'İyi senaryoda dahi Türkiye'de enflasyonu yüzde 50'nin altına indirmek imkânsız. Borç ödemelerinde yaşanacak zorluklar yıl bitmeden elle tutulur hale gelecek' dedi.
Kur Korumalı Mevduat hesaplarından Merkez Bankası'nın döviz satışlarına, Ukrayna savaşının altına, doğalgaza, dolardan petrol fiyatlarına etkisini Ekonomist Atabay anlatacak.
Türkiye'nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu vurgulayan Atabay, 'Dünyadaki enflasyonist ortam, iç ekonomi politikalarındaki farklı dinamiklerle enerji fiyatları büyük sorunlar yaratacak' dedi.
Cumhurbaşkanı açıklamalarının bir tanesinde de hepimizin aynı gemide olduğunu iddia ederken, nasıl AKP iktidarının yarattığı nimetlerden faydalandıysak, külfeti de bölüşeceğimizi söyledi.
Atabay, Ukrayna riskiyle ilgili, 'Yeni bir enflasyon şoku, turizm gelirlerinde iyileşme olmaması, yeni bir gıda enflasyonu şoku, TL'nin değer kaybı Türkiye ekonomisini vuracak alanlar' dedi.
Atabay, 'Enflasyonun en az yüzde 55'lere kadar çıkacağı bir ortamda yüzde 14 politika faizi ile oluşan derin negatif reel faizde matematik bilen kimse TL'yi tercih etmez' dedi.
Ekonomist Güldem Atabay, AKP hükümetinin ekonomi yönetiminde bir süredir politika üretmekten vazgeçtiğini belirterek, üretilen projelerle erken seçimin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
‘Enflasyon rakamları ekonomi yönetiminin kontrolü kaybettiğini gösteriyor’ diyen Atabay, 2022’nin zor geçeceğinin altını çizdi
'Önümüzdeki seçimlerin AKP ve Erdoğan açısından varoluşsal önemi seçim geri sayımında kalan her günün yüksek tempoda geçeceğini gösteriyor.'
Atabay, 'Faiz artışı bu saatten sonra çare değil. Erdoğan bunu yapmayacağını söylese de yapmak zorunda kalması hali, durumu sadece daha kötüleştirip iflas dalgasını patlatacak ölçekte' dedi.
'Bugünden sonra görmeye başlayacağımız yeni TCMB müdahaleleleri yangının büyümesiyle sonuçlanacak.'
Böyle bir enflasyona nasıl gelindiği bir yandan pandemi ile bağlantılı bir yandan da uzun yıllardır Fed’in yarattığı ucuz dolarlarla ilintili.
Satışa devam etmesi hali ise olmayan rezervlerinden satış anlamına geldiği için yatırımcıyı daha fazla korkutarak dolara yönlendiriyor.
Artı Gerçek Ekonomi Yazarı Güldem Atabay, 23 Kasım günü piyasalarda yaşanan yıkımı ve muhtemel sonuçlarını değerlendirdi.
Hastalığa neden olan yönetimin ve yönetim biçiminin yarın bile çok geç kalınmış olacak erken seçimle değişmesi gerekiyor.
TL/dolarda bugün öğlen saatlerine doğru 10,24 ile yeni bir zirve oluştu. Temel nedenler neler?
Ekonomist Atabay, Ekim ayı enflasyon verisinin bir kırılma anı yarattığını belirterek, TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı, sınırlı ekonomi bilgisi ve sınırsız iktidar isteği çerçevesinde kendisine kaynak sağlayan inşaat şirketlerinin isteklerini gerçekleştirmeye odaklanmış durumda.
Ekonomist Atabay, 'CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun TCMB ziyareti, bu sabahki uyarıları ve kamu bürokratlarına yönelik yaptığı çağrı iktidar nezdinde rahatsızlık yaratmış durumda' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Ağustos verileri, Türkiye ekonomisinin son kalelerinden bütçe ile ilgili ilginç detaylar içeriyor.
Atabay, 'İş gıda fiyatlarındaki fahiş yükselişe geldiğinde Cumhurbaşkanı'nın çözüm yöntemi farklı. Nush ile uslanmayanın hakkı kötektir yöntemleri daha hafızalarda çok taze' dedi.
Atabay, 'Yüzde 37 olan işgücünün payı büyüme politikası tercihleriyle yüzde 32,9'a geriledi. Bu da bunca büyümeye rağmen anketlerde neden AKP-MHP oylarının düştüğünü gösteriyor' dedi.
Ekonomist Atabay, 'Seçim ekonomisi olarak devreye sokulacak yöntemlerin krizle sonuçlanacağını ve birbiriyle çelişen yapısının arzu edilen sonucu yaratmayacağını söylemek gerek' dedi.
Ekonomist Güldem Atabay, 'TÜİK'ten gelen ekonomik verilerin sağlıklı olması herkesin kazancı. Doğru bilgi üzerine alınmayan kararlar hüsranla buluşturuyor karar alıcıları' dedi.
Bu hafta yönetim biçimindeki değişimin ekonomik büyüme performansına etkilerine bakalım.
Türkiye’ye has Başkanlık sistemi ve yarattığı ekonomik krizler arasında, 2018’den bu yana en çok elle tutulan TL’deki değer kaybı ve eşliğinde yükselen tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE).
Ekonomist Güldem Atabay, 'mevcut kaynaklarla ve mevcut yönetimle Türkiye ekonomisi rahatlamayacak' yorumunu yaptı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.