Kahveci, 'Suçlu bu artışa yataklık eden kurumlardır. Bakalım MGK piyasada döviz arzını sınırlayan TCMB'ye karşı Yeni Ekonomi Denemesini tehditten nasıl bir işlem gerçekleştirecek' dedi.
Kahveci, AKP MYK'sında faiz indirimlerine devam kararı alınmasına ilişkin, 'Faiz kararı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyelerinin kararı ile alınır. Parti MYK'sında alınmaz...' dedi.
Kahveci, 'Acaba Hazine garantili köprü ve otoyol bilgileri de (sayı ve mali) aylık yayınlanacak mı? Yoksa soran herkese Bakanlık tek tek istediği cevabı mı verecek?' diye sordu.
Kahveci, 'Soframızda henüz 8-9 TL'lik kur seviyesini fiyatlandırıyoruz. Zam fırtınası olacağı kesin. Sürekli söylediğim cümleyi tekrar edeceğim: Asıl fırtına işsizlikte yaşanacak' dedi.
Kahveci, 'O son swap anlaşmasında Türkiye, TL karşılığını 12,50 TL'den kasaya koyduğu söylendi. Katar ile swap anlaşmasında dolar karşılığı 12,50 kur mu baz alındı?' diye sordu.
İbrahim Kahveci, '128 milyar dolar satışından kim veya kimler 300 milyar liranın üzerinde kâr etti? Bu kâr için neden Merkez Bankası yeni bir politik söylem geliştirdi?' diye sordu.
Kahveci, 'Bakan Elvan, 'biz dövizin yükselmesini istemiyoruz' gibi bir şey demişti. Ama arka kapıdan dövizi yükseltmek için elinden geleni yapan bir Merkez Bankası var' dedi.
Karar yazarı Kahveci, 'Cevap bekleyen soru bu: Büyük elektrik zammı ile ne zaman yüzleşeceğiz? Yakında. Belki de çok yakında... Ama muhtemelen seçimden sonra' dedi.
Kahveci, '90’lı yıllarda da gerçek işsizlik, iş gücüne katılım düşerek örtülmüş. Oysa ekonomik gelişme ile işgücüne katılım azalmayacak, tersine artacaktı' dedi.
Karar yazarı Kahveci, 'Reel olan tek bir nokta var: Enflasyonu düşük gösterdiğimizde ücretlerimiz de düşüyor. Kaybeden tam da bu dar gelirli grup oluyor' dedi.
Karar yazarı Kahveci, 'Geçen yıl 30 kuruşun altında elektrik satan üreticiler yüzde 300 zam yapmış durumda. Fiyatın kalıcı olması beklenemez ama üretici fiyatı 60-70 kuruşa oturdu' dedi.
Ekonomist İbrahim Kahveci, katıldığı bir televizyon programında hükümetin döviz kurunu kasıtlı olarak yükselttiğini ileri sürdü.
'Kurların yükseldiği ama milletin döviz almadığı bir zaman diliminde ortada ters işleyen bir piyasa kuralı olduğu açıktır.'
Karar gazetesi yazarı Kahveci, 'Hazine garantili pahalı yollarımız zorunlu güzergahlar vasıtası ile ürünlere ek maliyet getirdi. Ama asıl sorun verimsizleşen perakende sistemi' dedi.
Karar gazetesi yazarı Kahveci, 'Kamu bankaları adeta yardımlaşma fonuna döndü. Yardımı yapan 83 milyon ama faydalanan siyasi karar vericilerin çevreleri...' dedi.
Karar yazarı Kahveci, Kavcıoğlu'nun göreve geldikten sonra 5'inci kez faiz indirim kararı alamadığını ifade ederek, 'Yüzde 19 enflasyon ve yüzde 19 faiz sarmalında öylece bekliyoruz' dedi.
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, 'Dolar yine 8,60'ın üzerine çıktı. Bir konuşma 30 kuruşa mal oldu. 30 kuruş Hazine garantili müteahhitlerin alacaklarını 50 milyar lira artırdı' dedi.
Kahveci, 'Siyah dendiğinde siyahı öven, beyaz dendiğinde de siyahı kötüleyip beyazı öven bir anlayışla nasıl doğru bulunabilir?' diye sordu.
İbrahim Kahveci, hazine garantili müteahhitlere kaynakların neredeyse sınırsız olduğuna dikkat çekti.
Karar yazarı Kahveci, Ethem Sancak'ın BMC'yi 350 milyon dolara aldığını daha sonra bu fiyatın çok üstünde bir satış gerçekleştirerek firma üzerinden büyük kâr ettiğini yazdı.
Kahveci, 2023'te devredilmesi gereken 3'üncü Köprü'nün 6 yıl sonra devredileceğiyle ilgili iddialara ilişkin, 'Hazine garantili müteahhide en az 4 yıl daha kıyak çekilmiş oluyor' dedi.
Erdoğan'ın 'İhaleleri mutlaka şeffaf gerçekleştirin, hatta canlı yayınlayın' sözü üzerine Karar yazarı Kahveci, ihalelerle ilgili kamera arkasında şirketler yönelik dönen 'kıyakları' yazdı.
Kahveci, en zengin yüzde 5'in gelirden aldığı payın yüzde 22.8'e yükseldiğine işaret ederek, 'Sermayenin ekonomik aktiviteden uzaklaşmış olması ile yatırım-istihdam ilişkisi koptu' dedi.
Kahveci, 'Japonların 1,2 milyar dolara yaptığı Osmangazi Köprüsü'ne faiz ve kamulaştırma giderini 1,7 milyar dolar ediyor. Bu köprüye kim 13 milyar dolar Hazine garantisi verdi' diye sordu.
Kahveci, Erdoğan'ın açıkladığı esnafa hibe desteğiyle akaryakıta getirilen ÖTV zammını kıyaslayarak, 'Nasıl? Mutlu muyuz? Verilen 4,6 milyarlık müjde 14,6 milyar olarak geri alınıyor' dedi.
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, 'Ne varsa bitirdik ve ülkenin mali yükünü gelecek nesillere aktardık. Onlar daha çok çalışıp daha çok ödemek zorundalar' dedi.
İbrahim Kahveci, 'Ülkemiz çok ciddi bir maliyet baskısı altında. Ve bu maliyet baskısı raf fiyatlarına yansımak için adeta fırsat kolluyor' ifadelerini kullandı.
Kahveci, 'Bir kararnamenin sadece bir günlük maliyeti 1 trilyon lira olur mu? İşte bunu ülke olarak cuma akşamı yayınlanan kararname ile görmüş ve yaşamış olduk' dedi.
Kahveci, 'Milletin sırtına hangi şirketlerin 300-500 milyarlık kredileri yüklenilir? Açıklanan paketin aslında tartışılması gereken en önemli yeri burası. Kimler kurtarılacak?' diye sordu.
Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Hakan Atilla'nın istifasını ve yeni açıklanacak ekonomide reform paketini yorumladı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.