Zulmü anladığımızda her şey güllük gülistanlık olmayacaktır ama tahayyül ve düşünme, kendimizi dönüştürüp dönüştüremeyeceğimizi gözden geçirebileceğimiz bir ahlaki eleştirel zemin sunar.
Babası 'dengbej' destancı idi. Anadili Kürtçe idi. Kürtçe sözlü anlatım geleneğini babasından öğrenmişti.
'Birçok yoldaşımı ve kendi oğlumu da yitirince, ruhi olarak çok kötü etkilenmiştim. Çektiğim acıları yüreğime gömseydim sonuçları çok kötü olabilirdi.'
Bir ara ülkeye dönme fikrim vardı. Artık bunun giderek mümkün olmadığını görüyorum.
'Çoğumuz 12 Eylül sonrası cezaevleriyle tanıştığımızda yirmili yaşlardaydık.'
Sevgiyle, sevdayla, umutla, mutlulukla yaşanan örnek bir hayat!
Âşık Armanî’nin resmi adı Agop Yıldız’dır. Annesinin adı Satenik, babasının adı Kirkor Yıldız’dır.
'Benim bindiğim eşek benden akıllı olmamalıdır! Köy enstitüleri yoksul köy çocuklarının gözünü açıyor. Kapatılmalıdır!'
Lütfen Süryani kardeşlerimizi rahat bırakınız!
Türkiye’den Almanya’ya göçün 60. Yılı vesilesiyle Molla Demirel ile yaptığım söyleşiyi aynen yayınlıyorum.
'Çorumlular bize, haymatlos enterne Almanlara en zor günlerinde kucak açmıştı. Yoksul Çorumlular, komşularımız bizimle lokmasını paylaşmıştı.'
Şu yaşadığımız dünyada, şu Türkiye’de, şu Yunanistan’da ne güzel insanlar var!
Bu başlığı kendi jübile sözlü tarih kitabı için kullanması daha uygun olmuş. Kemal Yalçın önemli bir sözlü tarih arşivi oluşturdu.
Şakir Bilgin Eğitim Enstitüsü’ne başladığında siyasal tutumunu belirlemişti. Devrimci bir öğrenci olarak boykotlarda, direnişlerde yer alıyordu.
Birçok Ermeni, Rum, Süryani Kemal Yalçın’ın kitaplarını okuyarak Türklerle, Kürtlerle yeniden barışmıştır.
1915'e ilişkin çok uğraştı. 2011 yılında yayınladığı kitabında 'Soykırım kelimesi beni rahatsız etmeye başladı, Türkiye'ye karşı kin beslemiyorum' diye yazdı.
'Ben kendimi Türkiye’deki insanların, Çorumluların, İstanbulluların dışında görmüyorum. Onlarla, onların dışında bir yabancı gibi konuşamıyorum. Onlar benden, onlar bizden bir parça!'
Hayatını kaybeden şair Ali Bali Almanya'nın Duisburg kentinde sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
“Vatan Vatanım, Ma Patrie Uşak” adlı kitabın yazarı Uşak'lı Kosta Pandazoğlu 12.03.2018’de, Paris’te vefat etti!
Şemso Altaş, 87 yaşında, Almanya’da, Wanne-Eickel şehrinde aramızdan ayrıldı. Şemso Altaş’ın hayatı Turabdin’in, Türkiye’nin son yüz yıllık tarihidir.
Melke Gabriel'in anne babasına, 'benim dedem ve ninem niçin yok' diye sorması, 1915'te yaşanan Seyfo Katliamı'na ilişkin ilk duyduklarını da beraberinde getiriyor.
"Ben vatanımdan ayrıldığımda 17 yaşındaydım. O yaşta bir çocuk neden canından çok sevdiği anasını, babasını, tek kardeşini, evini, mahallesini, arkadaşlarını, sıcacık yuvasını terk eder?"
On dört yaşında, Soma kömür ocaklarında çalışmaya başlamıştı. Soma’da Devrimci İşçi Sendikaları’na (DİSK) Bağlı Maden-İş Sendikası’nın kurucu üyeleri arasında yer almıştı.
Fakir Baykurt dünyayı sadece anlamak ve anlatmakla kalmamış, yaşadığı toplumu ve dünyayı daha iyiye, daha ileriye doğru değiştirmek için yaşamı boyunca mücadele etmişti.
1955’te olanları Araştırmacı Yazar Kamil Bulut anlatıyor.
‘Yağmacılar motorlu kayıklarla, mavnalarla karşı yakadan Büyükada’ya gelmiş, kırıp yıkıp yağmalayıp ellerini kolların sallaya sallaya çekip gitmişlerdi.’
6-7 Eylül olayları Kıbrıs’ın statükosunu ve geleceğini belirleyecek konferansta Türkiye’nin konumunu güçlendirmek amacıyla planlanmış ve uygulanmış bir provokasyondu.
33 yıldır İsveç'te politik sığınmacı olarak bulunan sosyalist Odak Dergisi genel yayın yönetmenliği de yapmış olan Türkiyeli gazeteci İspanya'da gözaltına alındı.
'Bugün yürümezseniz, hiç yürüyemezsiniz! Gel kardeşim, gel!' Tartışmaya, derin derin düşünmeye vakit yok!
Çocuklar kitapları seçerlerken önce kitabın kapağına, kitabın adına ve kitabın adının yazıldığı harf karakterine bakarlar.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.