75 ülkede 16 binden fazla vaka tespit edilmesinden sonra Dünya Sağlık Örgütü alarma geçti. Maymun çiçeği hastalığı için en yüksek alarm seviyesi olan 'küresel acil durum' ilan edildi.
Yeni bir çalışma maymun çiçeği hastalığıyla ilgili endişeleri artırdı. Bilim insanları, artan vakalara karşı, yeni semptomları ve hastalığın seyrini gözlemledi.
Uzmanlar, virüslü kişilerdeki yaralara dokunulmaması, tükürük ve kan örneklerine temas etmemeleri ve hastaya ait çarşaf, havlu gibi malzemelere kesinlikle dokunmamaları gerektiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, 58 ülkede görülen vakaların yüzde 80'inin Avrupa'da görüldüğünü açıkladı.
Afrika dışında İngiltere, İspanya, Portekiz, Kanada, Almanya, Fransa, ABD, Hollanda, İsveç, Norveç’in de olduğu birçok ülkede tespit edilen maymun çiçeği virüsü Panama’da tespit edildi.
Türkiye'de de ilk vakanın tespit edildiği maymun çiçeği hastalığı ile ilgili 30 yaşındaki bir hasta, yaşadıklarını anlattı.
Vaka görülünceye kadar atılması gereken adımların atılmamasını eleştiren TTB, 'maymun çiçeği' hastalığı konusunda alınması gereken önlemleri sıraladı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, maymun çiçeği ve artan Covid-19 vakalarıyla ilgili açıklama ve uyarılarda bulundu.
Sağlık Bakanı, 'Maymun çiçeği' virüsünün solunum yoluyla geçmediğini söyledi ama uzmanlar aynı fikirde değil: Hastalık havadaki solunum partikülleriyle geçebiliyor.
Sağlık Bakanı Koca, ülkede ilk 'maymun çiçeği' vakasının görüldüğünü ve hastanın tecrit altında olduğunu açıkladı.
Bulgaristan'da iki kişide maymun çiçeği virüsü tespit edildi. Vakaların 41 ve 44 yaşında olduğu belirtildi.
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı verilerine göre şimdiye kadar tespit edilen vakaların yüzde 99'unun erkeklerde görüldüğü ve çoğunun Londra'da olduğu belirlendi.
Nijerya'da bir haftada 10 kişide maymun çiçeği virüsü tespit edildi. NCDC, halkın salgına karşı daha dikkatli olması çağrısında bulundu.
Brezilya'da ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi. Ülkede 8 maymun çiçeği vakası şüphelisinin bulunduğu açıklandı.
Yunanistan'da ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi.
WHO, Afrika dışında virüse yakalanan hasta sayısının üç haftada 780'e çıktığını duyurdu. Afrika dışında ilk defa bu kadar çok vakanın aynı anda görülmesi endişe yarattı.
Dünya Sağlık Örgütü, son haftalarda dünyada yayılmayı sürdüren maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadar 780 kişide tespit edildiğini duyurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da maymun çiçeği şüphesiyle kontrol altına alınan 4 kişinin test sonuçlarının negatif çıktığını açıkladı.
Sultangazi’de eczaneye giden 3 kişi Maymun Çiçeği şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. 3 kişinin test sonucu beklenirken yaraların sebebinin 'suçiçeği' olabileceği de kaydedildi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu yıl 7 Afrika ülkesinde 1400'ü aşkın maymun çiçeği vakasının görüldüğünü bildirdi.
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, yeni 71 maymun çiçeği vakasıyla beraber toplam vaka sayısının 179'a çıktığını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) maymun çiçeği uzmanı Dr. Rosamund Lewis, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede yayılma gösteren maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklamada bulundu.
Fransa Sağlık Yüksek Kurulunun son paylaştığı verilere göre ülkede maymun çiçeği vaka sayısının 16 olduğu açıklandı.
Maymun çiçeği virüsüne Türkiye’de henüz rastlanmadı ancak uzmanlar ortaya çıkması durumunda yapılacaklara ilişkin bir yol haritası oluşturulmasını öneriyor.
Virüsün iki ayrı türü olduğunu belirten Doç. Dr. Nafiz Koçak, Kongo türünde yüzde 10’a kadar ölüm riski olduğunu söyledi ve koronavirüsten korunur gibi maske takılmasını önerdi.
İrlanda Sağlık Hizmetleri İdaresi, ülkede ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini açıkladı.
Türkiye’de henüz maymun çiçeği vakaları görülmediğini belirten Prof. Dr. Yavuz, tespit edilmesi durumunda yaklaşık 4 hafta boyunca karantinada tutulması gerekeceğini kaydetti.
Şüpheli 31 vakanın test sonuçlarının beklendiği İspanya, Avrupa Birliği üyeleri arasında maymun çiçeğinin en fazla görüldüğü ülke olarak ilk sırada yer alıyor.
Endişe yaratan maymunçiçeği virüsü hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Alver, 'Pandemi haline gelmesi ve Türkiye’de de görülmesi muhtemel olsa da ölümcüllük oranı yüksek olmaz' dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid pandemisinin henüz bitmediğini, dünyanın yeni bir pandemiye hazır olmadığını söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.