Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, şubat ayında dar tanımlı işsizlik yüzde 8,7, geniş tanımlı işsizlik ise yüzde 24,5 oldu.
Türkiye’de vatandaşlık almak için ev alan yabancıların sayısı son 11 yılda arttı. İlk sırada Ruslar yer alırken ikinci sırada İran vatandaşları yer alıyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı “500 bin liraya aldığı evi 3 milyon liraya satıp gidiyor” dedi.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde, martta en yüksek aylık reel getiri yüzde 11,57 ile külçe altında gerçekleşti.
İktisatçı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Artı Gerçek yazarı Güldem Atabay’a işsizlik ve istihdam verilerini değerlendirdi. TÜİK'in işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Gürsel, yeniden işsizliğin yükseleceği uyarısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, verileri tartışılan Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) başkan yardımcısı Fatih Şahin’i görevden aldı. Şahin, yedi ay başkan yardımcılığı görevinde kalabildi.
Yıllık sanayi üretimi yüzde 0,4'lük artışla, pandemi döneminden bu yana düşük oranda kaldı. Ağustos rakamı ise yüzde 1,1'e revize edildi.
TÜİK'e göre ; Türkiye'de işsizlik oranı, eylülde bir önceki aya göre 0,3 puanlık artışla yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, enflasyon oranını düşük açıklayarak vatandaşların mağduriyetine yol açtığı gerekçesiyle TÜİK yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
TÜİK tarafından açıklanan Yeniden Değerleme Oranı ile IMEI kayıt ücretlerinde de büyük artış olacak.
HDP'li Paylan, enflasyon rakamlarını Artı TV'de yorumladı. Paylan, "TÜİK'in rakamlarını esas alarak çalışanlara yüzde 100 daha eksik zam veriliyor. Fark milyonlarca yurttaşımızın ceplerinden alınıyor. Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluğu" dedi.
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 135,06 arttı. Yıllık bazda en fazla fiyat artışı yüzde 234'le gübrede oldu.
Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi, açlık sınırının Eylül 2022’de 7 bin 300 lira olduğunu açıkladı.
TÜİK ücretli çalışan sayısını açıkladı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 13 milyon 754 bin 421 kişi iken, 2022 yılı ağustos ayında 14 milyon 782 bin 776 kişi oldu.
Eylülde satılan konut sayısı, aylık bazda yüzde 8,17, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 22,9 düştü. Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den bin 196 konut satın aldı.
Açık olan Türkiye’de işsizlik var, devletin kendi kurumları da bunu doğruluyor. Buna karşın kurumların verileri arasında çelişki var.
TÜİK'in açıkladığı işsizlik verilerine CHP'den de tepki geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Temmuzdan ağustosa tek bir ayda ne oldu da, geniş işsiz sayısı 1 milyonun üzerinde geriledi?" diye sordu.
Enflasyon cephesinde “epistemolojik kopuş” yaşanırken, bunun yansıması üretim cephesinde karşılık bulur noktaya geldi. Bu, hükümetin 'büyüme bizim önceliğimiz' söyleminin epistemolojik olmasa da gerçekten kopuş olabileceği sinyalini güçlendiriyor.
Sayıştay, kamu kuruluşlarının 2021 yılı denetim raporlarını yayımladı. Yayınlanan raporlar arasında Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu olmadığı ortaya çıktı.
Türkiye'nin dış ticareti ağustosta 11.2 milyar dolar açık verdi. Dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 160 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 81,4'ten yüzde 65,6'ya geriledi.
Enflasyon hesaplaması nedeniyle tartışılan TÜİK'te bir görev değişikliği daha yaşandı. Enflasyon hesaplamasını yapan birimin bağlı olduğu TÜİK Başkan Yardımcısı değişti.
TÜİK sanayi üretim verilerine göre, sanayi üretimi aylık bazda yüzde 6,2 daraldı. Böylelikle sanayi üretiminde Nisan 2020'den bu yana en sert aylık gerileme izlendi.
DİSK-AR, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısının temmuzda 8,5 milyon kişiye çıktığını hesaplarken, İŞKUR ile TÜİK verileri arasındaki tezatlık temmuzda da sürdü.
Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10,1 oldu. Haziran verisi yüzde 10,3 olarak kaydedilmişti. Geniş tanımlı işsizlik ise (atıl işgücü) temmuzda yüzde 22,5'e yükseldi.
Çanakcı, TÜİK’in yüzde 80,21 olarak açıkladığı enflasyona ilişkin, 'Anlaşılan TÜİK çarşıdaki, pazardaki, marketteki halkın enflasyonunu değil, Beştepe’nin enflasyonunu ölçüyor' dedi.
Ağustos ayı enflasyon verileriyle, toplumun hissettiği arasındaki uçurum yeniden tescillendi. Asgari ücretle temel yaşam giderlerini karşılama çabasına şimdiden ket vuruldu.
Ağustosta enflasyonu TÜİK yüzde 80,21, ENAG yüzde 181,37 olarak hesapladı. İTO da İstanbul enflasyonunu yüzde 99,91 olarak açıklamıştı. Uzmanlar aradaki bu farklılığa dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 80,21'e yükseldi. ENAG ise enflasyonun yüzde 181,37 olduğunu hesapladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) temmuz ayında yıllık yüzde 90,56, aylık olarak ise yüzde 7,42 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomik güven endeksi temmuz ayında 93,4 iken, ağustos ayında yüzde 1 oranında artarak 94,3 değerini aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Buna göre dış ticaret açığı temmuzda yıllık yüzde 147 artarak 10,69 milyar dolar oldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.