Türkiye Ziraat Odaları Birliği, ocak ayında üreticiyle market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 339,5 ile elmada görüldüğünü, onu kuru soğan ve portakalın izlediğini açıkladı.
İddialara göre Dinçer’in görevden alınma nedeni Erdoğan’ın, önceki gün yaptığı, ‘Enflasyon daha da düşecek’ açıklamasının ‘görevden almayla ilişkili olabileceği’ kaydedildi.
Dünyada yılda 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor, israf oluyor. Gıda doğru değerlendirilebilse dünya üzerindeki yaklaşık 1 milyar açlık çeken insanı doyurmak mümkün olur.
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Tavşan, sebze ve meyvede tüm üretim ve ticaret süreçlerinin hava şartları ile doğru orantılı gittiğini ve fiyatlarda yüzde 50 artış olduğunu belirtti.
TMO’nun yüksek KDV’yi küçük üreticilere uygulaması çiftçiyi zor durumda bıraktı. CHP'li Aygun, 'çiftçiye yüzde 8 KDV kesilmesi insafsızlık, sanayici değil çiftçiyi desteklemeli' dedi.
TÜİK verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık bazda yüzde 87,64 ve aylık olarak yüzde 25,92 artarak endeks tarihinin rekorunu kırdı.
TİGEM ve Hazine'ye ait tarım arazilerine iktidar yüzde 80’e yakın zam yaptı. CHP’li İlhami Özcan Aygun, ‘insafsızlıktır, yerli üretime darbedir’ dedi.
TMO arpayı, et ve süt üreticilerine satınca yüzde 8 KDV alıyor. Aynı arpayı sanayici alırsa KDV yüzde 1’e düşüyor. KDV çarpıklığı vatandaşa zam olarak yansıyor.
Aydın'da çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler, artan maliyetler ve satışların azlığı sebebiyle zor günler geçirdiklerini aktararak portakalın dalında kaldığını belirtti.
Büyük zincir marketler arasında yer alan Migros, tüm şubelerinde indirim uyguladığını açıkladı.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, özellikle üretici fiyatlarındaki düşüşün üreticiyi topraktan kopardığını ve bir sonraki yıl ürün fiyatlarının yükseldiğini kaydetti.
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği tarafından sezon başında fiyat açıkladı daha üretim sezonu bitmeden 2 adet revize fiyat açıkladı.
AKP, Meclis'e sunmayı planladığı tek maddelik düzenleme ile, mevcut mevzuatta stokçulara yönelik verilen para cezalarının artırılması öngörüldü.
CHP Ekonomi Masası üyesi Gökan Zeybek, yurt gezilerini tamamladıkları ve üreticilerin son derece kötü durumda olduğunu söyledi. Zeybek, ‘Üretim yapanın kaybettiği bir ülke var' dedi.
Süt üreticisi, 'Sadece yem fiyatlarının artması değil, üreticinin girdi maliyetlerin de ortalama yüzde 45-50 yükseldi. Sütte artış ise yüzde 14’te kalınca üretilemez hale geldi' dedi.
Kabzımallar Başkanı Ali Batman, 'Plastik kasa şu anda 17 liradan satılıyor. Kasaya koyduğumuz orta kalite limon 10 lira, en kaliteli limon 12 lira yapıyor' dedi.
Suiçmez, 'Bakanlık da zaten rekoltede olabilecek değişikliklerin takip edileceğini belirtmiş, aynı şekilde Tariş de fiyatların koşullara göre revize edilebileceğini söylemişti' dedi.
Şeker fabrikalarının mevcut 3.93 TL olan şeker satış fiyatı ile üretim yapmalarının mümkün olmadığı belirtilirken, şekerin fabrika satış fiyatının en az 5 liraya çıkarılması talep ediliyor.
Karadenizli fındık üreticisinin Kinder ve Nutella gibi markaları bünyesinde barındıran Ferrero ile yaşadığı sorunlar Fransız AFP ajansının haberiyle gündeme taşındı.
Karar yazarı Kahveci, 'Geçen yıl 30 kuruşun altında elektrik satan üreticiler yüzde 300 zam yapmış durumda. Fiyatın kalıcı olması beklenemez ama üretici fiyatı 60-70 kuruşa oturdu' dedi.
Elektrikli araç üreticisi Tesla, üçüncü çeyrekte rekor kâr ve gelir elde ettiğini açıkladı. Şirketin kârı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Ömer Fethi Gürer: 'Dünya Bankası, IMF ve benzeri kurumların Türkiye’den talepleri nedeniyle 5 milyon hektar ekilebilir arazi ekilmez hale geldi. 800 bin tarım işçisi üretimden çekildi.'
'Şu an üreticilerin halini görmeniz lazım. Sayarak gübre atma noktasına geldi. Yapılan yanlışın düzeltilmesi gerekiyor. Ülke tarımının kurtarılmasını istiyorlarsa bunu acilen yapmalılar.'
'Eylül ayında kuru soğan 3,5 kat, maydanoz ve elma 3,4 kat, limon 3,3 kat, yeşil fasulye 3,1 kat, kuru üzüm ve marul 2,7 kat, süt 2,6 kat fazlaya tüketiciye satılıyor.'
Ulusoy, 'Girdi maliyetleriyle boğuşan üretici ve lojistik giderlerini yansıtan market etiketleri sürecin sonucunu değil nedenini gösteriyor. Neden ekonomiyi yönetenlerin başarısızlığı' dedi.
Son 18 yılda 35 milyon dönüm tarım alanı, 654 bin çiftçinin üretimi bırakması, 2,1 milyon çiftçinin borcunun 2,4 milyar liradan 134 milyar liraya çıkması tarımda kötü gidişatı ortaya koyuyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, ayçiçeği yağının lüks hale gelebileceğini, üreticisinin yaşadığı zorluklar nedeniyle erişilemez fiyatlara ulaşabileceğini belirtti.
Çiftçi-Sen: 'Piyasayı şirketlerin lehine düzenlemekte, bizlerin açlık ve yoksullukla yaşamaya devam etmemizi istemektedirler.'
Temmuz ayı itibarıyla son bir yılda tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 18.95 olurken, gıda enflasyonundaki artış yüzde 24.92 oldu. Gıdadaki fiyat artışları ise üreticiye yansımadı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği rekolteyi beğenmeyen ihracatçıların baskısı sonuç verdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.