Yargıtay’dan kadına şiddet cezasında tahrik indirimine onay
AKP hükümeti kadınların hakları için kritik önemde olan İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede feshederken, kadına yönelik şiddet suçlarına karşı uygulanan cezalarda da caydırıcılık politikası izlenmiyor.
Ankara’da Ömer Faruk Ayvaz’ın silahlı saldırısına uğrayan ve 22 kez geçirdiği ameliyat sonrasında tek gözünü kaybeden Y.O. davasında sanık erkeğe verilen cezadaki ‘tahrik indirimi’ Yargıtay tarafından onandı.
Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan yapılan yargılamada Ömer Faruk Ayvaz’a müebbet hapis cezası verirken "tahrik indirimi" de uygulamıştı.
Evrensel’de yer alan habere göre indirimle birlikte 10 yıl 6 aya düşürülen hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Temyiz isteminin ise esastan reddine karar verildi.
Defalarca aldığı koruma kararına rağmen sokak ortasında ayrıldığı Ömer Faruk Ayvaz’ın silahlı saldırısına uğrayan ve 22 kez geçirdiği ameliyat sonrasında tek gözünü kaybeden Y.O. davası, istinafın ardından Yargıtay’dan da dönerek Ankara Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmüştü. Karar, hem sanığa verilen cezanın hem de tahrik indiriminin az bulunması gerekçesiyle bozulmuştu.
Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in öldürülmesiyle ilgili davada da mahkeme, katil Cemal Metin Avcı'nın cezasını da 'haksız tahrik' indirimi uygulayarak 23 yıla indirmişti. Mahkeme, sanığın kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar vermiş, karar kamuoyunda büyük tepki çekmişti.
Öte yandan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da kadına yönelik suçlara ilişkin davalarda ‘iyi hal indirimi’ yapılmasının toplum vicdanını yaraladığını ve infiale yol açtığını söylemiş, Bakan Bozdağ, AKP iktidarı boyunca birçok davada tercih edilen söz konusu ‘tahrik ve takdir indirimi’nin kendisini de yaraladığını söylemişti.