8'inci FilmAmed Belgesel Film Festivali başladı: 1 Ekim'e kadar sürecek

8'inci FilmAmed Belgesel Film Festivali başladı: 1 Ekim'e kadar sürecek
FilmAmed Belgesel Film Festivali açılışında konuşan yönetmen ve milletvekilleri, kayyım politikalarının sanatçılara uyguladığı baskı ve sansüre dikkat çekerek kararlılık vurgusu yaptı. Festival boyunca 31 kısa ve uzun metrajlı belgesel gösterilecek

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nin düzenlediği Film,Amed Belgesel Film Festivali bugün Amed Şehir Tiyatrosu'nda başladı. 27 Eylül ile 1 Ekim tarihleri arasında dört gün sürecek festivalin açılış filmi ise Doğu Kürdistanlı yönetmen Sarkew Mesgarî’nin yapımı olan “Zimanê Dayikê” (Anadil) filmi oldu.

Film festivaline birçok yönetmen, sinemasever ve Yeşil Sol Parti Milletvekilleri, Meral Danış Beştaş ile Saliha Aydeniz de katıldı.

Film gösterimi öncesi açılış konuşması yapan yönetmen Metin Ewr, festivallerin ve etkinliklerin engellediğini ve yerlerinin nasıl işgal edildiğini hatırlatarak sanat çabalarının devam edeceğini vurguladı.

'MUTLAKA KAZANACAĞIZ'

Metin Ewr, sanat faaliyetlerinin sansür ve baskı yoluyla kontrol altına alınmak istendiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Film Amed sansür ve toplumsal hafızanın yok edilmesine karşı bir duruştur. Bu açıdan emeği geçen her arkadaş çok değerli. Ayrıca Yılmaz Güney de bir duruştur. Ona yönelik çirkin saldırıları kabul etmiyoruz. Sadece onun sanatına değil politik duruşuna da saldırılar vardı. Bu konuşmayı Yılmaz Güney'in bir sözü ile bitirmek istiyorum. Mutlaka kazanacağız."

Yönetmen Metin Ewr

'SİNEMA BİR MÜCADELE ALANIDIR'

Ardından konuşan Yeşil Sol Parti Erzurum milletvekili Meral Danış Beştaş, sanata yönelik sansür girişimlerin egemenler için vazgeçilmez bir şey olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"FilmAmed film festivaline gelmişken kayyımları ve Kürt halkına karşı inkar, imha ve asimilasyon politikalarını da hatırlamak gerekir. Bu toplumun kendi kültürü ve yaşamını ortadan kaldırılması için yoğun saldırılar var. Bunlara karşı Kürt sineması da var. Kürt edebiyatı da var. Yetmişli yıllarda Kürt kelimesinin içinde geçtiği filmler dahi engellenir ve sansüre uğradı. Bunları bu halk yaşadı, yaşıyor. Sinema bir mücadele alanıdır. Topluma hizmet etmeyen sanat kime hizmet eder hepimiz biliyoruz. Sanat alanında sürekli hegemonya kurmaya çalışıyorlar. Ama bunu başaramayacaklar. Bu Kürtler için mümkün değildir."

'KANUN HÜKMÜ', KADIN SİNEMACILAR VE CİNSİYETÇİ POLİTİKALAR

Beştaş, sinema filmlerine yönelik baskılara ve kadınların sinema alanında karşılaştığı politikalara değinerek, "Kanun Hükmü de bildiğiniz gibi sansürlendi. Bu günlerde çokça tartışılıyor. Bu sansüre karşı ciddi bir muhalefet de var. Bu tür etkinlikler her zaman hafızayı yaratır. Egemenlerin cinsiyetçi politikaları sonucu kadın sinemacılar hak ettiği değeri ve yeri göremiyor. Sinema kadınlar için bir mücadele alanıdır. Hepinize iyi seyirler diliyorum."

Konuşmaların ardından "Zimanê Dayîkê" filminin gösterimi başladı.

'ZİMANÊ DAYÎKÊ'

Yapım, İran'da modern okulların kurulmasından bir asır sonra, anadilde eğitim hakkı için resmi kurumlarda bir ilerlemenin olmayışı ile birlikte oluşan belirsizliklere karşı mücadeleti, sivil toplum aktivistleri ve öğretmenlerin, Kürtçe öğrenme haklarından mahrum bırakılan çocuklara ve öğrencilere Kürtçe öğretmek için yardım etmeye çalışmalarını konu alıyor.

YÖNETMEN İLE SÖYLEŞİ: KÜRTÇEYE BASKI SÜRÜYOR

Gösterim sonrasında filmle ilgili söyleşide konuşan yönetmen Sarkew Mesgarî, anadile ilişkin sorunlara değindi. Sarkew Mesgarî, “Kürtçe üzerindeki baskılar var. 44 yıldır kanunda yer almasına rağmen Kürtçe resmi olarak siyasi baskılardan dolayı kullanılamıyor. Buna karşı gönüllü öğretmenler 15 yıldır tüm zorluklara rağmen Kürtçe ders veriyor” diyerek konuştu.

Söyleyişi, ardından Yeşil Sol Parti Mardin milletvekili ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz tarafından yönetmen Sarkew Mesgarî’ye plaket verildi.

Festival, yarın Bezgin Bekir sinema salonunda devam edecek. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar