'Çok Kötü Bir Şey Oldu’ belgeseli İstanbul'da gösterildi: 'Madımak’ın ateşi de ışığı da sönmedi'

Ümit Kıvanç imzalı belgesel film, "Çok Kötü Bir Şey Oldu" özel bir programla İstanbullu izleyiciyle buluştu. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Koordinatörü Eylem Şen, "Madımakla, Roboskiyle, Suruçla yüzleşilmedikçe demokratikleşme olmaz" dedi.

Müzeyyen YÜCE


İSTANBUL- Sivas'ta, 2 Temmuz 1993’te 33 aydın, sanatçı ile iki otel görevlisinin öldüğü Madımak Katliamı'nın 31'inci yıl dönümü kapsamında Madımak Katliamı Hafıza Merkezi tarafından tanıtım ve belgesel özel gösterimi programı düzenlendi. Programa DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile çok sayıda davetli katıldı.

‘ETKİNLİK ANİMASYON FİLM İLE BAŞLADI’

İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen program, Sanal Müze’nin anlatıldığı 50 dakikalık animasyon film “Unutulmayan/ Evergreen” ile başladı. Sivas katliamını konu alan animasyon filmi salonu tamamen dolduran çok sayıda kişi izledi.

‘DEVLET 31 YILDIR ÖZÜR DİLEMEDİ’

Film gösterimizin ardından Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Koordinatörü ve Yönetmen Eylem Şen konuştu. Şen, merkezin hiçbir kurumdan destek almadan Avrupa’daki Alevilerin lokmaları ile kurulduğunu ifade etti. Hafıza merkezinin çalışmaları ve yürüttüğü projeler hakkında bilgi veren Şen, katliamda ölen aydınların unutulmaması için mücadele ettiklerini işaret etti. Türkiye’de yıllardır Sivas katliamı ile toplumsal yüzleşmenin yapılmadığını kaydeden Şen, “31 yıldır devlet özür dilemedi, kanıtlar örtbas edildi. Suçlular cezalarını çekmedi. 6-7 Eylül ile, 90’lardaki siyasi cinayetler ve köy yakmalarla, Lice, Gazi Koçgiri, Dersim, Madımak, Roboski ve Suruç ile yüzleşilmedikçe demokratikleşme olmaz” dedi.

madimak1jpg.jpg

‘8 SAAT KATLİAM YAŞANDI VE DEVLET SADECE SEYRETTİ’

Almanya genelinde 160 kadar derneğin üyesi olduğu Almanya Alevi Birlikleri Federasyonunun (AABF) Genel Başkanı Hüseyin Mat ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bu ülkede 31 yıldır adalet işletilmedi. 31 yıldır adaletin işletilmesini bırakın bir de zaman aşımı kararları çıktı. Bir gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanı kararları ile katiller serbest kaldı. Bu katliamı unutturmak için her şey yapıldı. Biz yıllardır Madımak’ın taş müzesi yapmasını istiyoruz. Ama ısrarla kabul etmiyorlar. Bakın; 8 saat boyunca devletin gözü önünde bir katliam yaşandı. Devlet sadece seyretti. Eğer devlet sadece seyredip milletin can güvenliğini korumadıysa devlet de sorumludur ve hesap vermelidir.”

‘MADIMAK’IN ATEŞİ DE IŞIĞI DA SÖNMEDİ’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe de “1993 yılında yakılan Madımak Oteli’nin ateşi de ışığı da sönmedi” dedi.

Madımak katliamından yükselen kara dumanın şimdi ciğerlerini yaktığını ve nefes aldırmadığını kaydeden Erçe, “Bu kara dumanı el ele vererek bir araya gelip dağıtmak lazım. Bugün yaşadığımız bütün olumsuzlukların, anti demokratik uygulamanın arkasında orası var. Sivas’ta yanan ateşle Roboski’de yanan ateş aynıdır. Ateşi yakan eller de aynı ellerdir. Bilinmelidir ki Sivas katliamının hesabı er ya da geç sorulacaktır” diye konuştu.

madimak2.jpg

‘ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY OLDU’ BELGESEL GÖSTERİMİ’

Konuşmalarının ardından Madımak Katliamı Hafıza Merkezi‘nin şimdiye kadar hayata geçirilen bölümleri hakkında yönetmen ve merkezin koordinatörleri interaktif bir sunum gerçekleştirdiler. Etkinlik, yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı “Çok Kötü Bir Şey Oldu” – Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film’in İstanbul özel gösterimi ile sürüyor.

Öne Çıkanlar