Hititlere ait 3 bin 300 yıllık tablet bulundu: Dört şehrin istilasını anlatıyor
Artı Gerçek- Kırıkkale'deki kazılarda bulunan 3 bin 300 yıllık bir kil tablet, Tunç Çağı devleti olan Hitit İmparatorluğu’nun felaketle sonuçlanan yabancı istilasını anlatıyor.
JAPON ARKEOLOG TARAFINDAN BULUNDU
Avuç içi büyüklüğündeki tablet, Mayıs 2023’te Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog Kimiyoshi Matsumura tarafından, Ankara’nın yaklaşık 60 kilometre güneydoğusundaki Büklükale’deki Hitit kalıntıları arasında bulundu.
KAZI 15 YILDIR DEVAM EDİYOR
Arkeologlar Büklükale’nin büyük bir Hitit kenti olduğunu düşünüyor. Yapılan yeni keşifler, buranın aynı zamanda yaklaşık 112 km kuzeydoğusundaki Hitit başkenti Hattuşa’daki kraliyet ikametgahı ile aynı düzeyde olduğunu gösteriyor. Matsumura ve meslektaşları yaklaşık 15 yıldır Büklükale’deki kalıntıları kazıyor.
TABLET, KUTSAL BİR RİTÜELİN KAYDI
Arkeofili'nin haberine göre, Arkeologlar, Büklükale’nin 3 bin yıl önce Hitit İmparatorluğu’nun önemli bir şehri olduğunu düşünüyor.
Matsumura, Hititlerin dini törenlerde Hurri dilini kullandığını ve tabletin Hitit kralı tarafından gerçekleştirilen kutsal bir ritüelin kaydı olduğunun anlaşıldığını dile getiriyor.
YAZITI ANLAMAK İÇİN AYLARCA UĞRAŞTILAR
Hurrice aslen, daha sonra Hitit devleti haline gelen bölgedeki Mitanni krallığının diliydi. Matsumura, dilin hâlâ yeterince anlaşılmadığını ve uzmanların yazıtın anlamını öğrenmek için aylarca uğraştıklarını ifade ediyor.
Hurrice yazının, hem Hitit hem de Hurri panteonlarının başı olan fırtına tanrısı Teşup’a hitaben yazılmış bir dua olduğu ortaya çıkarıldı. Arkeofili'nin haberine göre Matsumura, duanın sonrasında düşman krallar gibi görünen birkaç kişinin listelendiğini ve ilahi tavsiye talebiyle sonuçlandığını ifade ediyor.(KÜLTÜR SANAT)