'İmparatorluk'un yazarlarından, felsefeci ve siyaset kuramcısı Antonio Negri vefat etti
Artı Gerçek - Michael Hardt ile ortaklaşa kaleme aldıkları, modernitenin hemen öncesinden başlayarak bilgi, iktidar, yönetim, çokluk, egemenlik, politika, yerellik, evrensellik, küreselleşme gibi temaların izini süren ve küreselleşme çağı denilen çatışmalı tarihsel sürecin analizini yapan İmparatorluk adlı çalışmasıyla sosyal bilimler dünyasında ses getiren felsefeci ve siyaset teorisyeni Antonio Negri'nin vefat haberini, filozofun eserlerini Türkçede yayınlayan Otonom Yayıncılık duyurdu.
Yayınevi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yoldaşımız Antonio Negri'yi bugün kaybettik.
Arkasında bıraktığı kavga onurumuzdur. Bu onur ve kavga erdemle taşınacaktır" yazdı.
Yoldaşımız Antonio Negri'yi bugün kaybettik.
— Otonom Yayıncılık (@otonomyayin) December 16, 2023
Arkasında bıraktığı kavga onurumuzdur. Bu onur ve kavga erdemle taşınacaktır ✌️
Rest in power maestro ???? pic.twitter.com/KRTlOlDBuT
'KOMÜNİST MANİFESTO'YU YENİDEN YAZDILAR'
İmparatorluk eserini, o sırada İtalya'nın başkenti Roma'da tutulduğu Rebbia Hapishanesi'nde kaleme alan 90 yaşındaki filozofun bu çalışması Ettienne Balibar, Slavoj Zizek gibi Marksist kuramcılar tarafından, dünyanın siyasal bağlamda güncel dinamiklerinin analizinde yeni bir soluk ve hatta "Komünist Manifesto'nun yeniden yazılması" olarak tarif edilmişti.
BURJUVA LİBERALİZMİNİN ETKİSİNDE KALMAKLA ELEŞTİRİLDİ
Modern egemenlikten postmodern döneme geçişin ekonomik, sosyal ve siyasal verilerini değerlendirmekte emperyalizm gibi kavramların artık yetersiz olduğunu belirterek imparatorluk, 'biyoiktidar' ve 'biyopolitika' gibi Fransız düşünür Michael Foucault'nun kavramsallaştırmalarına referans veren yeni bir kavram seti ile yola çıkan ve çalışmanın siyasal ufkunu bu zemine oturtan ikili, sol cenahta bazı akımlar tarafından "burjuva libaralizminin ve küreselleşme rüzgarının etkisinde kalmış olmakla" da eleştirildi.
Sadece bir ortak çalışmaya imza atmakla kalmayan, aynı zamanda politik bir yoldaşlık bağı da kuran Negri ve Hardt, sosyoloji ya da siyaset kuramcıları olarak verileri ortaya koymakla sınırlı kalmadı. Bu tür çabaların aksine küreselleşme denilen çağın niteliğini tespit ettikten sona açık bir şekilde bu çağ içinde "küreselleşmenin vahşetine maruz kalanlardan" yana eylemci bir politik tavır geliştirdi.
ANTONİO NEGRİ KİMDİR?
Eserler verdiği temel çalışma alanları Markizm, Post-Marksizm ve Küreselleşme olan 90 yaşındaki İtalyan filozof, 23 yaşında Alman tarihselciliği üzerine hazırladığı bitirme teziyle felsefe diplomasını aldıktan sonra iki yıl Benedetto Croce Tarihsel Çalışmalar Enstitüsünde çalıştı. 1959 yılında Hukuk profesörlüğüne hak kazandı ve 1967 yılına kadar Padova Üniversitesi'nde görev yaptı. 1967 yılında ayrıca Devlet Doktrinleri profesörü olarak atandı. Birçok yayımcılık faaliyetinde bulundu.
İtalyan Sosyalist Partisi'nin yerel bir yayın organı olan Progresso Veneto dergisinin yöneticiliğini yaptı. Daha sonra partisinin Hristiyan Demokrat Parti ile koalisyon yapması sonucu Negri bunu kabul etmeyerek partiden ayrıldı.Bu tarihten sonra Kızıl Defterler (Qaderni Rossi) adlı dergide yazmaya başladı. Bu sırada farklı felsefe dergilerinde de (Aut-Aut, Critical del Dretto) yazıları yayımlandı.
İTALYA BAŞBAKANI ALDO MORO'NUN ÖLDÜRÜLMESİYLE İLGİLİ TUTUKLANDI
Yeni bir siyasal oluşum çevresi olan Potere Operairo'da Negri önplana çıkan bir kuramcı oldu. Autonomia hareketi bu dönemde doğdu ve Negri bu ayaklanmanın sorumlularından biri olarak suçlandı. Bu suçlamalardan aklandı, ancak daha sonra, 1979 yılında, Kızıl Tugaylar'ın Aldo Moro'yu kaçırıp öldürmelerinin sonrasında yapılan soruşturmalara bağlı olarak suçlanıp tutuklandı.
AKLANMASINA RAĞMEN İKİ KEZ HAPİS YATTI ... İTALYA'YI TERK ETMEK ZORUNDA KALDI
Negri'nin Kızıl Tugaylarla'la ilişkisi kanıtlanamadı. Buna rağmen dört buçuk yıl hapiste kaldı ve Radikal Parti'nin listesinden cezaevindeyken İtalyan Parlamentosu'na seçilerek serbest kaldı. Ancak dokunulmazlığı kaldırıldı ve Negri bunun sonucunda İtalya'yı terk etmek zorunda kaldı. 1997'ye kadar Fransa'da yaşadı ve o yıl İtalya'ya geri döndü. Kalan hapis cezasını çekmek için yeniden hapse konuldu. Birçok önemli ve çok ses getiren kitaplara imzasını attı (Marx Beyond Marx, Empire).
Özelikle Michael Hardt ile birlikte yazdıkları İmparatorluk kitabı yeni bir sol düşüncenin teorik olarak geliştirilmesinde köşe taşı olarak değerlendirildi. Postmodern durum içinde yeni bir iktidar ve direniş teorisi oluşturmak Negri'nin felsefi ve siyasal hedefi olarak belirtilebilir.
TÜRKÇEDE YAYIMLANAN ESERLERİ
Aykırı Spinoza - Otonom Yayıncılık
Yaban Kuraldışılık - Otonom Yayıncılık
Marx Ötesi Marx - Otonom Yayıncılık
İmparatorluktaki Hareketler - Otonom Yayıncılık
Yıkıcı Politika - Otonom Yayıncılık
Avrupa ve İmparatorluk - Otonom Yayıncılık.
Félix Guattari ile yazışmalar, Otonom Yayıncılık.
Devrim Zamanı- Ayrıntı Yayınları
Dioynisus'un Emeği - Michael Hardt ile birlikte İletişim Yayınları
Çokluk- M.Hardt ile birlikte, Ayrıntı Yayınları
İmparatorluk - Abdullah Yılmaz, Michael Hardt ile birlikte, Ayrıntı Yayınları. (KÜLTÜR SANAT)