2 bin yıllık yanmış parşömeni yapay zeka ile okudular: Üç öğrenciye 700 bin dolar ödül

2 bin yıllık yanmış parşömeni yapay zeka ile okudular: Üç öğrenciye 700 bin dolar ödül
Üç teknoloji öğrencisi, MS 79'da Vezüv Yanardağı patlaması sırasında yanan 2 bin yıllık bir parşömeni okumak için yapay zekayı kullandı. Yunan felsefesinde bir devrim olarak nitelendirilen düğümü çözen öğrenciler 700 bin dolarlık ödül kazandı.

Artı Gerçek - Roma İmparatoru Jül Sezar'ın kayınpederine ait olduğu düşünülen 2 bin yıllık bir parşömen, üç öğrenci tarafından harfleri çözebilen bir yapay zeka modeli ile okundu. Antik metin, MS 79 yılında Pompeii'yi yok eden Vezüv Yanardağı patlaması sırasında Roma kasabası Herculaneum'da kömürleştiğinden bu yana hiç okunamamıştı.

ÖĞRENCİLERE 700 BİN DOLAR ÖDÜL

Berlin'de doktora öğrencisi olan Youssef Nader, SpaceX stajyeri ve öğrencisi Luke Farritor ve İsviçreli Robotik öğrencisi Julian Schillinger tarafından çözülen metinde, müzik ve yemekten bahsedildiği tespit edildi. Metni çözmek için Kentucky Üniversitesi'nden Dr. Brent Seales tarafından başlattığı 'Vesuvius Meydan Okuması"na katılan öğrenciler, metni okumak için geliştirdikleri yöntemle 700 bin dolarlık ödül kazandı.

METİNLERİ AÇMAYA ÇALIŞTIKLARINDA ELLERİNDE PARÇALANIYORDU

18. yüzyılda kentteki lüks bir villanın kütüphanesinde yüzlerce papirüs parşömeni keşfedildi. Bu kütüphane, antik Roma dönemine ait metinlerin bulunduğu bu türden tek kütüphaneydi.

Uzmanlar bu metnin bulunmasını Yunan felsefesinde bir "devrim" olarak nitelendirmiştir. Akademisyenler yazının tarzının Epikuros'un öğretilerini takip eden Yunan filozof Philodemus'a özgü olduğuna ve Herculaneum'da ikamet eden filozof olabileceğine inanıyordu.

Ancak içerikleri akademisyenler için bir gizem olarak kaldı - volkanik kalıntılar nedeniyle o kadar kötü yanmışlardı ki, metinleri açmaya çalıştıklarında ellerinde parçalanıyordu.

Napoli Üniversitesi'nde papiroloji araştırmacısı olan Dr. Federica, bu "lanetin" aynı zamanda onların kurtarıcı lütfu olduğunu söyledi. Patlamanın yüksek sıcaklıkları, normalde çürüyecek olan yazıtları karbonlaştırmış ve korumuştu.

ÖRÜNTÜ TANIMAYI KULLANAN YAPAY ZEKA MODELİ OLUŞTURULDU

Geçen yıl Kentucky Üniversitesi'nden Dr. Brent Seales ve ekibi metinleri açmak için yüksek çözünürlüklü CT taramaları kullandıklarında bir dönüm noktası yaşandı, ancak yazılarda kullanılan siyah karbon mürekkebi papirüsün kendisi üzerinden çözülemiyordu.

Dr. Seales teknoloji yatırımcılarıyla birlikte çalışarak Vesuvius Challenge (Vesivuis Meydan Okuması) başlattı.1 milyon dolar ödüllü bu yarışma, metni okumak için bir çözüm bulabilen herkesin katılımına açıktı. Beklendiği gibi felsefe değil ama teknoloji alanında çalışan üç öğrenciden oluşan ekibin, yapay zekanın bu metnin okunabilmesine çözüm sağlayabileceğini fark etmesi, tarihsel düğümü çözdü.

BBC'nin haberine göre, Berlin'de doktora öğrencisi olan Youssef Nader, SpaceX stajyeri ve öğrencisi Luke Farritor ve İsviçreli Robotik öğrencisi Julian Schillinger, örüntü tanımayı kullanarak harfleri çözebilen bir yapay zeka modeli oluşturdu.

'YUNAN FELSEFESİNDE BİR DEVRİMİN BAŞLANGICI'

Papiroloji araştırmacısı Dr. Federica, yapay zeka ile geliştirilen model için şunları söyledi: "Bu, genel olarak Yunan felsefesinde bir devrimin başlangıcıdır."

Model şu ana kadar Dr. Seales'in ekibi tarafından taranan dört parşömenden birinde yazılı olan 2 bin Yunanca karakteri deşifre etti ki bu da metnin sadece %5'ine tekabül ediyor. Tercüme edilen karakterler, yazarın müzik ve yemeğe atıfta bulunarak hayattaki zevk kaynaklarını tartıştığını ortaya koyuyor.

Vesuvius Challenge'ın arkasındaki ekip, teknolojinin bu yıl taranan dört parşömenin %90'ını ve nihayetinde tamamını okumak için kullanılabileceğini umuyor. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar