'Kötü taklit' diye beğenilmeyen tablo gerçek Rembrandt çıktı

'Kötü taklit' diye beğenilmeyen tablo gerçek Rembrandt çıktı
Hollanda'da 100 yıldır usta ressam Rembrandt’ın 'çiğ bir taklidi' olduğu düşünülerek bir köşeye atılan tablo, orijinal çıktı. Tablonun bizzat Rembrandt'ın kendisinin çalışması olduğu, kızılötesi teknoloji ile tespit edildi.

Artı Gerçek - Hollanda'da yıllardır 'kötü bir taklit' olarak beğenilmeyip bir müzenin köşesine atılan yağlıboya eskizin, usta ressam Rembrandt’ın imzasını taşıdığı ortaya çıktı. Sanat tarihçilerinin gerçek bir Rembrandt eseri olduğunu netleştirdiği tablo, Lahey'deki Bredius Müzesi'nde bir basın toplantısıyla yeniden 'tanıtıldı'.

1640'lı yapıldığı düşünülen "Çarmıhın Kaldırılması" isimli tablonun, uzun süredir Rembrandt'ın işlerini takit eden bir başka ressam tarafından yapıldığı zannediliyordu. Tablo 1921 yılında, müzenin ilk küratörü Abraham Bredius tarafından satın alınmıştı. Bredius eserin orijinal bir Rembrandt olduğunu düşünse de, sanat tarihçileri "çiğ bir taklit" kanaatine varmıştı. İsa Peygamber'in gerildiği çarmıhın kaldırılışını betimleyen, sol üst köşeden insanların üzerine dramatik bir ışığın düştüğü tablo, bu nedenle 100 yıldır müzenin bir köşesinde kalmıştı.

Tablonun gerçek bir Rembrandt eseri olduğu, usta ressam hakkındaki kitabı için araştırma yapan Jeroen Giltaij sayesinde ortaya çıkarıldı. Rotterdam’daki Boijmans Van Beuningen Müzesi'nin eski küratörlerinden de olan Giltaij, araştırması sırasında denk geldiği tablodaki fırça darbelerinden sadece birkaçı sayesinde tablonun Rembrandt imzasını taşıdığına ikna olduğunu söyledi.

Giltaj ile restoratör Johanneke Verhave, kızılötesi teknoloji sayesinde söz konusu yağlıboya eskizin bir diğer ressamın Rembrandt'ı kopyalama çabası değil, bizzat Rembrandt'ın kendisinin çalışması olduğunu tespit etti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar