Lesley Lokko, 'Kraliyet Mimarlık Madalyası' alan ilk Afrikalı kadın oldu
Artı Gerçek - Ganalı- İskoç mimar Lesley Lokko, sektörü "demokratikleştirmek" için yaptığı çalışmalar dolayısıyla Kraliyet Altın Mimarlık Madalyası'na layık görülen ilk Afrikalı kadın oldu. Kral tarafından onaylanan bu madalya her yıl Kraliyet İngiliz Mimarlar Enstitüsü (Riba) tarafından veriliyor.
Gana asıllı İskoçyalı Lokko, mimariye büyük ilgi duyduğu bilinen Kral Charles tarafından son Yeni Yıl Onur Listesi'nde OBE unvanına da layık görüldü.
Kraliyet İngiliz Mimarlar Enstitüsü Riba, Lokko'nun Afrika ve Küresel Güney olarak adlandırılan bölgeye odaklanan çalışmalarından övgüyle söz etti.
60 yaşındaki mimar Lokko, büyük bina projeleri tasarlamaktan ziyade, dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde ve diğer kurumlarda mimarlık öğretmeni ve akademisyen olarak yaptığı çalışmalarla tanınıyor.
Geçen yirmi yıl boyunca renkli insanların ve diğer az temsil edilen kökenlerden gelenlerin mimarlığa kazandırılmasını savunan Lokko, Kraliyet Altın Madalyası'ndan haberdar olmanın biraz "ruhunun bedeninden kopup kendini dışarıdan izlediği" bir deneyime benzediğini söyledi.
'BURUK AMA İNANILMAZ BİR ONAYLANMA ANIYDI'
Lokko madalya hakkında, "Bu, başıma geleceğini asla ama asla hayal etmediğim bir şeydi. İlk söylemek istediğim kişi artık burada olmayan babamdı. Bu bir bakıma buruk ama aynı zamanda inanılmaz bir onaylanma anıydı." dedi.
Kral, Lokko'nun Kraliyet Altın Madalyası adaylığını teyit eden bir mektup yayınladı ve kendisini Buckingham Sarayı'na davet etti.
'DEĞİŞİMİ ETKİLEMENİN BİR YOLU DA DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞTIĞINIZ KURUMLARIN İÇİNDE OLMAKTIR'
Gana'da büyüyen bir genç olarak Kral Charles ile ilk kez bir polo maçında (at üzerinde dörderli iki takımdan oluşan oyuncuların, ellerindeki özel sopalarla oynadıkları bir oyun) tanışan Dundee doğumlu Lokko, ırk ve dekolonizasyonla ilgili zor konuşmalar ve karmaşık meselelerle uğraşmak zorunda kalmasına rağmen kraliyet ailesiyle etkileşim kurarken kendini rahat hissettiğini söyledi.
"Bence değişimi etkilemenin yollarından biri, değiştirmeye çalıştığınız kurumların içinde olmaktır" diyen mimra, "20 ya da 30 yıl öncesine dönüp OBE töreni gibi bir şeyi izlediğimi düşünecek olursam, muhtemelen renkli bir insan görmezdim. Şimdi ise durum çok farklı." ifadelerini kullandı.
'SİLİNMEYE KARŞI VARLIĞINIZI GERİ KAZANMANIN YOLLARINDAN BİRİ DE TEMSİL EDİLMEKTİR'
Lokko Buckhingham Sarayı'ndan gelen daveti şöyle yorumladı:
"Bence bu tarihi, ya da bu tarihten silinme mirasına karşı varlığınızı geri kazanmanın yollarından biri de temsil edilmektir. Bu tür anlar çok özeldir çünkü bunu kendiniz için yaparsınız ama aynı zamanda aileniz ve toplumunuz için de yaparsınız. Benim için orada olmak çok önemli. Sahnede olmak önemli” (Kaynak)