Notre Dame yangınından kurtarılan 'mucize eserler' sergiye açılıyor

Notre Dame yangınından kurtarılan 'mucize eserler' sergiye açılıyor
Notre Dame katedrali yangınından kurtarılan sanat hazineleri, yangından beş yıl sonra yeni bir sergide yer alacak. 8 Aralık 2024'te yeniden halka açılacak katedralin eserleri, açılış öncesi 24 Nisan'dan 21 Temmuz'a kadar Mobilier National'de sergilenecek.

Artı Gerçek - Paris'te bulunan, dünyanın en önemli gotik mimarı yapıları arasında sayılan Notre Dame Katedrali'nde 15 Nisan 2019'da çıkan yangına müdahale eden Paris İtfaiyesinin kurtadığı birçok eser, yıllar sonra ziyarete açılıyor.

Alevlerin çan kulelerine ulaşması itfaiyenin müdahalesiyle engellenen yangında, Büyük Org ve Paris anıtının vitray pencerelerinin yanı sıra, çatıdaki arı kovanları, bazı sanat eserleri, eski kitaplar ve düzinelerce hazine de hayatta kaldı.

MAYS TABLOLARI RESTORASYONUN ARDINDAN NOTRE DAME'A İADE EDİLECEK

Sonraki haftalarda, yangın, duman ve su hasarı değerlendirilirken, 17. yüzyıldan kalma dini resimlerden oluşan özel bir koleksiyon, katedralden nemli ama çoğunlukla hasarsız bir şekilde çıkarıldı. Fransa'nın en iyi ressamları tarafından 1630-1707 yılları arasında yapılmış 76 büyük yağlıboya tablodan oluşan bir serinin parçası olan 13 "Mays", katedralin loş ışıklı yan şapellerinde asılı duruyor ve ziyaretçiler tarafından genellikle gözden kaçırılıyordu.

mays-reunion202112-2145.jpg

'ESERLERİ SADECE BİRAZ HASAR VE TOZLA KURTARDIK... MUCİZEVİYDİ'

Eserler, Fransa'nın tarihi eserlerini korumakla görevli kültür kurumu Mobilier National uzmanları tarafından restore edildikten sonra, aralık ayında planlanan açılışından önce Notre Dame'a iade edilerek halka açık bir şekilde sergilenecekler.

The Guardian'ın haberine göre, Mobilier National koleksiyonlarının direktörü Emmanuel Pénicaut kurtarılan eserler hakkında şunları söyledi: "Sadece biraz su kaynaklı hasar ve tozla onları oldukça hızlı bir şekilde yangından çıkarabildiğimiz için şanslıydık. Oldukça mucizeviydi. Yangının ertesi günü bu eserleri kaldırmaya başladık ve hepsinin restore edilmesine karar verdik. Sergi, hepsini tek bir yerde, boyandıkları sırayla, orijinal halleriyle nasıl sergilenmiş olabileceklerini görme şansı sunuyor. Şu anda gördükleriniz, tamamlandıkları halleriyle nasıl görüneceklerinin karşılığı."

Mays, adını Paris'teki Confrérie des Orfèvres'in (Kuyumcular Loncası) her yıl mayıs ayına kadar tamamlanacak ve katedralin girişinde heykeli bulunan Meryem'e sunulacak resimler için düzenlenen yarışmadan alıyor.

8-1.jpeg

ESERİN TARİHSEL HİKAYESİ

Eserin, Katolikler ile Protestan Hugenotlar arasında 1562 ile 1598 yılları arasında yaşanan ve dört milyona yakın insanın hayatına mal olan sekiz iç çatışmadan oluşan Fransız Din Savaşları sonrasında Katolik inancının üstünlüğünü sembolize etmesi amaçlanmıştır.

12 havarilerin eylemlerini anlatan temalarla çizilmesi istenen resimler için aralarında Charles Le Brun ve Jacques Blanchard'ın da bulunduğu sanatçılar ilhamlarını antik çağlarda, Yunan ve Roma temalarında aradılar.

Bu tablolar her yıl mayıs ayının sunumu yapıldıktan sonra sergilenir ve Notre Dame'ın nefini çevreleyen taş sütunlardan birine asılırdı. Fransız Devrimi sırasında pek çok dini eser gibi bu tablolar da dağıldı. Birkaçı 1802'de katedrale geri döndü ve 1862'ye kadar katederalde kaldı, Notre Dame'a kulesini ekleyen mimar Eugène Viollet-le-Duc onları yeni mimari planlarıyla uyumsuz olarak gördü ve Louvre'a yerleştirildi.

Pénicaut, "Tablolar iki büyük felakete uğradı: Devrim ve Notre Dame'daki Ortaçağ süslemelerinin çoğunu ortadan kaldıran Viollet-le-Duc'un gelişi. 1905'te tablolar geri konuldu ama eskisi gibi nef sütunları boyunca değil, yan şapellere konuldu, bu da koleksiyonun bütünlüğünü kaybettiğimiz anlamına geliyordu." dedi.

Direktör Pénicaut, yeni serginin, söz konusu özel tabloları 160 yılı aşkın bir süredir ilk kez dağınık şekilde değil de aynı yerde topladığını belirterek şöyle devam etti:

"Bunlar gerçekten büyük klasik resimlerdir ve dönemin en iyi sanatçıları tarafından yapılmışlardır. Sadece büyük bir dini öneme değil, aynı zamanda sanatsal bir değere de sahipler. Resmedilen 76 tablodan 52'sinin nerede olduğunu biliyoruz; bunlardan yedisi Birleşik Krallık'taki özel koleksiyonlarda, diğerleri ise Fransa'daki kiliselerde bulunuyor."

Sergide yangından kurtarılan dokuz dini tablonun yanı sıra Notre Dame'ın nadiren görülen ve Fransa Kralı 10. Charles tarafından sipariş edilen, yangın sırasında bir kutuda saklanan ve sadece yangın söndürme işlemi sırasında biraz su hasarına uğrayan 27 metre uzunluğundaki kiliminin bir kısmı da yer alıyor. Halı, 1873'te İngiltere'de sürgünde ölen Fransa'nın ilk cumhurbaşkanı ve son imparatoru 3'üncü Napolyon'un evliliği de dahil olmak üzere önemli etkinlikler için yalnızca birkaç kez kullanılmıştı.

interieurcathedraleincendie.jpg Notre Dame Katedrali'nin iç bölümünün yangından sonrakı görüntüsü

'MERYEM ANA'NIN HAYATINI ANLATAN 14 BÜYÜK DUVAR HALISI DA KATEDRALDE OLACAK'

Ziyaretçiler ayrıca 17. yüzyılda Notre Dame Kilisesi için dokunan ve şu anda Strasbourg Katedrali'ne ait olan, Meryem Ana'nın hayatından sahneleri tasvir eden 14 büyük duvar halısını ve katedrale yerleştirilecek 1.500 meşe ağacında sandalye de dahil olmak üzere çağdaş eserleri ve mobilyaları da görebilecekler.

BEŞ YIL SONRA AÇILACAK DEMİŞTİ: MACRON SÖZÜNÜ TUTTU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2019'daki yangından sonraki saatlerde, katedrali beş yıl içinde yeniden inşa etme sözü verdi. Yangının beşinci yıldönümü olan pazartesi günü bir şükran ayini olan Te Deum düzenlenecek ve Notre Dame 8 Aralık'ta yeniden açılacak. Notre Dame'ın hazineleri 24 Nisan'dan 21 Temmuz'a kadar Mobilier National'de sergilenecek. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar