Paco de Lucia'nun yayınlanmamış şarkıları dijital ortamda: Yapay zeka ile restore edildi

Paco de Lucia'nun yayınlanmamış şarkıları dijital ortamda: Yapay zeka ile restore edildi
İspanyol müziğinin önemli isimlerinden ünlü gitarist Paco de Lucia'nın daha önce hiç yayınlanmamış kayıtları, 65 yıl sonra ilk kez dinleyicilerle buluştu. 21 parçadan oluşan albümde şarkıcının yapay zeka ile restore edilen şarkıları da yer aldı.

Artı Gerçek - Piyasaya 17 Mayıs'ta sürülecek albümün ilk iki şarkısı "Me Falta La Resistencia" ve "Buleria de Nino Ricardo" dijital ortamda paylaşıldı.

Müzik şirketi BMG, 2014'te vefat eden Paco'nun ölümünün 10. yılı dolayısıyla ünlü sanatçının ilk müzikal denemelerini 65 yıl sonra yeni bir albümde toplayacak.

KAYITLAR YAPAY ZEKA İLE RESTORE EDİLDİ

Paco'nun kardeşi Pepe ile birlikte 11 yaşında yaptığı ve yapay zeka yardımıyla restore edilen kayıt denemelerinin yer aldığı albüm, 21 parçadan oluşuyor.

BEATLES'IN YILLAR SONRA YAYINLADIĞI ŞARKIDA DA YAPAY ZEKA KULLANILMIŞTI

Yapay zeka, son bir yılda sanatın tüm dallarında etkin şekilde kullanılmaya başlandı. Geçen yıl kasımda Beatles'ın 1978'de kaydettiği 'Now and Then' adlı parça 45 yıl sonra, yapay zeka ile restore edilerek ilk kez dinleyiclerle paylaşılmıştı.

Geçen yıl nisan ayında da Drake ve The Weeknd’in sesleriyle doğrudan yapay zeka kullanılarak hazırlanan 'Heart on My Sleeve' düeti büyük ses getirmişti.

Düetler ve şarkı restorasyonlarının yanı sıra, aralarında The Queen'in efsane solisti Freddie Mercury'nin de olduğu çok sayıda müzisyene, ses kayıtları kullanılarak farklı dillerde şarkılar söyletilmişti.

SES VE GÖRÜNTÜNÜN YAPAY ZEKA İLE İMTİHANI: DEEPFAKE TEHLİKESİ

İşitsel ürünlerin yapay zeka ile yeniden işlenebilmesi sadece yeni teknolojilerle sanatsal denemeler yapma imkanı anlamına gelmiyor. Kişilerin ses kayıtlarının yapay zeka teknolojisiyle sıfırdan kurgulanması ya da yeniden işlenebilmesinin kötüye kullanıldığı durumlar da var.

Son yıllarda, yapay sinir ağları kullanılarak bir kişinin görüntüsü ve sesinin bir başkasıyla değiştirildiği deepfake teknolojisi, bu yöntemi kullanarak işlenebilecek şantaj, tehdit, dezenformasyon gibi suçlar için uygun bir ortam yaratıyor.

Yapay zekanın her alanda kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşırken, sağlayabileceği kolaylıklar, yaratabileceği tehditler ve toplumsal hayata nasıl entegre edileceği hukuk ve etik gibi alanlarda tartışılmaya devam ediyor. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar