Salman Rüşdi: Bir gözümü kaybetmek beni her gün üzüyor

Salman Rüşdi, iki yıl önce sahnede bıçaklandığı saldırıyı anlattığı kitabı 'Knife'ı yayımlamaya hazırlanıyor. Saldırı anında hissettiklerini anlatan Rüşdi, "O an öleceğimi düşündüm, neyse ki yanılmışım" dedi.

Salman Rüşdi: Bir gözümü kaybetmek beni her gün üzüyor

Artı Gerçek- New York eyaletindeki Chautauqua Enstitüsü'nde ifade özgürlüğü hakkında bir konferans vermeye hazırlanırken sahnede uğradığı bıçaklı saldırı sonrası ağır yaralanan ve tek gözünü kaybeden Booker ödüllü yazar Salman Rüşdi, saldırıyı anlattığı kitabı Knife'ın tanıtımları kapsamında olayın detaylarına ilişkin konuştu.

'HER GÜN ÜZÜLÜYORUM'

Bir gün birinin 'seyircilerin arasından atlayabileceğini' düşündüğünü itiraf eden yazar, 'Açıkçası aklımdan geçmemesi saçma olurdu.' diye ekledi. Saldırıdan dolayı karaciğeri, elleri ve sağ gözündeki sinirleri hasar gören Rüşdi, "gözünün yüzünden dışarı doğru sarktığını ve rafadan bir yumurta gibi" olduğunu söyledi.

Rüşdi, bir gözünü kaybetmenin onu her gün üzdüğünü dile getirdi. Yazar, merdivenlerden inerken, karşıdan karşıya geçerken ve hatta bir bardağa su doldururken bile artık daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Buna karşın yazar, beyin hasarından kurtulduğu için kendini şanslı hissettiğini belirterek şunu söyledi: "Bu, aslında hala kendim olabileceğim anlamına geliyordu."

SALDIRIYI ANLATTIĞI KİTABI, HAYATINI KURTARANLARA ADADI

Yazarın bıçaklandığı etkinliğin moderatörü olan Henry Reese, BBC'ye yaptığı açıklamada, saldırıyı önlemek için daha fazlasını yapabilmiş olmayı dilediğini vurgulayarak "Daha hızlı hareket etmiş olsaydık, bunların çoğu önlenebilirdi hissiyatına kapılıyorum" dedi.

BBC'ye konuşan Rüşdi ayrıca, saldırıyı anlattığı yeni kitabı Knife'ı 'hayatını kurtaran kadınlara ve erkeklere' ithaf etti.

'BU, ÖLDÜRMEK İÇİN BİR NEDEN OLABİLİR Mİ?'

Knife adlı kitapta saldırganla hayali bir konuşma yapan yazar, şöyle soruyor: "Amerika'da pek çok insan dürüstmüş gibi davranıyor ama maske takıyor ve yalan söylüyor. Peki bu, hepsini öldürmek için bir neden olabilir mi?"

Salman Rüşdi, saldırgan Hadi Matar ile hiç karşılaşmadı fakat bir sonraki duruşmada yüz yüze gelmeleri olası. Son duruşma Matar'ın avukatlarının, yazarın 'Knife: Meditations After an Attempted Murder' adlı kitabının, savunma için mahkemeye delil olabileceğini ve inceleme hakkına sahip olduklarını savunmaları üzerine duruşma ertelenmişti. Bir sonraki duruşmanın sonbaharda yapılması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Uzun süredir New York şehrinde yaşayan Salman Rüşdi, 12 Ağustos 2022’de ABD'nin Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğramıştı.

Biri boynundan olmak üzere 15 bıçak darbesi alan Rüşdi, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alınmıştı.

New York Times’a yazılı açıklamada bulunan Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, yazarın hayati tehlikeyi atlattığını ancak karaciğeri ile bir kolunun bıçak darbelerinden ciddi hasar gördüğünü ve bir gözünü kaybedebileceğini ifade etmişti.

Aynı günün akşamı, polis ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ekiplerinin New Jersey’deki evinde arama gerçekleştirdiği Matar, 14 Ağustos'ta, ilk çıktığı mahkemede suçsuz olduğunu iddia etmişti.

1980’lerde yazdığı “Şeytan Ayetleri” kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Rüşdi hakkında, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti. Humeyni’den sonra ülke liderliği makamına gelen Ali Hamaney de Rüşdi hakkındaki fetvanın değiştirilemez olduğunu belirtmişti. (KÜLTÜR SANAT)

Roman edebiyat yazar salman rüşdi