Selçuk Demirel'in 'Yerle Gök Arasında' sergisi Fransız Kültür Merkezi'nde sergileniyor

Selçuk Demirel'in 'Yerle Gök Arasında' sergisi Fransız Kültür Merkezi'nde sergileniyor
İllüstratör Selçuk Demirel'in yeni kişisel sergisi 'Yerle Gök Arasında' İstanbul'daki Fransız Kültür Merkezi'nde ziyaretçilerle buluşuyor. Sergi 9 Nisan’a kadar her gün 10.00-18.00 saatleri arasında görülebilecek.

Artı Gerçek- İllüstratör Selçuk Demirel’in “Yerle Gök Arasında” başlıklı kişisel sergisi İstanbul’daki Fransız Kültür Merkezi’nde açılıyor. Demirel’in katılımıyla 15 Şubat Perşembe günü (bugün) saat 19.00’da açılışı yapılacak sergi, 16 Şubat Cuma gününden itibaren ziyarete açık olacak.

Sergi,16 Şubat-9 Nisan arasında İstanbul'da Fransız Kültür Merkezi (Institut français) sergi salonunda, 4-26 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Sergideki eserlerinde iklim krizi sorunlarını, sanat ve düşünceyi harmanlayarak ele alan Selçuk Demirel, 16 Şubat Cuma günü de, İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki Yapı Kredi Yayınları Kitabevi’nde yeni çıkan albüm-kitabı “Bambaşka Kediler”i ve diğer kitaplarını imzalayacak.

Sergi, İstiklal Caddesi’ndeki Fransız Kültür Merkezi'ndeki Sergi Salonu’nda, pazar günleri hariç, 9 Nisan’a kadar her gün 10.00-18.00 saatleri arasında görülebilecek.

“Yerle Gök Arasında / Antre Ciel et Terre” başlıklı Selçuk Demirel sergisi için tanıtım bülteninde şu ifadeler kullanılıyor:

“Institut Français Türkiye, çağımızın önemli meseleleri üzerine tartışmayı teşvik eden Fikirler Gecesi’nin 9. edisyonu kapsamında sizleri, angaje olduğu kadar şiirsel de olan çizimlerden oluşan bir sergi aracılığıyla sanatçı Selçuk Demirel'in dünyasını keşfetmeye ve insan ve çevresi arasındaki ilişki üzerine düşünmeye davet ediyor. Bu anımsatıcı çizimlerin merkezinde, çağımızın en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliği yer alıyor. Sergi, gezegenimizin kırılgan güzelliğini vurguluyor ve çevresel zorluklara ilişkin farkındalığı artırıyor. Her bir çizim, ekosistemlerin çeşitliliğini, türlerin kırılganlığını ve ortak varlığımızı şekillendiren hassas bağlantıları ortaya koyan bir dengeyi temsil ediyor. Mizah duygusunu da elden bırakmayan sanatçı, bizi harekete geçmeye çağırıyor.”

Selçuk Demirel’in sanatına ilişkin değerlendirmelerden bazıları şöyle:

John Berger: Resimlerinden ayrı duramaz

“Dilenci nasıl postallarından ayrı olmazsa o da resimlerinden ayrı duramaz zaten, onunla birlikteyken en son kötü haberin en kötü haber olmadığına sürekli olarak ikna oluyorsunuz. Bir cevap her zaman mümkün... Bir bakıma, Selçuk’un yeryüzünde olduğunu gördüğü her şey bir bedene ya da bir bedenin bir parçasına olmaktadır. Bunun sonucunda, çizmeye karar verdiği olayı kendi bedenimizin en mahrem yerlerinde duyarız; kahkaha, gülünçlük ve acı, derimizin altına işler. Selçuk içimize girer. Üzerek değil, sadece mürekkebe batırdığı parmağıyla çizerek.”

John Berger
Yazar ve sanat eleştirmeni

Abidin Dino: İnsanlara obur bir ilgi

“Selçuk Demirel’in işi gücü, bir bakıma sürekli bir günlük tutmak... Sözcüklerden değil de çizgilerden oluşan bir günlük cinsi. Öyle çizgiler ki, sanatçının duygu ve düşüncelerinin yumaklaşmış ürünleri bunlar. Bir iç zorlayışın ya da zorunluğun dışlanması, dışa vurması belki de.
Selçuk insanlara kızgınlıkla, sevinçle, korku ile, güvenle, kırıklıkla, hayranlıkla, obur bir ilgi ile bakıyor.”

Abidin Dino
Ressam ve çizer

(KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar