Şempanzeler farklı işler için farklı aletler kullanıyor
Artı Gerçek - 2022 yılının başlarında Fildişi Sahili’ndeki Taï Ormanı’nda bir grup vahşi şempanzenin taş alet kullanımını belgelemeyi amaçlayan saha çalışması sırasında, araştırmacılar, farklı fındık türlerini kırmak için kullanılan çeşitli taş aletleri tanımladı ve bu aletlere 3B taraması yaptı.
Arkeofili'nin "max planck society. 20 eylül 2022" sayısından alıntılayarak aktardığı haberine göre, Çeşitli şempanze gruplarının, ahşap ve taş aletler içeren farklı alet kullanım kültürlerine sahip olduğu uzun zamandır biliniyor; bununla birlikte, yalnızca Batı Afrika’daki bazı gruplar fındıkları kırmak için taş aletler kullanıyor.
Araştırmacılar, Taï Ormanı’ndaki şempanzeler tarafından kullanılan farklı taş aletlerin 3 boyutlu modellerini, Gine’deki başka bir grubunkilerle karşılaştırarak, iki grup arasında maddi kültürler açısından dikkate değer farklılıklar olduğunu gösterdi.
Araştırma, Gine’deki bu belirli şempanze grubunun, farklı taş türleri ve boyutları ile taş çekiçler ve bazen bir metreden daha uzun olan çok büyük taş örsler kullandığını gösteriyor. Bu dayanıklı taş aletler, arazide oldukça yaygın; kullanımlarıyla ilgili farklı derecelerde aşınma izlerini koruyorlar ve şempanze davranışlarının kalıcı bir kaydını temsil ediyorlar.
Fındık kırmak için kullanılan taş aletler, şempanze grupları arasında farklılık gösteriyor
Yeni çalışma, birkaç şempanze grubunun fındık kırma uygulamasına rağmen, kullandıkları aletlerin birbirinden önemli ölçüde farklılık gösterebileceğini ve potansiyel olarak gruba özgü malzemelere yol açabileceğini vurguluyor.
Bu farklılıklar, taş seçimi, taş mevcudiyeti ve yenen fındık türlerinin bir kombinasyonundan kaynaklanıyor.
Önceki araştırmalar, bazı şempanze gruplarının taş aletler kullanarak en az 4.300 yıl öncesine ait kendi arkeolojik kayıtlarını geliştirdiğini göstermişti.
Araştırmayı yöneten Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Tomos Proffitt, "Primatlarda taş alet materyali kültüründeki bölgesel farklılıkları belirlemek, gelecekteki primat arkeolojik çalışmaları için bir dizi olasılık açıyor.” diyor.
Fındık kırma gibi basit bir teknolojinin, üç milyon yıldan daha uzun bir süre önce kendi evrimimizin ilk aşamalarında daha karmaşık taş teknolojilerinin öncüsü olduğu varsayılıyor.
Proffitt, "Bu basit taş alet teknolojisinin neye benzediğini ve gruplar arasında nasıl değiştiğini anlayarak, en eski hominin arkeolojik kayıtlarında bu farkları nasıl daha iyi tanımlayacağımızı anlamaya başlayabiliriz.” diyor. (Kültür Sanat)
max planck society. 20 eylül 2022. / https://arkeofili.com/sempanzeler-farkli-findiklar-icin-farkli-aletler-kullaniyor/
manşet resim: taş çekiç kullanan bir şempanze (justine evans/npl) kaynak: https://arkeofili.com/sempanzeler-ve-maymunlar-tas-cagina-girdi/
resim 1: fildişi sahili, djouroutou’dan şempanze çekiç taşları örnekleri. c: tomos proffitt / kaynak: https://arkeofili.com/sempanzeler-farkli-findiklar-icin-farkli-aletler-kullaniyor/