Sergisi iptal edilen Ai Weiwei, Batı'daki sansürü eleştirdi: Sözde ifade özgürlüğü

Sergisi iptal edilen Ai Weiwei, Batı'daki sansürü eleştirdi: Sözde ifade özgürlüğü
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili paylaşımı sonrası Londra'daki sergisi iptal edilen sanatçı, Batı'daki sansürü eleştirmeye devam ediyor. Ai: "Sansür, sözde demokratik siyaset çerçevesinde Batı'da daha incelikli şekilde kendini gösteriyor"

Artı Gerçek - Çinli çağdaş sanatçı ve aktivist Ai Weiwei, İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarda Batı'nın tavrı ve Filistin'e açıktan destek verenlerin ifade özgürlüğünün baskılanmasıyla gündeme gelen sansür tartışmaları hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Skynews'e konuşan sanatçı, "Üniversitelerde, medyada, siyasi sektörde, her yerde -gerçekler hakkında konuşamazsınız" diyerek Batı'daki sansür hakkındaki görüşlerini detaylandırdı.

Ai konuşmasında, profesör Tomasz Skiba'nın İsrail-Hamas savaşıyla ilgili sosyal medya paylaşımlarının ardından New York Üniversitesi'nden uzaklaştırılmasına da atıfta bulundu.

Televizyon röportajında Ai ayrıca, geçen yıl İsrail-Hamas savaşıyla ilgili olarak sosyal medyada yaptığı tartışmalı açıklamanın ardından Lisson Gallery'deki sergisinin iptal edilmesine de değindi. Ai'nin tweeti Mandarin dilinde atılmıştı. Stüdyosu tarafından orijinal tweet’i yansıttığı söylenilerek paylaşılan çeviriye göre Ai’nin paylaşımı "Yahudi halkının zulmüne duyulan suçluluk hissi zaman zaman Arap dünyasına yönlendirilmiştir" şeklindeydi.

BATI'DAKİ SANSÜR DAHA İNCELİKLİ ŞEKİLDE KENDİNİ GÖSTERİYOR

The Art Newspaper'a konuşan sanatçı, "Batı'daki sansür bağlamında, Batı'nın daha fazla ifade ve basın özgürlüğüne sahip olduğu yönünde yaygın bir yanılsama vardı. Batı, kendisini en az sansür uygulayan toplum olarak gösterdi. Oysa ben sansürün gücün olduğu her yerde devam ettiğine inanıyorum."Bireysel konuşmayı doğrudan hedef alan geleneksel otoriter rejimlerin aksine, Batı'da sansür, sözde demokratik siyaset ve daha geniş bir kavram olan sözde ifade özgürlüğü çerçevesinde kendini daha incelikli bir şekilde gösterir. Yerleşik değerlerden ve kurumsal çıkarlardan farklı olan eleştiri ve muhalif düşünceler genellikle farklı derecelerde sansüre maruz kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

Savaş ve silah ticareti gibi hassas konulara değinildiğinde, ana akım medya ve hükümet anlatılarının hegemonik kalma eğiliminde olduğunu söyleyen Ai, "Bireyler görüşlerini dile getirmeye devam etseler de, toplumsal ideolojiyi şekillendirme üzerindeki etkileri genellikle asgari düzeyde kalıyor. Bu yüzden Batı sansürünün daha gizli, sağlam ve kalıcı bir şekilde işlediğini düşünüyorum. İnsanlar Batı'da sansürün olmadığına inandırıldıkları için bu daha büyük bir tehdit oluşturuyor." dedi.

Batılı kurumlardaki özgürlük konusunda da fikrilerini paylaşan Wei şöyle devam etti:

"Sansür aslında gücün kırılganlığından doğar. Güç zayıf olduğunda ve gerçekle yüzleşemediğinde sansür ortaya çıkar. Batı çerçevesi, bilimi ve diğer alanları savunmaya yönelik isteklerine rağmen, bugün kendini kırılgan bir durumda bulmaktadır.İlkokullardan üniversitelere kadar eğitimin her kademesinde, kamusal söylemde, ana akım medyada, eğlence dünyasında, siyaset ve finans dünyasında, hepsi de ifade açısından ağır bir şekilde kontrol edilmektedir. Bu durum gerçek anlamda medeni bir toplumun gelişimini engellemekte ve bunun yerine gerilemeye doğru itmektedir." (Kaynak: The Art Newspaper Türkçe)

Öne Çıkanlar