Gülsün Karamustafa'nın eseri, 60. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nda: 'Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli'
Artı Gerçek - İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, Gülsün Karamustafa’nın mekana özel ürettiği eseri "Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli" adlı yerleştirmeye ev sahipliği yapacak.
Türkiye'nin çağdaş sanat alanında eserler veren öncü isimlrinden Gülsün Karamustafa'nın, bu yıl 60'ıncısı düzenlenen Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu'nda sergilenecek yerleştirmesi, dünyanın savaşlar, afetler, doğa ve çevre sorunları gibi zorluklarla karşı karşıya kalması sonucu ortaya çıkan acıları, kaybolan değerleri ve zayıflayan insan ilişkilerini ele alıyor.
Sanatçı eserini, “Dünya, üzerinde sürekli yer değiştirilen bir savaş alanı...” sözleriyle tanımlıyor.
Sanatçı bu çalışmasında günlük eşyaları kullanarak yeni anlamlar yaratma geleneğini devam ettirerek, geçmiş olayların bıraktığı boşluk, oyuk ve kırıklıkların izlerini, objeler aracılığıyla mekâna taşıyor.
Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu, 2024 Ocak ayında, dünyaca ünlü sanat dergisi Frieze editörleri tarafından yılın merakla beklenen sergileri arasında sayıldı.
GÜLSÜN KARAMUSTAFA KİMDİR?
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü mezunu Gülsün Karamustafa, ilk sergisini 1962'de öğrenim gördüğü lisesi Ankara Koleji'nde açtı.
Karamustafa, aranan birine yataklık etmek suçlamasıyla eşi ile birlikte 12 Mart Muhtırasından birkaç gün sonra tutuklandı; 6 ay hapis cezası aldı. Bu süreçte hapishane gözlemlerine dayanan resimleri ilk kez "Vadedilmiş Bir Sergi’" adlı kişisel sergisinde sergilenmiştir.
1984 yılında Atıf Yılmaz yönetmenliğindeki 'Bir Yudum Sevgi' filminde sanat yönetmenliği yaparak sinemaya girdi.
Sinema alanında daha sonra Füruzan ile birlikte 1990'da 'Benim Sinemalarım' adlı filmi yönetti. Bu film ile ulusal festivaller dışında Fransa, Kanada, Mısır, İran, ABD, Japonya, Almanya, Belçika ve Hindistan'da birçok festivale katıldı, ödül aldı.
Eserleri Tate Modern, Londra, Guggenheim Müzesi, Contemporary Art Chicago, Modern Sanatlar Müzesi, İstanbul Modern ve Arter koleksiyonlarının yanı sıra, nitelikli özel koleksiyonlarda da yer alıyor.
Sanatçının eserleri, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki kişisel sergilerinin yanı sıra aralarında İstanbul, São Paulo, Kwang-ju, Kiev ve Sevilya'nın da bulunduğu birçok uluslararası bienalde ilgiyle karşılandı. (KÜLTÜR SANAT)