Yıkılmak üzereydi, Garisenda'yı şirketler 'kurtarıyor': AB Covid fonu da kullanıldı

Yıkılmak üzereydi, Garisenda'yı şirketler 'kurtarıyor': AB Covid fonu da kullanıldı
Özel şirketler, yıkılmasından korkulan ve İtalya'da Ortaçağ'ın simge yapılarından olan Garisenda kulesinin tadilatı için 2 milyon euro'dan fazla bağış yaptı. Kültür Bakanlığı'nın teşvik projesi için AB Covid kurtarma fonundan da 5 milyon euro aktarıldı.

Artı Gerçek - Sensörlerin yüzyıllardır güneydoğuya doğru eğik duran kulenin güneye doğru eğilmeye başladığını göstermesinin ardından yerel yetkililer bu ay kuleyi güvenlik kordonu ile çevirdiler.1110 yılında inşa edilen ve Bolonya kentinin tarihi merkezinde yer alan 97 metre yüksekliğindeki Asinelli kulesinin yanında duran Garisenda kulesi, inşa edildikten kısa bir süre sonra altındaki zeminin çökmesiyle eğilmeye başladı.

'BOLONYA KOMUNİST PARTİSİ, ORAK ÇEKİÇ YERİNE BU KULELERİ AMBLEM YAPMIŞTI'

Bolonya Belediye Başkanı Matteo Leopore, The Art Newspaper'a yaptığı açıklamada, Dante'nin İlahi Komedya'sında ve Charles Dickens'ın seyahatnamesi Pictures From Italy'de (İtalya'dan manzaralar) adı geçen bu ikonik yapıların Bolonya'nın kimliğinin merkezinde yer aldığını, sadece kültürel değil aynı zamanda siyasi simgeler de olduklarını vurgulayarak "Bolonya'nın komünist partisi amblem olarak orak ve çekiç yerine bu kuleleri kullanırdı." dedi.

'PROJE 20 MİLYON EURO'YA MAL OLABİLİR'

Lepore, şirketlerin finansman desteğiyle hayata geçirilen projenin 20 milyon euro'ya mal olmasının "çok muhtemel" olduğunu söyledi. 1990'larda Pisa Kulesi'ni kurtarmak için 10 yıl harcandığını hatırlatan Başkan, Garisenda'nın daha kısa sürede onarılacağını umduğunu ifade etti.

Garisenda kulesindeki çalışmaların şubat ayında tamamlanması beklenen ilk aşamasında, kırmızı konteynerler birbirine bağlanacak ve zemine sabitlenerek yapının etrafında bir çökme durumunda çevredeki binaları kurtaracak bir çit oluşturulacak. Belediye meclisi ilk çalışmalar için 4.2 milyon euro harcadı.

HÜKÜMET, KULE İÇİN AB COVİD KURTARMA FONLARINDAN PARA AKTARDI

Lepore, Emilia-Romagna bölgesi tarafından sağlanan 5 milyon euro ve hükümetin AB Covid kurtarma fonlarından sağladığı 5 milyon euro'nun ardından konseyin 20 milyon euro'luk genel hedefine yaklaştığını söyledi. "Ortaçağ Bolonya'sında 100 kule varken bugün sadece 24 kule olduğunu düşünürseniz, bu size Garisenda'yı güvence altına almanın neden bu kadar önemli olduğunu gösterir" dedi.

Söz konusu fonu özel şirketlerden sağlamak amacıyla, belediye meclis üyeleri kasım ayında bağışçılara yüzde 65 vergi indirimi sunan bir Kültür Bakanlığı teşvik girişimi olan İtalya'nın "Sanat Bonusu" programından yararlanarak bir bağış toplama kampanyası başlatmıştı. Bologna merkezli deri ürünleri üreticisi Piquadro ve yerel bir spor giyim dağıtımcısı olan 'Macroné, birlikte toplam 100.000 euro katkıda bulunarak şu ana kadar bağış yapan bir düzine şirket arasında yer aldı.

BAĞIŞ YAPAN MARKA, 15 YIL KOLEZYUM'UN GÖRÜNTÜSÜNÜ REKLAMLARINDA KULLANDI

Lepore, çok sayıda kişinin de bağışta bulunduğunu ve kampanyanın Noel'e kadar 3 milyon Avro'ya ulaşacağını tahmin ettiğini söyledi.

Özel şirketler İtalya'nın kültürel mirası için ilk kez fon desteği sağlamıyor. 2010'da daİtalyan ayakkabı üreticisi Tod's'un başkanı Diego Della Valle, Kolezyum'un restorasyonu için 25 milyon euro bağışlamış ve Roma'nın simge yapısının görüntüsünü 15 yıl boyunca reklamlarında kullanma hakkını kazanmıştı.

Şirket ayrıca Kasım ayında Milano'daki 16. yüzyıldan kalma şehir konseyi merkezi Palazzo Marino'nun yenilenmesi için 2.5 milyon euro bağışlayacağını duyurdu. Yenileme çalışmalarının 16 ay kadar sürmesi bekleniyor.

'MÜZE ALANINI MÜCEVHERLERİNİZİ SATMAK İÇİN KULLANIRSANIZ BUNA KATILMAYIZ'

Italia Nostra miras grubunun genel sekreteri Michele Campisi, özel şirketlerin mirasa yatırım yapmasını kutladı ve karşılığında daha fazla görünürlük beklemelerinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi: "Kültür Bakanlığı birçok büyük proje hayal ediyor ama sonunda açıkladığından çok daha azını gerçekleştiriyor...Müze alanını mücevherlerinizi satmak için kullanırsanız buna katılmayız, ancak markanızla bir sergiye sponsor olursanız buna katılırız."

'HAYIRSEVERLİKTEN BAHSEDİYORUZ'

Campisi, Italia Nostra'nın özel yenileme projeleri için kendi modelini geliştirdiğini belirterek, kuruluşun fonlarına ihtiyaç duyan miras alanlarını belirlemek için işletmelerle birlikte çalışacağını açıkladı. Campisi, "Reklam haklarıyla sponsorluktan değil, hayırseverlikten bahsediyoruz" dedi.

.

Öne Çıkanlar