Erdoğan’ın yeni parti korkusu: Kabine bu yüzden mi değişecek?

Erdoğan için en sıkıntılı atama ekonomi bakanlığı için. Çünkü karşısında sonbaharda parti kurması beklenen Ali Babacan ve ekibi olacak.

17 yıldır Türkiye’yi yöneten AKP iktidarı öncesi "Kulis Haberler" vardı.
Erdoğan ile birlikte artan otoriter rejim bunu sildi.
Yaşı 30’un üzerinde olanlar hatırlar.
Eskiden tüm siyasi partilerin içinden haberler gazete ve televizyonlarda yer alırdı.
Ta ki 31 Mart seçimlerine kadar.
31 Mart gecesi sonuçları gelmeye başlayınca, "Ee artık bizim partinin de sonu göründü" diyenler, birer birer ayrılmaya, konuşmaya başladı.
Yani kulisler geliyor artık.
En son kulis yine AKP cephesinden.
Başlayalım.

AKP NEDEN ROTA DEĞİŞTİRDİ?
Çünkü;
* 31 Mart seçimlerini değerlendiren AKP’li kurmaylar, MHP ile yapılan ittifakın oylarını düşürdüğünü gördü.
* Faşist dilin oy kaybına yol açtığını anladı.
* Yeni kurulacak partiler de kendi içlerinden çıkacağını biliyorlar.
* En önemlisi siyasete yön verecek partinin HDP olduğunu rakamlarla da öğrendiler.
Bu veriler AKP’yi 31 Mart sonrası yeni arayışlara itti. Saray, 31 Mart sonrası Türkiye İttifakı kartını öne çıkardı. Türkiye İttifakı için CHP ve İYİ Parti ile flört edeceğinin sinyalini verdi. 23 Haziran sonrasıysa bu hızlandı. AKP’liler, CHP ile önce Yeni Anayasa görüşmelerine başladı. Ardından Çözüm Süreci.
Ancak bu iki önemli konuyu AKP gündeme getirmeyecek.
CHP üzerinden geldi bu teklif.

CHP RAPORU HAZIRLADI
AKP, ittifak ortağı MHP’nin tepkisinden çekiniyor.
Örneğin, CHP’li hukukçuların önereceği Yeni Anayasa teklifi içinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine, yarı parlamenter sistem var. MHP ise mevcut sistemi, başkanlığı destekliyor.
Hele ki, çözüm süreci teklifi AKP’den bu dönem hiç gelemez. Ancak teklif, CHP üzerinden gelirse AKP, buna destek verir, vereceğini vaat eder.
Ki o teklif de geldi.
Artı TV ekranlarında, Aydın Selcen’in sunduğu Dünya ve Biz programına CHP Genel Başkan Yardımcısı
Ünal Çeviköz, partisinin Kürt meselesi ve Yeni Anayasa ile ilgili hazırlıklar yaptığını açıkladı.
Çeviköz’ün tarif ettiği Yeni Anayasa modeli örneğini iki hafta önce Artı Gerçek okurlarına duyurmuştuk.
Erdoğan'ın, yeni Anayasa konusuna ait bakışı dün (Perşembe) iyice belli oldu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, "yasa değişikliği kaçınılmaz" diye Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda dile getirdi. Erdoğan ise dinlerken bu kez parmak değil, kafa salladı.


ERDOĞAN’IN YENİ PARTİ KORKUSU
Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta gazete ve televizyonların (muhalif olanlar hariç) genel yayın yönetmenleri ile toplantı yaptı. Basına kapalı ama. Erdoğan orada, yeni partilerle ilgili haberlerin iyi veya kötü yer almamasını istedi. İsim vermek gerekirse Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Abdullah Gül. Ama kraldan çok kralcı olan Sputnik, ilk icraatını yaptı ve Yavuz Oğhan’ın kendi internet sitesinde yayına aldığı Ahmet Davutoğlu röportajından sonra, Oğhan’ın işine son verdi. Oğhan ile birlikte Akif Beki ve İsmail Saymaz da Sputnik kadrosundan çıkarıldı.

YENİ KABİNE, YENİ PARTİYE KARŞI
Sputnik’teki işten çıkarmalarla iyice ortaya çıkan Erdoğan’ın yeni parti korkusu kabineyi de etkileyecek gibi. Son kulis yeni kabineden.
Dört günlük tatilde Erdoğan yeni kabine için isimler belirlemeye başladı. Kalması muhtemel isimler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy. Diğer bakanların değişmesi bekleniyor. Ancak gitmesi en zor bakan tahmin edildiği gibi Berat Albayrak değil, Hulusi Akar. Akar’a bakanlık dışında şu an bir görev vermek çok zor. Kabinenin büyük ölçüde değişmesi sonrası, AKP’nin rotayı ilk günlerine çevirmesi bekleniyor. Yani 2002 / 2007 yılları arası. Erdoğan için en sıkıntılı atama ekonomi bakanlığı için. Çünkü karşısında sonbaharda parti kurması beklenen Ali Babacan ve ekibi olacak. Babacan, henüz parti kurmasa da, varlığını şimdiden hissettiriyor. Erdoğan’dan da buna ön almak için ekonomiden anlayan birini ataması gerekecek.

erdoğan chp akp Berat Albayrak İttifak Kabine Ali Babacan Serkut Bozkurt