Ahmet Nesin
Muharrem İnce iktidarın bir kandırmacasıdır...
CHP'de oldum olası değişik siyasi gruplar olmuştur ve kendi aralarında hep atışırlar ama seçim zamanı bu tartışmalar hep bir sessizliğe bürünür. Bülent Ecevit'in İsmet İnönü'ye karşı kazandığı genel başkanlık kongresi bunun en açık örneklerinden birisidir. Ecevit parti başkanı olmadan önce 67 yılındaki kongrede İsmet İnönü'yü Turhan Feyzioğlu'na karşı destekledi ve İnönü kazandı. Ecevit ve İnönü Türkiye İşçi Partisi'nin 15 milletvekiliyle meclise girmesinden sonra partinin sola kaymasını önerdiler. İsmet İnönü tam o sırada Ortanın Solu teorisini (?) ortaya attı. Feyzioğlu sağı destekliyordu ve ayrılarak Cumhuriyetçi Güven Partisi'ni kurdu.
CHP tek parti olarak kurulduğu için bütün siyasi grupları içinde barındırıyordu ve 12 Mart darbesinden sonra darbe hükümetine üye verdiği için bu kez Ecevit, İnönü'ye karşı bayrak açtı ve başkanlığı kazandı. Ve ne ilginçtir ki sonrasında yapılan ilk seçimde 2 ayrı grubun lideri de meclise girdi: Deniz Baykal ve Ali Topuz. Televizyon programlarına çıkan kimi cahil kasteci ve akademisiyenlerin dediği gibi Ortanın Solu Ecevit'in değil, İsmet İnönü'nün önerisidir. Bülent Ecevit 12 Eylül sonrası Demokratik Sol iddiasında bulundu ve CHP'den ayrılarak DSP'yi kurdu.
Burada CHP'nin ilginç bir yanı ortaya çıkıyor esasında, CHP Deniz Baykal dönemi de dahil hiçbir zaman Sosyal Demokrat bir parti olduğunu söylemedi ve savunmadı. Bence Türkiye'de Sosyal Demokrasiyi bitek Erdal İnönü ve SHP denedi, bir anlamda da başardı. Deniz Baykal siyasi yasaklardan sonra CHP'de 3 kez Erdal İnönü'ye karşı aday oldu ve kaybetti. Daha önceki kongrede de İsmail Cem aday oldu ve kaybetti. O dönem İsmail Cem'i Ertuğrul Günay ve Deniz Baykal destekledi. Ne ilginç değil mi, 3 kuvvetli isim CHP içinde ve karşılarında bilimci Erdal İnönü ve hep kazanıyor. Deniz Baykal baktı olmuyor, ayrıldı ve CHP'yi kurdu, o taban CHP ismine tav oldu ve SHP'yi eritti. Bana göre Baykal Sosyal Demokrasi'yi yıkan siyasetçidir.
Bunları yazmamın nedeni, bütün yanlışlarına karşın Kemal Kılıçdaroğlu'nu bugüne kadar CHP'de seçilen Sosyal Demokrasi'ye en yakın başkan olarak görmemdir. Bu söylediğim çok tartışılır, çok eleştiri alırım biliyorum ama 2-3 tümceyle anlatmam gerekirse, CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu'ndan bir devrimci, sosyalist gibi davranmasını beklemiyorum. Hâlâ daha kendisini devleti kuran parti olarak gören CHP'nin Kemalist siyasetçileri ve onları destekleyen Kemalist tabanı düşündüğümde başarılı da buluyorum. Kılıçdaroğlu daha başkan olur olmaz ayrı bir kongre planlayan ve gerçekleştiren Önder Sav olayını unutmuyorum. Ve en önemlisi bana göre Sosyal Demokrat bir parti olmaya çabalayan CHP'deki çabaların ancak bu kadar olacağını, bu son kongreden sonra da bir adım daha atabileceğine inanıyorum.
Gelelim Muharrem İnce olayına, AKP'nin borazanlarının çok sevdiği bu isme. Ne diyorlar İnce için, ilk kez CHP'nin oylarını yükseltmişmiş. Size bitakım rakamlar vereceğim seçimlerle ilgili, bakalım hâlâ aynı şekilde mi düşüneceksiniz?
Kemal Kılıçdaroğlu Istanbul Belediye Başkanlığı adayı 2009: Aldığı oy %36.80
Mustafa Sarıgül Istanbul Belediye Başkanlığı 2014: Aldığı oy %40
Muharrem İnce 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye: Aldığı oy %30.64
Muharrem İnce 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri (Istanbul): Aldığı oy %36.89
Peki bu seçimlerde HDP'den Selahattin Demirtaş ve İYİ Parti'den Meral Akşener'in cumhurbaşkanlığı oylarına baktığımızda ve partilerinin oylarına baktığımızda ne görüyoruz:
Selahattin Demirtaş HDP: %8.40
HDP: %10.76
Meral Akşener: İYİ Parti %7.29
İYİ Parti: %9.96
HDP ve İYİ Parti oyları toplamında cumhurbaşkanı adaylarından tamıtamına %5 fazla.
CHP bu seçimde tam olarak %22.65 oranında oy aldı.
HDP ve İYİ Parti'nin %5'lik oyunu ve Saadet Partisi, ÖDP ve benzeri partilerin de oylarını topladığımızda Muharrem İnce'nin aldığı fazladan geçici oy ortaya çıkacaktır. Yani Muharrem İnce CHP'nin oyunu çoğaltmamış tam tersine belki de tepki anlamında azaltmıştır. CHP Muharrem İnce'yi cumhurbaşkanlığına bu kadar layık görseydi, bence CHP oyları kendi aldığı oyları da geçerdi ve seçim de ikinci tura kalırdı.
Son olarak da aynı yıl Yalova CHP sonuçlarına bakmakta fayda var.
2018 Yalova CHP oy oranı: %28.6, yani İnce kendi memleketinin bile oylarını belli bir oranda arttıramamış.
Sizce bu yazdıklarım başarı mı da Muharrem İnce CHP genel başkanı olmak istedi ve son kongrede bunun olası olmadığını gördü, şimdi ayrı parti kuracak. İnce'nin parti kurması CHP'nin elini rahatlatır, İnce'yi gereksiz bir şekilde devamlı pohpohlayan AKP'nin de elini zayıflatır. Kendisi de 3 gün sonra bir açıklama yapmış (Sanırım anında konuşmama hastalığı var) ve "Bu süreçte bir gazeteye, haber ajansına konuşmadım, açıklama yapmadım. Memleket için doğru olduğuna inandığım bir karar aldığımda kararımı açıklarım. Herkese iyi bayramlar" demiş.
Bence açıklamayı kendisi yapmadığı için kızmış, yani parti kuracak gibi.