Rus imparatoru III. Aleksandr'ın meşhur "Moskova hiçbir müttefiğine güvenemez" sözü şimdi her zamankinden daha fazla geçerliliğini koruyor. Rusya toplumunda Rusya’nın müttefikleriyle ilişkilerinin yolunda olmadığı izlenimi giderek artıyor. Ordu ve donanma dışında Rusya’nın müttefikleri kalmamış.
Tabi bize TV’lerden bolbol AEB, ŞİO, KGAO, BRICS ve hata Rusya ve Beyaz Rusya Birlik devleti gibi müttefiklerden söz ediliyor. Ama iş gerçek desteğe gelince bu ülkelerin hiçbiri ortalıkta gözükmüyor.
Mesela bu Birlik devleti oluşturma serüveni boyunca Beyaz Rusya, Rusya’dan 200 milyar dolardan fazla direkt yardım ve ekonomik kolaylıklar elde etmiş. Rusya bu ülkeye çağdaş ekonominin en değerlisi olan kendi satış piyasalarını sunuyor.
Peki Beyaz Rusya ne yapıyor? Rusya’ya düşmanlık güden Kiev rejimiyle işbirliği yapıyor, NATO’nun Doğu işbirliği çalışmalarına katılıyor ve ülkenin yönetimi sürekli Rusya karşıtı açıklamalar yapıyor. Peki o zaman bunun neresi "Birlik devleti" oluyor? Yoktu ve olmayacak da.
Gelelim diğer bir müttefik olan Kazakistan’a. O da bir müttefik gibi davranmamakta. Kendi ülkesinde ABD biyokimya laboratuvarlarının yerleşmesine izin vermekte ki bu laboratuvarların ne yaptığı belli değil; bir de ABD’yle beraber askeri tatbikat yapmakta. Kazakistan Latince alfabeye geçti ve Hazar Denizi'nde yüklerin transferi adı altında ABD’nin üs kurmasına izin verdi.
Ermenistan’da ise Ukrayna’dakine benzer bir Maidan devrimi yaşanıyor. Eski devlet başkanı olan başbakanı görevden uzaklaştırmayı başardılar ve öyle gözüküyor ki bununla sınırlı kalmayacaklar. Rusya yanlısı olan iktidar devrilme yolundadır. Bu gidişle Rusya’nın hiçbir müttefiki kalmayacak.
Rusya’ya karşı yapılacak bir savaşta nükleer silahlarıın kullanılmamasının garantisi ne kadar olabilir sorusu kendi başına önemli bir sorudur.
Peki niye Rusya’nın müttefikleri saf değiştirerek Rusya’dan uzaklaşarak Batı tarafını tutmaya başlıyorlar? Bence ana nedeni Rusya’nın bu ülkelere karşı net bir politikasının olmaması. Yani geleceğe ilişkin net bir görüntü oluşturmaması.
Rusya bilmiyor veya net olarak ne istediğini söyleyemiyor. Nereye doğru yelken açacağını bilmiyorsan o zaman hiçbir rüzgar rastgelmez. Eğer Rusya yakın zamanda varmak istediği amacı belirleme sorununu çözemezse o zaman elinde kalan son müttefikleri olan ordu ve donanmayı da kaybedebilir.