Nişanlısı konuştu mu?

İddialar doğru ise Kaşıkçı’yı son gören kişi Hatice Cengiz, mutlaka onun da söyleyecek çok şeyi vardır.

Roller ve ilişkiler üzerinden gidelim…

Türkiye’nin Suudi Arabistan ile ilişkisini 2017 Katar krizinden bu yana tarafların yüz ifadesi ile tarif edersek "ekşi" olarak tanımlamak mümkün.  

Katar-Suudi Arabistan güç savaşında kavgalı iki komşu…

Türkiye bu kavgalı iki komşu arasında taraf tuttu. Ekonomik olarak imtiyazlı, özel uçak kabul edecek kadar canciğer kuzu sarması Katar ile çok yakın…

Bu kaba girizgâhın oluşturduğu resmin orta yerinde akıbeti belli olmayan bir gazeteci; Suudi Arabistan Kralı Selman’la arası pek de iyi olmayan gazeteci Cemal Kaşıkçı duruyor. Ama bakmayın şimdi "muhalif" tanımlanmasına… Uzun yıllar Suudi yönetimine danışmanlık yapmış bir gazeteciden söz ediyoruz. Ancak genç Kral Selman’ın politikalarını eleştiren bir isim.

Geçtiğimiz Salı gününden bu yana kayıp… Rivayetler çeşitli… Geçtiğimiz yıldan beri ABD’de yaşayan Kaşıkçı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ın dediğine göre arkadaşlarının uyarısına rağmen evlilik işlemleri için İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’na giriş yapıyor. O günden beri de kendisinden haber yok.  

Şöyle bir ayrıntıya da dikkati çekmek istiyorum… Konsolosluğa Türk nişanlısı Hatice Cengiz ile birlikte gidiyor Cemal Kaşıkçı. Ancak Hatice Cengiz dışarıda bekliyor.

Hatice Cengiz ile ilgili mini bir parantez… Bilgiler HaberTürk’de program yapan Mehmet Akif Ersoy’un genel yayın yönetmenliğini yaptığı Dış Politika Dergisi’nden… Hatice Cengiz, "2013’te İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 2017’de İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mezhepler Tarihi Ana Bilim Dalı’dan ‘Umman’da mezhepler’ konulu saha çalışmasıyla 2017’de mezun olur. Özelde Umman, genelde Körfez ülkeleri üzerine çalışmalarına serbest araştırmacı olarak devam eden" bir isim.

Cengiz, dergide Katar’ın "etkili 50 gazetecisi arasında gösterilmiş" Cabir Salem el Harmi ile röportaj yapmış. Katar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yakından takip ettiği paylaşımlarından anlaşılıyor. Cemal Kaşıkçı ve Erdoğan’ın birlikte çekilmiş fotoğrafını da paylaşmış sosyal medya hesabından. Paylaşımlardan birine yapılan yorumda "Hatice sen kimsin. Nişanlısı değilsin. Jamal’in (Cemal) oğlu seni tanımadığını söyledi" denilmiş.

İddialar doğru ise Kaşıkçı’yı son gören kişi Hatice Cengiz, mutlaka onun da söyleyecek çok şeyi vardır. Son paylaşımı ise, röportaj yaptığı Katarlı gazetecinin dergideki yazıyı paylaşmasını retweet etmesi…

Suudi gazetecinin haberi, dünyanın öbür ucu "Down under" olarak tabir edilen Avustralya’da önemli sıralarda yer aldı. Devlet televizyonu SBS, Türkiye’de pek sevilmeyen, ajanlıkla suçlanan Ortadoğu uzmanı Henri Barkey’den görüş aldı.

Barkey’e göre spekülasyon yapmak için daha çok erken. Kendi ifadesiyle "Suudilerle şu an arası iyi olmayan başkan Erdoğan bile çok dikkatli konuşuyor.  Eğer bu eylem doğru ise Suudilerin Batı ile ilişkileri önemli derecede zedelenecek…" 

Kaşıkçı’nın akıbeti ile ilgili son bilgiler soruşturmanın sürdüğü yönünde. Polis hem konsolosluk hem de havaalanı kameralarını kontrol ediyor.

59 yaşındaki Suudi gazetecinin evlilik işlemleri için belgelerini almak üzere konsolosluğa tek başına girmesinin ardından kendisinden haber alınamamasının nedeni cinayet mi yoksa başka bir şey mi? Bekleyip göreceğiz.

Ancak AFP ve Reuters’a konuşan emniyet yetkilileri Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü düşünüyor. Riyad ve Ankara’dan gelen farklı bilgiler, bu olayın öyle kolay çözülemeyeceğini de delalet.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi