Candan Yıldız
KHK raporunun yüzleştirdikleri
Kendisi de ihraç edilen bir hekim olan Ömer Faruk Gergerlioğlu, daha henüz milletvekili seçilmemişken de OHAL ürünü KHK’lara karşı mağdur edilenlerin sesiydi. Meclis’e girdikten sonra da bu alandaki ısrarı, tutarlılığı hiç değişmedi. Kendi deyimiyle "amaç mağduriyeti dillendirmek değil sadece, bunun bir insan hakları mücadelesine dönüşmesini sağlamak…"
2. yılında OHAL’in Toplumsal Maliyeti raporu bu ereğe ilişkin hazırlandı. Son rapor bir öncekinden daha geniş kapsamlı... Adıyaman Üniversitesi’nden ihraç edilen sosyal bilimci Bayram Erzurumluoğlu’nun hazırladığı rapor tam 993 sayfa. 10 bin KHK mağduruna ulaşılmış, çeşitli elemeler sonucu 3 bin 776 kişiye 175 soru sorularak oluşturulmuş.
Rapor, detaylı bilgiler içeriyor. Avrupa’da 400 yıl süren Cadı Avı ile analoji içeriyor. Erzurumluoğlu’na göre "cadı", siyasi ve dinsi erkin işaret ettiği kişi, fikir ve yapıdır. Bu erki sorgulamaya cesaret edenler "şeytanlaştırıldı". 15 Temmuz sonrası OHAL KHK’sı ile cezalandırılanlar da siyasi ve dinsi erkin "cadı"ları, "şeytan"ları …
SİYASAL PARTİ TERCİHLERİNDEKİ DEĞİŞİM %70
Gelelim rapordan bölümlere… Mağdurların %25,4’ü herhangi bir etnik aidiyet hissetmiyor artık. Devletçi ve Türkçü bir ideolojiye sahip olan Cemaat ile herhangi bir teması (banka hesabı, sendika üyeliği, gazete aboneliği gibi…) olan kesimin ağırlıklı olarak ( Sol, sosyalist ve Kürtler dışında) ihraç edildiğini düşünürsek, bu rakamın " milliyetçilikten" kopuşu işaret ettiği yorumu yapılabilir.
Mağdur ve yakınlarına yöneltilen "siyasi duruşlarınız etkilendi mi ?" sorununa "değişti" diye yanıt verenlerin oranı yüzde %62… "Siyasi partilere oy verme tercihleriniz etkilendi mi?" sorusuna "etkilendi" diye yanıt verenlerin oranı da %70… Araştırmayı yapan Erzurumluoğlu’na göre bu rakamlar "Özgürlükçü demokrasi"nin kazandığını gösteriyor.
Raporla ilgili yorumlarda bulunan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun verdiği bir bilginin de altını kalın olarak çizmek gerekiyor.
"DEVREYE GİREN AKP'Lİ VEKİLLER VAR"
Gergerlioğlu’nun verdiği rakamlara göre OHAL İnceleme Komisyonu şu ana kadar 50 bin dosyayı incelemiş. İade edilenlerin sayısı 3 bin 700. Yani %7.3’ü işlerine dönebilmiş. Ancak bu rakamların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusunda şüpheler var. Daha da önemlisi, iade edilen isimlerlerle ilgili AKP’li vekillerin aracılık yaptığı yönünde çok iddia var. Gergerlioğlu, "Aynı kriterlere sahip, aynı işte olan iki kişiyi biliyorum. Biri ret aldı diğeri ise kabul… Aracı olanların isimleri bende var. Komisyon’a ilettim" diyor. Gerekirse teşhir edeceğini de söylüyor. Şu ana kadar KHK mağdurları arasında intihar eden kişi sayısı 60, intiharı düşünenlerin oranı da oldukça yüksek: %14…
Raporun sunumuna, araştırmanın öznesi KHK mağdurları da katıldı. Sayıları sınırlı da olsa muhafazakâr çevrenin duygu dünyasındaki değişimi görmek açısından önemliydi. 28 Şubat’ı yaşayan bir fizik öğretmeni, "bu dönem en fecisi" diyor.
İHRAÇ EDİLEN POLİS: DEVLETİN ZULMÜNE KARŞI SOKAKTA OLMALIYIZ
17 yaşında polis okuluna giren, 19 yaşında polis olan, darbe girişimine karşı mücadele ettiği gerekçesiyle ödüllendirilen bir polis de konuştu. Hakkında açılan bir soruşturma olduğunu, savcılığa ulaşamadığı için kalemiyle görüşebildiğini, FETÖ–PDY yapılanması içerisinde olmadığı tespitinin kendisine söylendiğini, buna rağmen 2 yıldır soruşturmada ilerleme sağlanamadığını dile getirdi. Şu an 23 yaşında olan bu polis "Mesleğimden aşırı soğudum. Ben dindar bir insanım. Kendimi milliyetçi olarak tanımlamıyorum. Polis okulunda bir profesör bize ders anlatırken bir gün ‘hırsız, tecavüzcü, terörist gözaltında olsa, sizden bir bardak su istese verir miydiniz?' diye sordu. 40 kişiden sadece ben ve bir arkadaşım el kaldırdık. Devlet güçten, sözden anlar. Kalben buğz etmekten anlamaz. Devletin zulmüne karşı hakkı, sokaklarda söylemek gerekiyor" sözleriyle duygularını dile getiriyor.