1921 Anayasası neden gündemde? Dinçer Demirkent değerlendiriyor | +PODCAST

1921 Anayasası neden gündemde? Dinçer Demirkent değerlendiriyor | +PODCAST
Türkiye seçimlerin ardından yeniden yeni anayasayı tartışıyor. Doç. Dr. Dinçer Demirkent ile ‘yeni anayasa’ tartışmalarıyla tekrar Türkiye’nin gündemine gelen 1921 Anayasası'na dair, "1921’i istiyorlar ama demokratlığına tahammül edemezler" dedi.

Egemen GÖK


Artı Gerçek - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için siyasi partilere ziyaretlerine CHP ile başladı, DEM Parti, Saadet Partisi, İYİ Parti ve MHP ile devam etti. Meclis'te beş partinin gruplarına yapılan ziyarette yeni anayasa çalışmasına ilişkin usul ve esaslar ele alındı.

Kurtulmuş, ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, "Bundan sonra da diğer siyasi partilerle görüşmeleri tamamladıktan sonra usul ve yöntem belirleyerek, muhtemelen önümüzdeki Ekim ayı gibi, bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini görüyorum," dedi. Kurtulmuş, partilerden öncelikle kendi çalışmalarını yapmalarını isteyecek.

'AYNEN 1921 ANAYASASI'NDA OLDUĞU GİBİ...'

2 Nisan 2024’te milletvekillerinin katıldığı bir iftar programında konuşan TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis’in önündeki sorumluluğun ise yeni bir anayasa olduğunu anlatmıştı.

“Aynen 1921 Anayasası’nda olduğu gibi Türkiye’nin katılımcı, güçlü bir anayasa yapma imkanı bu Meclis’te vardır.” diyen Kurtulmuş, “Şunu söylememiz gerekir; artık kaç kere değiştirilirse değiştirilsin, 1980 ve 1960 darbelerinin o karanlık eserlerini bünyesinde taşıyan bu mevcut Anayasa’dan Türkiye’nin sivil siyasetinin kurtulma vakti çoktan gelmiştir,” dedi. Ancak, AKP’nin 22 yıllık iktidarında anayasayı tam 12 kez değiştirdi, 3 kez referanduma götürdü ve 177 maddelik anayasanın 134 maddesi son 22 yıl içerisinde yeniden yazıldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Dinçer Demirket ile ‘yeni anayasa’ tartışmalarıyla tekrar Türkiye’nin gündemine gelen 1921 Anayasası’nı +Podcast’te konuştuk.

'1921 ANAYASASI’NA MUHAFAZAKARLARIN YAKLAŞMASI, CUMHURİYETÇİLERİN KAÇMASI TUHAF'

Doç. Dr. Dinçer Demirkent, 1921 Anayasası hakkında şunları söyledi: “1921’de mecliste bulunan, ki savaş yürüten bir meclis, o meclisin demokratlığına iki gün tahammül edemezlerdi. Evet 1921’i istiyorlar ama 1. Meclis’in demokratlığına iki gün tahammül edemezlerdi. Bugün seçilmiş milletvekilleri hapiste, mahpus. Savaş yürüten meclisin demokratik yapısına iki gün tahammül edemezlerdi. O yüzden 1921 Anayasası’nı, içeriğini ve yapılışını cumhuriyetçilerin aslolara görmesini istiyorum. Muhafazakarlar, AKP ve Türk sağı bu anayasaya yaklaştıkça cumhuriyetçilerin bu anayasadan kaçması çok tuhaf geliyor. 1921’i cumhuriyetçilerin ve demokratların görmesi gerekiyor.”

Öne Çıkanlar