Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı? Işıl Kurnaz değerlendiriyor | +PODCAST

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı? Işıl Kurnaz değerlendiriyor | +PODCAST
Türkiye seçimlerin ardından yeniden yeni anayasayı tartışıyor. Akademisyen Işıl Kurnaz’a göre, "Türkiye, 1982 Anayasası'ndan ne vazgeçebiliyor ne de onu değiştirebiliyor, ilişkisi toksik."

Egemen GÖK


Artı Gerçek - Meclis'te yeni anayasa mesaisi devam ediyor. İlk görüşmesini CHP Genel Başkanı Özgür Özel'le yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa turu çerçevesinde üç siyasi parti yönetimi ile daha bir araya geldi. Kurtulmuş sırasıyla DEM Parti, Saadet Partisi ve İyi Parti gruplarını ziyaret etti.

La Scuola Superiore Sant'Anna’da Anayasa ve İnsan Hakları konularında akademik çalışmalarına devam eden Işıl Kurnaz, yeni anayasa tartışmalarını +Podcast’e değerlendirdi.

21 KEZ DEĞİŞEN "DARBE ANAYASASI"

İktidarın "darbe anayasası" diyerek değiştirme çalışmalarını başlattığı 1982 Anayasası'nın 21 kez değişikliğe uğradı. Sadece AKP iktidarı döneminde 1982 Anayasası’nda 12 kez değişikliğe gidildi. AKP döneminde yapılan Anayasa değişiklikleri, Türkiye'nin siyasi sistemi, yargı düzeni ve temel haklar gibi konularda önemli dönüşümler getirdi. 2010 yılında yapılan referandumla yargı sisteminde köklü değişiklikler yapıldı ve 2017 referandumu ile Türkiye'nin yönetim sistemi parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştürüldü.

'1982 ANAYASASI'NA BAĞLANMIŞ SİYASİ HAT'

Darbe anayasası olarak nitelendirilen ve sürekli değişikliğe uğrayan 1982 Anayasası ile ilgili ise Kurnaz, "Türkiye ne 1982 Anayasası’ndan vazgeçebiliyor, ne bırakabiliyor, ne de onsuz yapabiliyor, ne de onu değiştirebiliyor. Dolayısıyla toksik bir sevgili ilişkisi gibi 1982 Anayasası’na bağlanmış bir siyasal tartışma hattından bahsediyoruz” dedi.

Işıl Kurnaz’a göre ise “yeni anayasa” tartışmalarının temel sebebi, anayasa metinlerinin eksik veya yanlış olması değil, uygulanmıyor olması. Kurnaz, “Türkiye’nin sorunu yeni bir anayasa değil, mevcut anayasaya uyulmaması ve anayasanın uygulanmaması. Eğer gerçekten demokratikleşmek istiyorsanız Can Atalay kararını uygulayabilirsiniz. AİHM kararlarını uygulayabilirsiniz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar