Abdullah Gül: Başörtüsü girişimi için Kılıçdaroğlu’nu tebrik etmek gerek

Abdullah Gül: Başörtüsü girişimi için Kılıçdaroğlu’nu tebrik etmek gerek
Abdullah Gül, Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışına destek verdi. Gül, “Türkiye adına çok memnun olunacak olağanüstü bir gelişmedir. Böyle bir dönüşüme öncülük ettiği için de Kemal Beyi tebrik etmek gerekir” dedi.

Artı Gerçek - 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışına ve başörtüsü serbestliğini içeren yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sunmasına destek verdi.

Karar'dan Elif Çakır'a konuşan Abdullah Gül, Kılıçdaroğlu’nun girişimini takdirle karşıladığını ve desteklediğini söyledi.

Habere göre Gül, “Uzun yıllar başörtüsü karşıtlığını kendisinin en önemli misyonu görmüş ve bundan dolayı birçok acılara sebep olmuş bir partinin bu hatasını nihayet görüp vazgeçmesi ve bunu tüm milletvekillerinin imzasıyla somutlaştırması Türkiye adına çok memnun olunacak olağanüstü bir gelişmedir. Böyle bir dönüşüme öncülük ettiği için de Kemal Beyi tebrik etmek gerekir. Partiler üstü baktığınızda ülkenin normalleşmesi herkesi sevindirmelidir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Kılıçdaroğlu, 3 Ekim saat 21.00’de yapacağını önceden duyurduğu paylaşımında, Türkiye'de toplumsal barış vurgusu yaparak şu ifadeleri kullanmıştı: "... Bu yaralardan biri de başörtü mevzusu. Burada bizim de yanlışlarımız oldu geçmişte. Ama değişmeyi öğrenmeyi bildik. Şimdi bir sonraki aşamaya geçme zamanı. Bu meseleyi toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı.

Konuyu devlet ciddiyeti ile çözme ve siyasetçilerin iki dudağı arasından çıkarma zamanı. Evrensel hukuk ilkeler ile uyum içinde bir kanuni çerçeve oluşturduk. Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız. Yarın itibari ile bu yarayı sonsuza kadar kapatacak adımı atıyoruz. Kanun teklifimizi grup toplantımızdan hemen sonra TBMM’ye sunacağız."

4 Ekim partisinin grup toplantısının son bölümünü de bu konuya ayırarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Kadınların duygularını inançlarını istismar ettiğini yeter" diyerek şunları söyledi:

"Dün akşam bir video yayınladım. Çok önemli bir konu hakkında halkımıza seslendim. 'Saray beni iyi dinledin. Kadınların duygularını, inançlarını istismar ettiğin yeter bugün kanun teklifimizi gazi meclisimize vereceğiz. Artık kanunu çıkaralım ve bu çağ dışı tartışma bitsin. Yüreği biten de peşimden gelsin.' Bu yaraları kapatmaya ant içtim. Omuz omuza yan yana yapacağız dostlarım."

CHP de, konuşmanın ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı başörtüsü düzenlemesini Meclis'e sundu. Meclis'e sunulan teklif şöyle:

  • Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.
  • Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
  • Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

(Kaynak)

Öne Çıkanlar