Abdullah Gül'ün Yargıtay tepkisi: İzahı mümkün değil, AYM üyelerini hedef yapması çok yanlış

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu "İzahı mümkün" değil diyerek eleştirdi. Gül, Yargıtay'ın AYM üyelerini hedef yapmasını 'çok yanlış' olarak nitelendirdi.

Abdullah Gül'ün Yargıtay tepkisi: İzahı mümkün değil, AYM üyelerini hedef yapması çok yanlış

Artı Gerçek - Yargıtay'ın Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için 'hak ihlali' veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkındaki suç duyurusuna gelen tepkilere iktidar kanadı da eklendi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Yargıtay'ın kararını "İzahı mümkün değil" diyerek eleştirdi.

T24'ten Murat Sabuncu'ya konuşan Gül, "Anayasa Mahkemesi'nin İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun özgürlükçü kararlarını ve bu kararı alan üyelerini Yargıtay'ın hedef yapması çok yanlış olmuştur" dedi.

'YARGITAY'IN AYM ÜYELERİNİ HEDEF YAPMASI ÇOK YANLIŞ'

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Yüksek yargı organlarının yetki ve sorumlulukları Anayasamızda sarih bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen Yargıtay'ın dün aldığı kararın izahı mümkün değildir. Vaktiyle Anayasa Mahkemesi'nin özgürlük karşıtı vesayetçi kararlarını tenkit ve reddetmiş ama Anayasa'ya uyarak gereğini yerine getirmiştik. Anayasa Mahkemesi'nin İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun özgürlükçü kararlarını ve bu kararı alan üyelerini Yargıtay'ın hedef yapması çok yanlış olmuştur.

Hukuk sistemi ve adalete olan güvenin kaybolmaması hayati derecede önemlidir. Ayrıca ekonomi ve dış politika uygulamalarında Türkiye'nin itibarını zedeleyecek ve hükümeti zor duruma sokacak bu hukuk kaosunun hızlı bir şekilde, olgun bir demokrasi anlayışı ve anayasal çerçevede çözümü bir zarurettir."

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Gezi davasından mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise kararı tanımamış, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını öne sürerek Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. (Kaynak)