Ahmet Türk hakkında beraat kararı
Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, 'gazi ve şehit yakınlarını işten çıkarmak' suçlamasıyla açılan davada beraat etti. Mahkeme, 'kesin ve inandırıcı delil bulunamadığını' vurgulandı.
Artı Gerçek- İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 2019 yılında ikinci kez kayyım atanmasının ardından aralarında 'belediyede hırsızlık yaptıkları tespit edilen' kişilerin de aralarında olduğu beş kişi 'gazi ve şehit yakınlarını işten çıkarıyorla' iddiasıyla şikayette bulundu. Dönemin kayyımı Mustafa Yaman’ın yönlendirmesi ile yapılan şikayet sonrası Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Eşbaşkan Ahmet Türk, dönemin Genel Sekreter Vekili Mustafa Yıldız ve Genel Sekreter Yardımcısı Hacı Üzmez hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı 2022 yılında Eşbaşkan Ahmet Türk, Yıldız ve Üzmez hakkında 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla iddianame hazırladı.
'GAZİ VE ŞEHİT YAKINI OLMA KRİTERLERİNİ KARŞILAYAMIYORLAR'
Mardin 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada mahkeme beraat kararı verdi. Yapılan yargılama sürecinde kişilerin işe girişlerinin 'gazi ve şehit yakını' olarak yapılmadığı, aynı zamanda 'gazi ve şehit yakını' olma kriterlerini karşılamadıkları belirlendi. Yine yargılama sürecinde belediyelerin gazi ve şehit yakını çalıştırma zorunluluğunun da olmadığı tespit edilirken, gazi ve şehit yakınlarının istihdam edilmesinin 2013 yılından 3713 Sayılı yasaya eklenen birinci madde ile düzenlendiği ve maddenin yürütülmesi için Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yetkili olduğu belirlendi.
'İNANDIRICI DELİL BULUNAMADI'
Beraat kararının gerekçesini de 26 Eylül 2024'te açıklayan mahkeme; “(…) müştekilerin iş akitlerinin farklı tarihlerde feshedildiği bununla birlikte özellikle şehit veya gazi yakını olduklarından bahisle işten çıkartıldıklarına dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delilin bulunmadığı' ifadelerine yer verdi. "2019 yılı içinde Mardin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan şehit ve gazi yakınlarının sayısına ve mağdurlar dışında işten çıkarılan şehit ve gazi yakınlarına ilişkin herhangi bir tespit bulunmadığını” belirten mahkeme, “Mardin Büyükşehir Belediyesince yönetiminin değişimi sonrasında özellikle şehit ve gazi yakınlarının işten çıkarılmasına ilişkin bir tutum izlendiğinin tam anlamıyla tespitinin mümkün olmadığı, mağdurların işe iadesi yönünde açmış oldukları herhangi bir dava olmadığı göz önünde bulundurulmuş, mağdurların iş akitlerinin farklı tarihlerde feshedildiği de dikkate alınmış” denildi.
KARAR KESİNLEŞTİ
Mahkemenin gerekçeli kararı açıklamasının ardından belirlenen süre içinde müştekiler Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne herhangi bir itirazda bulunmadı. Müştekilerin herhangi bir itirazda bulunmamasının ardından karar kesinleşti.
(MA)