AKP'den köpeklerin katledilmesine yönelik teklifte geri adım sinyali

AKP'den köpeklerin katledilmesine yönelik teklifte geri adım sinyali
AKP'li Yenişehirlioğlu, sokak köpeklerinin katledilmesini öngören yasa teklifine yönelik geri adım sinyalini verdi. Yenişehirlioğlu, sahiplendirilemeyen köpeklerin katledilmesinde baz alınan 'İngiltere modeli'nde ısrarcı olmadıklarını söyledi.

Artı Gerçek - AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, yaşam alanları ellerinden alınan ve sokaklarda yaşamak zorunda bırakılan köpekleri 'uyutma' adı altında katletmeye ilişkin yeni yasa teklifine yönelik bir açıklama yaparak 'geri adım' sinyali verdi.

Uyutma adı altında katletmeye yönelik yasa teklifinin konuşulduğu günden bu yana, hayvan hakları savunucularu, siyasi partiler ve birçok insanın tepkisini çekti. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkilerin ardından Türkiye'nin bir çok yerinde de hayvanların yaşam hakkı için binler sokağa çıktı.

AKP'li Yenişehirlioğlu da, sahiplendirilemeyen köpeklerin katledilmesinde baz alınan 'İngiltere modeli'nde geri adım atılacağının sinyalini vererek "İlla İngiltere modeli olacak diye bir modelden söz etmiyoruz. Dünyanın her tarafındaki örnekleri inceliyoruz" dedi.

Yenişehirlioğlu, önümüzdeki hafta bu konuda muhalefet partileriyle de bir görüşme yapacaklarını söyledi.

'Katliam' önerisiyle gündeme gelen köpeklere yönelik düzenleme konusunda Meclis'te gerçekleştirilecek çalışmaları kendisinin yöneteceğini belirterek, "Bu çalışmaları 15 gün yürüteceğim. Meclis kapanmadan büyük ihtimalle Kanun Teklifi, Meclis Başkanlığına sunulacak." dedi.

Yenişehirlioğlu, sokakta yaşayan köpeklere yönelik yasal düzenleme çalışmaları hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'BU KONUDA 4 BAKANLIK DETAYLI ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR'

Yenişehirlioğlu, şunları söyledi:

"Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı detaylı bir çalışma yürütüyor. Benim burada yaptığım; konunun paydaşlarıyla STK, gazeteciler, akademisyenler, konunun mağdurları, bu konuda hassasiyeti olan milletvekilleri ve farklı kesimden vatandaşlarımızı dinlemek, onların aktardıklarını not almak, bundan bir çıkarım elde etmek ve onların çözüm önerilerini dinlemek.

Yaptığım çalışmalar bu doğrultuda. Bu çalışmaları yürütüp daha sonra bütün paydaşlardan aldığım bu bilgileri raporlaştıracağım ve gündeme getireceğiz. Nihai olarak bir metin oluşturulduğunda bunu meclise sunacağız."

'MECLİS KAPANMADAN MECLİS BAŞKANLIĞINA SUNULACAK'

Kanun teklifinin Komsiyon'da değerlendirildikten sonra Genel Kurul'da milletvekillerinin onayına sunulacağını söyleyen Yenişehirlioğlu, "Bu çalışmaları yaklaşık olarak 15 gün yürüteceğim. Meclis kapanmadan büyük ihtimalle Kanun Teklifi Meclis Başkanlığına sunulacak" diye konuştu.

'İNGİLTERE MODELİ ISRARIMIZ YOK'

Köpeklerin katledilmesinde baz alınan 'İngiltere modeli'nin henüz kesinleşmediğini ifade eden Yenişehirlioğlu, böyle bir modelin henüz uygulanıp uygulanamayacağını, tartışılacağını söyledi. Yenişehirlioğlu, kanun teklifine ilişkin başka ülkelerdeki modellere de baktıklarını, bu ülkeler arasında İngiltere, Hollanda ve Hindistan gibi ülkeler olduğunu, bu ülkelerdeki modellerin ele alındığını ifade etti.

Nihai bir taslak üzerinde karar kılınmadığını söyleyen Yenişehirlioğlu, “İlla İngiltere modeli olacak diye bir modelden söz etmiyoruz. Dünyanın her tarafındaki örnekleri inceliyoruz. Ülkeler bunu nasıl çözmüş, bir fikir geliştirmeye çalışıyoruz” sözlerini sarf etti.

Yenişehirlioğlu, tüm kesimleri dinleyerek geniş kapsamlı bir taslak hazırlamak istediklerini öne sürdü.

MUHALEFETİ ZİYARET EDECEK

Muhalefet milletvekillerini de dinleyeceğini ve çözüm önerilerini alacağını aktaran Yenişehirlioğlu, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in, diğer partilerin grup başkanlarıyla görüşerek bu konuda hassasiyeti olan milletvekillerinin belirlenmesini isteyeceğini ve bu belirlenen isimlerle de görüşmeler yapacağını dile getirdi.

Meclis ayağında çalışmaları kendisinin yöneteceğini söyleyen Yenişehirlioğlu, "Yara açmadan, bölmeden, parçalamadan, buradan düşmanlıklar üretmeden toplumun sesine kulak verdik. Amacımız; ortak noktaya ulaşmak ve herkesin kabul edebileceği bir çözüme ulaştırmak" değerlendirmesinde bulundu.

İNGİLTERE MODELİNDE KÖPEKLER NASIL KATLEDİLİYOR?

Sokakta yaşayan köpeklerle ilgili olarak yapılması planlanan düzenlemede gündeme gelen İngiltere modeli, her belediyenin barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğrafını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlamasını kapsıyor.

Buna göre, her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün boyunca bekleniyor. 30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpek uyutma adı altında enjeksiyonla katlediliyor! (AA/HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar