AKP'de 'katletme' önerili zirve sonrası: Anadolu Ajansı köpekleri hedef gösteren haberleri artırdı

AKP'de 'katletme' önerili zirve sonrası: Anadolu Ajansı köpekleri hedef gösteren haberleri artırdı
Erdoğan'ın katılımıyla AKP'de yapılan 'sokak köpekleri' toplantısında 'uyutma' seçeneğinin de gündeme gelmesinin ardından, Anadolu Ajansı'nda köpekleri hedef gösteren haberlerin arttığı görüldü. AA, güncel bir olay yokken üç günde 9 haber servis etti.

Artı Gerçek - Son dönemde Türkiye'de sokakta yaşayan köpeklere yönelik ayrımcı ve hedef gösteren haberler artarken iktidarın buna yönelik 'çözüm önerileri' de dillendirilmeye başlandı. Bunlar arasında; kısırlaştırma ve aşılama işlemlerinin ardından sahiplendirilmeyen köpeklerin 'uyutulma' adı altında katledilmesi önerisinin de yer aldığı ortaya çıktı.

Dün basına yansıyan, AKP içerisindeki 'sokak köpekleri' zirvesinde bunlar yer alırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sokak köpekleri konusunda bakan ve bürokratlardan bilgi aldığını ve bir an önce adım atılması gerektiği yönünde talimat verdiğini yazıldı.

Gazete Pencere'den Nuray Babacan'ın kaleme aldığı kulis yazısında Erdoğan'ın, “Daha ne bekliyorsunuz, adım atın, çok şikayet alıyoruz” diyerek tepki gösterdiği belirtiliyor.

ANADOLU AJANSI KÖPEKLERİ HEDEF GÖSTEREN HABERLERİ ARTIRDI

Köpeklere yönelik 'uyutma' adı altında katletme seçeneğinin konuşulduğu toplantı sonrası Anadolu Ajansı, yaşam alanları ellerinden alınan ve sokaklarda yaşamak zorunda bırakılan köpekleri hedef gösteren haberleri de artırdı. Ajans sadece son üç günde, güncel bir gelişme olmadan köpeklere yönelik ayrımcı bir dil içeren 9 haber geçti.

Haberlerde, yeni bir gelişme yaşanmamasına rağmen 'tehdit unsuru' olduklarının altı çiziliyor.

Bu haberler şu şekilde:

  • Köpeklerden kaçarken yaralanan çocuğun ailesi sahipsiz hayvan sorununun çözülmesini istiyor
  • Pitbull saldırısında yaralanan mağdurdan yasal düzenleme talebi
  • Sivas'ta sahipsiz köpeklerin 17 yerinden ısırdığı Belinay estetik ameliyat olacağı günü bekliyor
  • Mağdur baba, sahipsiz hayvanlar konusuna çözüm bulunmasını istiyor
  • Sahipsiz 7 köpeğin saldırısında yaralanan çocuk, korkusunu destekle yenmeye çalışıyor
  • Sahipsiz köpeklerden kaçarken yüksekten atlayarak yaralanan genç yaşadıklarını unutamıyor
  • Sahipsiz köpeklerin saldırısıyla yaralanan Hiranur tek başına dışarı çıkmaya korkuyor
  • Muş'ta köpeklerin saldırdığı 80 yaşındaki kadın yaşadığı korkuyu unutamıyor
  • Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde sahipsiz köpekler mahalleliyi tedirgin ediyor

YEREL SEÇİM ÖNCESİ HEDEF GÖSTERİLEN SOKAK HAYVANLARI

Türkiye'nin hemen her kentinden, sokakta yaşayan hayvanlara yönelik işkence ve katliam haberleri gelmeye devam ederken iktidara yakın medya da 31 Mart yerel seçimler öncesinde sokak hayvanlarını hedef tahtasına oturtan haberleri servis etmişti.

Yerel seçim öncesi sokakta yaşayan köpeklerden 'başıboş köpek sorunu' olarak bahsedilirken, siyasi partiler de ara ara köpürtülen bu 'soruna' dair seçim vaatlerinde bulunmuştu. Bu vaatler arasında hayvan bakımevlerinde kısırlaştırma seferberliğine kadar hayvan popülasyonunun artışına dair önleyici çözümler yer alsa da kimi isimler köpeklerin 'itlaf' edilmesini bile telaffuz ediliyordu.

SORUMLULUK YEREL YÖNETİMDE

Öte yandan hayvanlara işkence uygulayan kişilerin aldığı cezalar, hayvan hakları savunucularının verdiği hukuki mücadele sonucunda bu tarz suçların önüne geçilmesi için caydırıcı nitelikte olmuyor. 2004'te yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu'na göre sokakta yaşayan hayvanların bakımında sorumluluk yerel yönetimlere ait. Mevcut kanuna göre belediyeler hayvanların tedavilerini yapmak için bakımevleri kurmak zorunda.

Ancak yasada hayvan bakımevlerinin sokakta yaşayan hayvanların 'kalıcı yuvası' olmadığının altını çiziliyor. Bu yerler hayvanların tutuldukları değil sadece tedavi edildiği yerler olarak tanımlanıyor. Yasa gereğince sokak hayvanlarının bu merkezlerde toplanması, kısırlaştırılması, aşılanması, küpelenmesi yapıldıktan sonra en geç 10 gün içinde alındığı bölgeye tekrar bırakılması gerekiyor.

HAYVANLARI KORUMA KANUNU

2021 yılında 5199 sayılı hayvanları koruma kanununda yapılan değişiklikler arasında aşağıdaki maddeler de yer alıyor:

"Maddede düzenlenen suçların birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır. "Maddede düzenlenen suçların veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişiler tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar