Özel'den köpek katliamı önerisine tepki: Parayı seçime harcadık, uyutalım demenin tutar tarafı yok

Özel'den köpek katliamı önerisine tepki: Parayı seçime harcadık, uyutalım demenin tutar tarafı yok
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP'nin başta köpekler olmak üzere sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesi yönündeki planlarına karşı çıktı. Özel, 2021'de uzmanlardan görüş alınarak hazırlanan ve Meclis'te kabul edilen raporu hatırlattı.

Artı Gerçek - İktidarın "hayati tehlike" oluşturdukları iddiasıyla Türkiye çapında sokakta yaşayan köpekleri toplayıp 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde katledilmesine ilişkin hazırladığı yasal düzenlemeye CHP Genel Başkanı Özgür Özel''den tepki geldi. Özel, "uyutma" adı altında öldürme önerisine karşı olduklarını söyleyerek, Ocak 2021'de kurulan ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporunu hatırlattı.

'BUGÜN TASARRUF TEDBİRLERİ SÖZ KONUSU OLUNCA...'

CHP lideri, bu raporda bir hayvan hakları fonu kurulmasının önerildiğini ve gelir modelinin de belirlendiğini anımsatarak, "Bunu tüm siyasi partiler böyle söyledi ve Meclis karara bağladı. Bugün tasarruf tedbirleri söz konusu olunca, 'Efendim biz parayı seçim ekonomisine harcadık bu köpekleri uyutalım’ derseniz, bunun tutar bir tarafı yok" tepkisini gösterdi.

'UZMANLAR FON KURULMASINI ÖNERDİ'

Özel, CHP Genel Merkezi'ni ziyaret eden Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile ortak basın açıklamasında yaptığı açıklamada, "Bir taslak görmüş değiliz henüz. Taslak üzerinde elbette hep birlikte çalışacağız" diyerek ekledi:

"Meclis imkanlarıyla Ocak 2021’de bir Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu ve bu komisyon hayvan haklarının korunmasına ilişkin raporunu verdi. Bu rapor hazırlanırken uzmanlar, akademisyenler dinlendi. Bu konuda uzun bir çalışma sonucunda bir rapor ortaya çıktı.

goqrnkuxyaarkdf.jpg

'RAPORDA UYUTMA MESELESİ SINIRLIYDI'

Bu raporda uyutma meselesi, hasta ve tedavi edilemez hayvanlar ile kontrolü mümkün olmayan birtakım hayvanlarla sınırlı. Ve sokak hayvanlarının çoğalmasını engellemeyle ilgili bir uyutma tedbiri kesinlikle yok. Ama burada soruna bir müdahale var. Diyor ki rapor, bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır."

'FONUN GELİR MODELİ DE ANLATILMIŞTI'

Özel, raporda bu hayvan hakları fonunun belediyelerin topladığı emlak, çevre, temizlik vergilerinin yanı sıra at yarışı ve Milli Piyango gibi şans oyunlarından pay aktarımı ile finanse edilmesinin öngörüldüğünü hatırlattı. Bu fonun barınakların yapılması, hayvanların kısırlaştırılması gibi harcamaları karşılamasının da öngörüldüğünü söyleyen Özel, şöyle devam etti:

'MECLİS KENDİ RAPORUNA SAHİP ÇIKMALI'

"Bunu tüm siyasi partiler böyle söyledi ve Meclis karara bağladı. Bugün tasarruf tedbirleri söz konusu olunca, ‘Efendim biz parayı seçim ekonomisine harcadık bu köpekleri uyutalım’ derseniz bunun tutar bir tarafı yok. O yüzden bu fon kurulmalı ve başta kısırlaştırılma olmak üzere bu para barınaklara gitmelidir. Tedavi edilemeyen hayvanlar üzerinde son tedbir olarak zaten bilim insanları tarafından da ifade edilmektedir. Bizim yaklaşımımız meclisin kendi raporuna sahip çıkmasıdır."

DESTİCİ ÖNERİYE DESTEK VERDİ

Destici ise ilgili yasa teklifine destek vereceklerini açıkladı:

"Neticede biz BBP olarak bize teslime dilen belediyelerde bir ay içinde bu çalışmaları başlatacağımızı ve sokaklarımızı hastalıklı ve saldırgan sokak köpeklerinden temizleyeceğimizi ifade ettiler. Belediyelerimiz bu çalışmalarını tamamladılar. Şu anda köpekler toplanıyor. Tedavi görecekler tedavi görecekleri yerlere, barınak imkanı olanlar barınaklara, hastalıklı ve terbiye edilemeyecek şekilde saldırgan olanların da uyutulması konusunda biz çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu konuda devletimizin yasa hazırlığı içinde olduğunu duymaktan da büyük bir memnuniyet duyduk. Bu yasa teklifini de desteklediğimizi ifade ediyorum. Şu ana kadar bildiğimiz haliyle bizim seçim öncesi söylediğimiz her şeyin o yasa içerisinde birebir olduğunu görüyoruz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar