AKP'li Turan'dan seçim tarihi açıklaması: Karar 9-10 Mart'ta açıklanabilir

AKP'li Turan'dan seçim tarihi açıklaması: Karar 9-10 Mart'ta açıklanabilir
AKP'li Bülent Turan, seçim tarihinin 9-10 Mart tarihlerinde açıklanabileceğini söyledi. Turan, seçim kanunundaki değişikliklerin de 14 Mayıs'taki olası seçimlerde geçerli olacağını söyledi.

Artı Gerçek - AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıklaması ile ilgili konuştu. Turan "Kararın Meclis'ten çıkmasını isterdik. İYİ Parti ve CHP yolu kapattı. Seçim tarihini Cumhurbaşkanının almasını bekliyoruz. Karar 9-10 Mart tarihlerinde açıklanabilir' dedi.

Bülent Turan katıldığı CNN TÜRK yayınında seçim takvimi ve Erdoğan'ın adaylık tartışmaları ile ilgili konuştu.

'ERDOĞAN ADAY OLAMAZ DİYEN HUKUKİ CAHİLDİR'

Turan,Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili "YSK sürece ilişkin itiraz konuları varsa bunlar değerlendirilir. Erdoğan, 2018'de yeni sisteme göre ilk kez Cumhurbaşkanı oldu. 'Aday olamaz' diyen hukuk cahilidir." dedi.

'İYİ PARTİ VE CHP YOLU KAPATTI'

Turan, seçim tarihi ile ilgili ise kararın 9-10 Mart'ta açıklanabileceğini belirtti:

"Cumhurbaşkanımız son grup toplantısında 14 Mayıs'ı işaret etti. Resmi takvim hala 18 Haziran'dır. Bir erken seçim gündemimiz yok. 18 Haziran'da neden yapmayacağız. Ramazan Bayramı, Hac dönemi, mevsimlik işçiler, Kurban Bayramı... Hem ilk turu hem ikinci turu planlamak zorundasınız. Bu hac meselesinin 2 turda da olmadığı 7 Mayıs ve 14 Mayıs var. Biz istiyoruz ki 18 Haziran'a en yakın tarih olan 14 Mayıs var. Seçim büyük ihtimalle 14 Mayıs'ta olacak. Kararın Meclis'ten çıkmasını isterdik. İYİ Parti ve CHP yolu kapattı. Seçim tarihini Cumhurbaşkanının almasını bekliyoruz. Karar 9-10 Mart tarihlerinde açıklanabilir."

'SEÇİM GÜNÜ ESASTIR'

Turan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim için 14 Mayıs'ı işaret etmesiyle birlikte, 6 Nisan 2022'de yürürlüğe giren seçim kanunu değişikliğinin seçimlerde uygulanıp uygulanmayacağı tartışmalarına da değinen Turan, seçim takviminin hesaplanmasında oy kullanma gününün temel alınması gerektiğini söyledi:

'Dön dolaş aynı konuların tartışılması vahim. Bunlar üzücü şeyler. 2010 yılında YSK'nın bir kararı var. Seçim günü esastır diye bir kararı var, neyi tartışıyorsunuz. Seçimin tarihi hangi gün ise bir yıl hesabı o zaman başlar."

'KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER AYNEN UYGULANACAKTIR'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da dün katıldığı Haber Global yayınında YSK değişikliklerinin, yapılacak seçim için uygulanamayacağına dair açıklamalara cevap vermiş ve şöyle konuşmuştu:

"Burada YSK'nın kararı var, seçimin başladığı tarihe göre yapılır diye. Her değişiklikten sonra bu konu tekrar gündeme geliyor. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, bir yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz diyor. Biz bu 1 yıllık hesabı seçim tarihine göre mi, seçim başlangıcına göre mi yapacağız? Bunun seçim tarihine belirlenmesi gerektiğine karar verilmiştir, aksi de düşünülemez. 1 yıllık süre seçimin yapıldığı tarihe göre belirlenir. Nisan'da yürürlüğe girdi ve Mayıs'ta 1 yılı geçen bir süre olduğu için seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler, aynen uygulanacaktır" dedi.

6 NİSAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİREN SEÇİM KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

  • Yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indi.
  • İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.
  • İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.
  • Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa yapmamışsa seçime katılma yeterliliğini kaybedecek.
  • TBMM'de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.
  • İl seçim kurullarının yapısında değişiklikler yapılacak. İl seçim kurulu, 1 başkan, 2 asıl üye ile 2 yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, 2 yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek.
  • Sandık Kurulu'na üye bildirme hakkı olan bir parti, oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecek.
  • Mahalli idareler genel seçimlerinde, yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden 3 ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak. Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılmayacak. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenlerin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres bilgileri esas alınacak.

D'HONDT UYGULAMASI NEDİR?

D'Hondt uygulaması, Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D'Hondt tarafından 1878'de tasarlanmış nispi temsil sistemidir. Türkiye’de 1961’den bu yana –1965 Millet Meclisi genel seçimi ile 1966 Millet Meclisi ara seçimi dışında– bütün milletvekili genel ve ara seçimlerinde d’Hondt sistemi uygulanmıştır; günümüzde de yürürlükte olan sistem budur.

Arjantin, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Doğu Timor, Ekvador, Finlandiya, Galler, Hırvatistan, İskoçya, İsrail, İzlanda, Japonya, Kolombiya, Macaristan, Makedonya, Paraguay, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Şili, KKTC ve Türkiye'de uygulanan seçim yöntemidir.

D'Hondt uygulamasında partilerin bir seçim bölgesinde aldığı oy miktarı, o bölgenin milletvekili sayısına ulaşana kadar 1'den başlayarak bölünüyor. Bunun sonucunda elde edilen sayılar en çoktan en aza sıralanıyor ve milletvekili sayısı dağıtılıyor. Bu hesaplama sonucunda bölgedeki milletvekili sayısına ulaşılana kadar sürüyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar