AKP'nin Van adayı 'ben kayyım olmak istemiyorum' demiş

AKP'nin Van adayı 'ben kayyım olmak istemiyorum' demiş
Van'ın seçilen belediye eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının elinden almasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. AKP'nin Van adayı Abdulahat Arvas'ın seçim öncesi "Ben kayyım olmak istemiyorum" sözleri gündem oldu.

Artı Gerçek - 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 55 oyla Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla 29 Mart'ta mesai bitimine 5 dakika kala geri alındığının ortaya çıkmasının ardından tartışmalar sürüyor.

Hukukçular, kararın hukuki olmadığına dikkat çekerken siyasetçiler de karardan geri dönüş çağrıları yaptı. Ancak son olarak AKP'nin mazbata almak için İl Seçim Kurulu'na başvurduğu öğrenildi. Öte yandan AKP'nin Van Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Abdulahat Arvas'ın seçim öncesinde yaptığı kayyım açıklamaları yeniden gündem oldu.

'KAYYIM OLMAK İSTEMİYORUM' DEMİŞ

Seçim çalışmaları kapsamında 2 Mart'ta kentteki basın kuruluşlarıyla bir araya gelen Arvas, "Benim bu kent ile ilgili çokça hayalim, projem ve çalışmam var. Ama asla niyetim ikinci seçilip kayyım olarak atanmak, kayyım olmak değil. Ben bu kentte kayyım olmak istemiyorum. Başkan olarak seçilip sorunları çözmek istiyorum" demişti.

NE OLMUŞTU?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van’da Büyükşehir Belediyesi ile 3'ü merkez 13 ilçe belediyesinin tamamını kazandı. Belediyelerinin tamamının bir partide olduğu tek kent Van olurken yine kentteki tüm belediyeleri alan tek parti ise DEM Parti oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, Van’da Abdullah Zeydan 220 bin 919, AKP adayı Abdulahat Arvas 108 bin 802 oy aldı.

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını açıkladı.

Van'da yeni bir hukuksuzluk girişiminin ortaya konduğuna dikkat çekilen açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldığı vurgulandı.

DEM Parti'nin açıklamasına göre, 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etti.

Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri aldı ve memnu hak talebini reddetti. Karar henüz kesinleşmeden, itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan da YSK'ye bildirimde bulundu. YSK daha önce Zeydan'ın adaylığını onaylamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar