Siyasi partilerden Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki: 'Kürt halkının iradesini savunuyoruz'

Siyasi partilerden Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki: 'Kürt halkının iradesini savunuyoruz'
Van'ın seçilen eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınması siyasi partiler tarafından tepkiyle karşılandı. TİP, EMEP, ve TÖP kayyım politikalarına karşı Kürt halkının iradesini savunacaklarını belirtti.

Artı Gerçek - 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Van'da yüzde 55 oy alarak seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla seçimden iki gün önce, mesai bitimine 5 dakika kala geri alındı. Siyasi partiler, kararın halk iradesine darbe olduğunu belirtirken, DEM Parti ile Kürt seçmenleriyle dayanışma içerisinde olacağını açıkladı.

DBP:İRADE GASPININ KARŞISINDA DURACAĞIZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) şu ifadeleri kullandı:

"İktidarın her türlü baskı ve sindirme politikasını yürüttüğü hem 31 Mart Yerel Seçimleri sürecinde hem de seçim günü Kürdistan’ın birçok ilinde taşıma seçmen, blok oy ve açık oy gibi anti demokratik uygulamalarla halkın iradesi gasp edilmek istenmesine rağmen, kayyum rejimi ve onun talancı uygulamalarına karşı büyük bir irade gösteren halkımız, oyuna ve sandığına sahip çıkmıştır.

Seçim sürecinden önce bütün hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvuran DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın adaylığı YSK tarafından yapılan incelemeler sonucunda kabul edilmiş ve Zeydan Van’da halkın büyük bir desteğini alarak seçilmiştir. Adaylığı önünde hiçbir engel yokken 29 Mart 2024 mesai bitimine beş dakika, seçime iki gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir.

Van halkının iradesini hiçe sayan bu siyasi kararın ve girişimin, hukuki hiçbir zemini ve gerekçesi yoktur. Halkımız ve tüm kamuoyu bu irade gaspının karşısında duracak ve irademizin talan edilmesine asla izin vermeyecektir."

TİP: KÜRT HALKININ YANINDAYIZ

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Resmi X hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Van’da halkın oylarıyla seçilmiş Abdullah Zeydan’a ve Van Büyükşehir Belediyesine yönelik kayyum zihniyetinin bir kez daha halk iradesine saldırıya hazırlandığını gösteren girişimler tümüyle hukuksuzdur, gayrimeşrudur. Bu darbeci politikalar karşısında DEM Parti’nin ve Kürt halkının yanındayız. Van’da ve ülkemizin tamamında halk iradesine karşı darbeye niyetlenen kayyum politikalarına karşı dayanışma içinde olacağız.

EMEP: VAN HALKININ İRADESİNİ SAVUNUYORUZ

EMEP Milletvekili Sevda Karaca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Taşıma seçmen, seçim operasyonları, baskı, şiddet yetmedi, AKP seçimle kazanamadığı Van'da, halkın büyük bir iradeyle seçtiği DEM Parti'li belediye başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarını türlü ayak oyunlarıyla geri almak istiyor. Van halkının seçtiği belediye başkanı Abdullah Zeydan'dır! Demokrasiden yana olan herkesin, Van halkının sandıkta ortaya koyduğu iradeye sahip çıkması gerekiyor. Bu antidemokratik karara, bütün alicengiz oyunlarına karşı Van halkının iradesini savunuyoruz."

TÖP:İKTİDAR, BAKANLIK ELİ İLE VAN BELEDİYESİ'NİN AKP'YE GEÇMESİ İÇİN ÇABALIYOR

Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) açıklaması da şöyle:

"Seçimlerde tarihi bir hezimet yaşayan AKP-MHP faşist ittifakı Kürt halkının iradesine gasp etmeye hazırlanıyor. DEM Parti'nin seçilmiş Van adayı Abdullah Zeydan’ın iade edilen memnu hakları, Adalet Bakanlığı tarafından iki gün önce geri alınmış. İktidar, bakanlık eli ile Van Belediyesi'nin AKP'ye geçmesi için çabalıyor. Seçimlerde kayyumlara gereken dersi veren Van halkının yanındayız."

KILIÇDAROĞLU'NDAN AKP'Lİ ARVAS'A: ŞEREFLİ OL, ELİNE TUTUŞTURDUKLARI KAĞIT PARÇSINI YIRT AT

Önceki dönem CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kast ederek "BOP Eşbaşkanı ateşle oynuyorsun dedi. "Van Halkı Kararını verdi sana halt etmek düşer" diyerek tepkisini gösteren Kılıçdaroğlu, AKP'nin Van adayı Arvas'a da şu çağrıyı yaptı:

"BOP EŞBAŞKANI ATEŞLE OYNUYORSUN!

Bu ülkenin temelleri demokrasi üzerine kuruldu. Sen değil, efendilerin gelse bunu değiştirmeyecek. Van halkı kararını verdi, sana da halt etmek düşer. Demokrasinin ve adaletin gereğini yap kazanana mazbatasını ver!

Senin şahsında arkandaki karanlık güçlere sesleniyorum: Türkiye Cumhuriyeti; laik, demokratik bir hukuk Devletidir, bunu asla değiştiremeyeceksiniz!

Abdulahat Arvas sanada iki çift lafım var. Şerefli ol ve eline tutuşturdukları kağıt parçasını derhal yırt at! At ki Van'da alnı açık gezebilesin. Çocuklarının ve Van halkının yüzüne bakabilme fırsatını kaçırma!"

Öne Çıkanlar