Aydın seçim izlenimleri: AKP dört vekil iddiasında, Yeşil Sol vekil çıkarmaya çok yakın

Aydın seçim izlenimleri: AKP dört vekil iddiasında, Yeşil Sol vekil çıkarmaya çok yakın
Çevre sorunlarıyla boğuşan ve geçimini tarımdan sağlayan görüştüğümüz Aydınlı çiftçi ve çevreciler iktidar değişikliği isterken AKP’liler dört vekil iddiasında. 2018'de az bir oy farkıyla vekilliği kaçıran HDP ise, Yeşil Sol ile vekil çıkarmak istiyor.

Ezgi YILDIZ


AYDIN - 14 Mayıs’a sayılı günler kala Aydınlıların gündeminde seçim var. Yıllardır çeşitli çevre sorunları ve mücadelesiyle gündeme gelen, ekonomik geçim kaynağının büyük kısmını tarımdan özellikle de yağlık zeytin ve incirden sağlayan çiftçilerle, çevrecilerle, halkla ve yerel siyasetçileriyle seçimi konuştuk. Geçim sıkıntılarından şikayet ederek değişimin gerektiğini söyleyenler olduğu kadar, AKP’liler ise dört vekile garanti gözüyle bakıyor.

2018 SEÇİMLERİNDE AYDIN'DA NE OLDU?

Aydın Meclis’e toplamda sekiz vekil gönderiyor. 2018 seçimlerinde üçü CHP’den biri İYİ Parti’den toplamda dört vekil gönderirken, Cumhur İttifakı AKP’den üç MHP'den bir vekil gönderdi. HDP adayı Ferhat Tunç ise az bir farkla Meclis'e gidememişti.

AYDIN, KÖYLÜLERİN ÇEVRE MÜCADELESİYLE DE MEŞHUR

Mehmet Vergili

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, Cumhur İttifakı’nın çevre projeleriyle kendi seçmeninden 14 Mayıs’ta destek alamayacağını belirterek şunları söyledi; “Verdiğimiz çevre mücadelesiyle yöre halkını uyandırdık, bunlar aynı zamanda iktidar partilerinin oy verenleri yani AKP’li ve MHP’liydi. Partilerinin projeleriyle kendi mallarına çöküldüğünü görünce kesinlikle onlara oy vermeyeceklerini düşünüyoruz. Çünkü kendi partisi KHK’ler ile malına çökmeye çalıştı. Her şeyi sömürü aracı olarak görülmesinden kaynaklı insanlarımız çok mutsuz. Barış ve kardeşlik içerisinde her şeye saygı duyarak yaşayacağımız bir düzen gerekiyor. Strese girmiş bu toplumun rahatlatılması gerekiyor. Bunun için de bir an önce bu tek adam diktatoryasının bitmesini istiyoruz bu ben merkezci iktidarın değişmesi gerekiyor.”

‘TOPRAĞI GERİ KAZANMALIYIZ’

AYÇEP Başkanı Vergili ile görüşmemizin ardından Aydınlı zeytin üreticisinin yanına gittik. Artan girdi maliyetlerinden kaynaklı üretimin zorlaştığını söyleyen üretici, “Tarım alanlarında madencilik faaliyetleri yaparak hem doğaya zarar verdiler hem de üretimi azalttılar. İtirazlarımıza rağmen açılmasına izin verdikleri jeotermallerle bütün ürünlerimizin kalitesini de düşürdüler. Daha önce dışarıya sattığımız şeyleri şimdi satın alır olduk. Bizim gönlümüz artık değişimden yana. Toprağı geri kazanmalıyız” dedi.

CHP ADAYI BÜLENT TEZCAN: AKP BURADA BUGÜNE KADARKİ EN DÜŞÜK OYU ALACAK

Bülent Tezcan

CHP Aydın 1’inci sıra milletvekili adayı Bülent Tezcan, saha çalışmaları boyunca izlenimlerini şöyle aktardı; “AKP’den çok büyük kopuş var. Toplum mevcut iktidardan umudunu kesmiş ve kararını vermiş. Burada kararsız seçmen yok. AKP, Aydın’da bugüne kadar aldığı en düşük oyu alacak.”

Çevre sorunlarına da değinen Tezcan, jeotermallerin doğaya verdiği zararın giderilmesi gerektiğini ve bu sorunu çözeceklerini söyledi.

YEŞİL SOL ADAYI GÜNDAY: ALANDA ÇEVRECİLERLE BİRLİKTE KENTİN SORUNLARINI DİLE GETİRECEĞİZ

Ebru Günday

HDP'nin vekil çıkaramadığı Aydın, Yeşil Sol Parti ile bu kez vekil çıkarmaya çok yakın. 1’inci sıra adayı Ebru Günday halkın ayrıştırıcı dilden sıkıldığını belirterek kentte güçlü temsiliyet için iki vekili hedeflediklerini belirtti.

Günday şunları söyledi; “Aydın’da jeotermaller çok ciddi bir sorun halinde aynı zamanda aşırı betonlaşmayla birlikte doğa yıkımı mevcut. Aydın’ın zeytininin ve incirinin artık eski kalitesini giderek kaybettiği bir yıkım haline dönüştüğü görülüyor. Bu sorunların doğurduğu ciddi bir ekoloji hareketi de var elbette. Biz alanlarda onlarla beraber kentin sorunlarını dile getirmeye ve mücadeleye devam edeceğiz. Yeşil Sol Parti zaten sahada bütün ekolojistlerle, kadınlarla, gençlerle, emekçilerle ve hak savunucularıyla bir aradaydı, seslerini yükselterek olmaya da devam edecek."

AKP’LİLER DÖRT VEKİLE KESİN GÖZÜYLE BAKIYOR

Saha çalışmaları esnasında konuştuğumuz AKP’liler ise halktan olumlu tepkiler aldıklarını söyleyerek “Dört tane vekil kesin çıkaracağız hatta beş de olabilir” dedi.

Öne Çıkanlar