AYM, ikinci kez 'hak ihlali' kararı vermişti: Can Atalay davasında, mahkeme gerekçeli kararı bekleyecek

AYM, ikinci kez 'hak ihlali' kararı vermişti: Can Atalay davasında, mahkeme gerekçeli kararı bekleyecek
TİP Milletvekili Can Atalay'ın davasına bakan mahkemenin başkanı ve heyeti adliyeye gelerek, dosyayı görüşmeye başladı. Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararının ulaştığı 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararı bekleyecek.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Kalemi'nin Can Atalay’ın avukatlarına verdiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kısa kararının ulaştığı mahkeme, gerekçeli karar gelene kadar işlem yapmayacak.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) PM Üyesi Avukat Özgür Urfa, adliye önünde toplananlara yaptığı açıklamada, AYM kararının dün saat 15.00 itibarıyla mahkemeye gönderildiğini ifade etti. Urfa, mahkemeye kararın ulaşmasının ardından Çağlayan’da yaşananları, “Dün akşam mahkeme heyeti mesaileri bittiği bahanesiyle adliyeyi terk edip gitti. Akşam saat 20.00 sularına kadar burada bekleyişimiz devam etti. Ancak herhangi bir şekilde mahkeme heyeti geri dönmedi” sözleriyle özetledi.

‘BEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Özgür Urfa, avukatların bugün sabah saat 10 itibarıyla yeniden adliye önünde beklemeye başladıklarını ifade etti. Urfa, adliye önünde bekleyişlerinin süreceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize mahkeme başkanının saat 11 buçuğa kadar adliyede olmadığı söylendi. Öğlen saatlerinde geldiği belirtildi. Ve bu saatten sonra bize ulaştırılan tek ve son güncel bilgi, mahkeme başkanının AYM’nin gerekçeli kararını bekleyeceği ve herhangi bir karar vermeyeceği şeklinde. Anayasa Mahkemesi tarafından şu an itibariyle gönderilmiş bir gerekçeli karar bulunmuyor. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yazdığı ve bittiği anda göndereceği şeklinde bir bilgiye sahibiz.

'KARAR VERİLİNCEYE KADAR BEKLEYİŞİMİZ SÜRECEK'

Şu an itibariyle burada bekleyişimiz sürüyor. Karar yazılıncaya kadar, 13 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir karar verilinceye kadar beklemeyi sürdüreceğiz.”

AYM VE YEREL MAHKEMEYE SESLENDİ: CİDDİYETLE ÇALIŞMAK ZORUNDASINIZ

Avukat Özgür Urfa hem AYM’ye hem de 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyetine de seslenerek, “Burada oyun oynamıyoruz. Sizler birer devlet kurumusunuz ve bu ciddiyetle çalışmak zorundasınız. Keyfiniz estiğinde adliyeden gidip, keyfiniz geldiğinde gelme hakkına sahip değilsiniz” dedi.

Urfa, yetkilere görevlerini yapması çağrısında bulundu, “Hiç kimse tahliye kararı dışında bir karar vermeyi aklın ucundan geçirmesin” uyarısında bulundu.

'MAHKEME BAŞKANI EVİNDE KEYİF ÇATMAKTADIR'

Açıklamanın ardından adliye önünde bekleyen kitle, “Hatay halkı vekilini istiyor”, “Halkın vekili tutsak edilemez”, “AYM kararı uygulansın” sloganlarını hayırdı.

Açıklamada konuşan Özgür Urfa, adliyenin özel güvenlik görevlilerinden edindikleri bilgiyi aktardı. Urfa, “Kalem bize sabah mahkeme başkanının burada olduğunu söylemişti. Fakat bilgiyi özel güvenlik görevlileriyle teyit ettirdik. Mahkeme başkanı evinde keyif çatmaktadır.”

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan hak ihlali başvurusunu dün ikinci kez görüşmüştü.

3'E KARŞI 11 OY

AYM, Can Atalay dosyasında hak ihlali olduğuna oy çokluğuyla ikinci kez hükmetti. AYM, ilk ihlal kararını 5'e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararında ise bu sayı 3'e karşı 11 oldu. Ayrıca Can Atalay'a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

KARAR YEREL MAHKEMEYE ULAŞMIŞTI

AYM'nin kısa kararı, dün akşam saatlerinde yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Mahkemenin Can Atalay hakkında karar vermesi bekleniyordu.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı Davası’nda hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilen Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel hak ihlali başvurusunun ilkini ise 25 Ekim’de görüşmüştü. Can Atalay’ın 'Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 'Kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar verilmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay’a göndermiş; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı konunun 3. Ceza Dairesi tarafından değerlendirilmesi gerektiği yönünde mütalaa vermiş, Daire ise Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına hükmedip Atalay hakkında ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

Cezaevindeki Milletvekili Can Atalay’ın avukatlarının 1 Aralık'ta yaptığı bilgilendirmeye göre; Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması nedeniyle Yüksek Mahkeme’ye ikinci kez başvuru yapılmıştı. Avukatlar Atalay'ın; 'Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı', 'Adil yargılanma hakkı' ve 'Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının' ikinci kez ihlal edildiğinin tespitini ve bu ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep ettiği belirtilmişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar