Barzani'nin Kürdistan seçimi öncesi Ankara ziyareti: Gündemde 'barış' süreci de mi var?

Barzani'nin Kürdistan seçimi öncesi Ankara ziyareti: Gündemde 'barış' süreci de mi var?
Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretinin Kürdistan seçimleri ve Türkiye'deki 'barış' süreci tartışmaları sırasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Kürdistan Başkanlık Sözcüsü Şahap, 'Türkiye ile ilişkiler ve bölgedeki son gelişmelerin' görüşüleceğini söyledi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlık Sözcüsü Dilşad Şahab, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’nin Ankara’ya resmi bir ziyarette bulunacağını duyurdu. Neçirvan Barzani’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceğini belirten Şahab, ziyaret çerçevesinde Irak-Türkiye ile ilişkilerini ve bölgedeki son gelişmelerin görüşüleceğini söyledi.

Ziyaretin, son günlerde Türkiye siyasetinin, 'yeni bir çözüm süreci başlıyor mu' tartışmalarına odaklandığı günlerde gerçekleşmesi dikkat çekti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Partililer ile tokalaşarak 'barış' söylemini kullanmasıyla ortaya atılan yeni bir 'çözüm süreci' iddiaları hükümet kaynaklarınca doğrulanmasa da, Barzani'nin ziyareti kulisleri daha da hareketlendirdi.

Neçirvan Barzani, bugün (16 Ekim 2024 tarihinde) Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Erdoğan ve Neçirvan Barzani en son 22 Nisan 2014 tarihinde Erbil’de bir araya geldi.

MESAJ İLETME İHTİMALİ

Bu ziyaret, yeni bir sürece dair tartışmalar bağlamında önemli bir adım olarak değerlendirilirken, Barzani’nin bu görüşmede çözüm süreciyle ilgili taraflar arasında bir rol oynayıp oynamayacağı da merak konusu.

Barzani’nin Ankara ziyaretinde seçimlerin yanı sıra Türkiye'deki 'çözüm süreci' tartışmalarının da gündemde olması bekleniyor

Daha önceki süreçlerde, Barzani’nin Ankara, İmralı ve Kandil arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yaptığı iddiaları gündeme gelmişti.

Kürdistan Bölgesi, 20 Ekim 2024’te yapılacak bölgesel seçimlere hazırlanırken, Türkiye de bu süreci yakından izliyor. Bölgesel seçimler ve Türkiye'deki tartışmalarının gölgesinde gerçekleşecek ziyarette, ABD ve Batı’nın da yakından takip ettiği Neçirvan Barzani’nin 'çözüm süreci'' ile Kürdistan Bölgesi seçimlerini gündeme getirmesi bekleniyor.

Bu konuda somut bir bilgi bulunmamakla birlikte, bazı kaynaklar Barzani’nin İmralı Cezaevi'nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’dan bir mesaj alıp bunu Kandil’e iletme ihtimalinin gündemde olduğunu iddia ediyor.

Öte yandan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Neçirvan Barzani’nin bir araya gelip gelmeyeceği ise bilinmiyor. DEM Parti kaynaklarına göre, şu ana kadar DEM Parti’den bir randevu talep edilmedi.

KARAYILAN’DAN KDP’YE ÇAĞRI

PKK’nin üst düzey isimlerinden Murat Karayılan'ın kısa süre önce Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yönelik eleştirilerde bulunarak, Kürtler arasında ulusal birliğin sağlanması çağrısında bulunması da dikkat çekti. Karayılan, “Bu dönemde ulusal birliğimizi sağlamalıyız. Kürtler olarak bir araya gelmeli ve ulusal bir stratejiyi netleştirmeliyiz. Buna çok fazla ihtiyaç vardır,” diyerek ulusal birliğin önemini vurguladı.

Barzani’nin bu kritik Ankara ziyaretinin bölgedeki siyasi dengeleri nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor. Görüşmelerin içeriği, hem Türkiye hem de Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi için önemli sonuçlar doğurabilir.

NE OLMUŞTU?

1 Ekim tarihinde Meclis’in yeni yasama yılının ilk gününde Devlet Bahçeli Genel Kurul’da DEM Parti sıralarına giderek DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile tokalaştı. Aynı gün düzenlenen yeni yasam yılı resepsiyonunda ise "Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım" dedi.

Bahçeli 8 Ekim’de yaptığı grup toplantısında ise “Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el, 'Gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin' temenni ve teklifidir” dedi. Bahçeli’nin açıklamalarına aynı gün gerçekleştirilen grup toplantısında yanıt veren DEM Parti Tülay Hatimoğulları ise "Çözüme dair bir plan açıklanması halinde barış konuşulabilir" diyerek ‘yol temizliği ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.

15 Ekim tarihinde yaptığı grup toplantısında ise bu defa Bahçeli, İmralı’yı işaret ederek, “DEM Parti’nin aklını başına alması, uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamını kamçılamaktan uzak durması herkesin hayrınadır" ifadelerini kullandı. Bahçeli ayrıca “Teröristlerle konuşulacak, konuşularak çözülecek hiçbir şey yoktur. Uzattığım eli bağlamından koparıp başka mecralara çekenlerin nereye varmak istedikleri malum ve mahuttur” dedi ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’a seslenerek, "Terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin" çağrısında bulundu.

Bahçeli’nin sözlerinden sonra grup toplantısında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise Bahçeli’nin sözlerine ilişkin, "Tecridi kaldırın, Öcalan'ın ne dediğini hep beraber görelim” diyerek, barışın eşitler arasında olacağını söyledi.

Öne Çıkanlar