Bombalı saldırı, Erdoğan’dan Akşener’e çağrı, fezlekeler...

Bombalı saldırı, Erdoğan’dan Akşener’e çağrı, fezlekeler...
İstiklal Caddesi’nde yaşanan bombalı saldırının tartışmaları siyaset gündeminin de merkezindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Akşener’e yaptığı ‘yeniden düşün’ çağrısı karşılık bulmadı. CHP’li üç milletvekilin fezlekesi Cumhurbaşkanlığına gönderildi...

ANKARA - Türkiye’de siyaset ve Meclis gündemi yine yoğun bir haftayı geride bıraktı. İstiklal Caddesi'ndeki saldırın ardından muhalefet İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yüklendi. Soylu ise muhalefeti suçlayıcı açıklamalarına devam etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Akşener’e yaptığı ‘yeniden düşün’ çağrısına İYİ Parti lideri Meral Akşener, ‘Milletimizin geleceğinin heba edildiği bir kumar masasında değiliz” açıklamasını yaptı.

Başörtüsüne dair anayasa değişikliğinin haftaya Meclis’e sunulması bekleniyor.

İşte öne çıkan başlıklar:

İSTİKLAL CADDESİ’NDE BOMBALI SALDIRI

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım’da bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 6 kişi öldü, 81 kişi yaralandı. Saldırının ardından sosyal medyaya erişim yavaşlatıldı, RTÜK patlamaya ilişkin yayın yasağı getirdi. Emniyet kısa süre içinde saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashir’le birlikte 51 kişi gözaltına aldı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği Ahlam Albashir’in de içinde bulunduğu 17 şüpheli hakkında tutuklama kararı verirken, üç şüpheliyi ise adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Savcılık ayrıca serbest bırakılan 29 şüpheli ise sınır dışı edilmesine karar verdi.

SALDIRIYA İLİŞKİN ÇELİŞKİLİ İFADELER

İstiklal Caddesi'ndeki patlama hakkında Reuters ajansına Ankara'dan açıklama yapan üst düzey bir yetkili, "saldırganın PKK ile bağlantılı olduğuna inanıldığını ama IŞİD bağlarını dışlamadıklarını" söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü çeşitli açıklamalar yaptı. Saldırıyla ilgili işaret edilen PKK 'Alakamız yok' dedi. Fail olduğu açıklanan Alham Albashir'in ilişkileri, Türkiye'ye nasıl geldiği konusunda çok sayıda soru ortaya çıkarken, Soylu muhalefeti suçladı. Muhalefet ise Soylu'nun sorumluluğunu hatırlattı.

AVUKATI HEDEF GÖSTERDİ, İSİM YANLIŞ DEDİ

Zafer Partili Adem Taşkaya'nın Beyoğlu patlamasının ardından "saldırının faili" iddiasıyla avukat Jiyan Tosun’u hedef gösterdi. Tosun, savcıya ulaşamadığı ve can güvenliği olmadığı için geceyi adliyede geçirdi. Daha sonra açıklama yapan Taşkaya, “Telegramdan aldığım bilgiyi paylaştım. Fotoğraf doğruydu ama isim yanlış oldu. Hukuk önünde hesap veririm” açıklamasını yaptı.

MHP’Lİ İLHAN’IN SALDIRGAN İLE TELEFON TRAFİĞİ

MHP Şırnak Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan'ın, İstanbul'da 6 kişinin öldüğü bombalı saldırının faili olarak açıklanan Ahlam Albashır'le görüşme trafiği olduğu iddia edildi. İlhan, kimlik fotokopisinin izni olmadan alındığı ve üzerine bir telefon hattı çıkarıldığını belirtti ve “Üzerimize oyun oynuyorlar" dedi.

AĞIRALİOĞLU: KILIÇDAROĞLU’NUN KAZANMASINDAN ENDİŞELİYİZ

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, 2023 seçimlerinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olması halinde kazanamayacağından endişe ettiklerini söyledi: Kazanabilir de ama klasik AKP-MHP seçmeni gönülsüzdür oy vermede.

ALTILI MASA BİR BUÇUK AY SONRA BİR ARAYA GELDİ

Altılı Masa'nın ikinci turdaki ikinci toplantısı, yaklaşık bir buçuk aylık aranın ardından DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde 14 Kasım’da yapıldı.

Liderler toplantının ardından yaptıkları açıklamada Taksim'deki terör saldırısını kınadı, ayrıca www.altilimasa.biz adlı bir internet sitesi kurulduğunu duyurdu. Liderler, “iktidarın tüm ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarına karşı, ortak idealimiz olan yarının özgür ve demokratik Türkiye’si için birlik ve uzlaşı içerisinde çalışmalarımıza kararlılıkla devam etmekteyiz” mesajını verdi.

BTP’NİN ALTINI MASAYA KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Altılı Masa'ya katılma talebinin reddedilmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Baş, "Gençleri iyi tanıyın, kafalarına bir şey koyduklarında yaparlar; biz yine de iktidarın seçimi kazanamaması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

ERDOĞAN’DAN İYİ PARTİYE ÇAĞRI: YENİDEN GÖZDEN GEÇİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan İYİ Parti için, "Temenni ederiz ki bir dönüşüm yapmak suretiyle gerek bu masayı terk etmek gerekse milli ve yerli bir duruş sergilemek üzere konumunu yeniden gözden geçirir" dedi. Erdoğan’ın yaptığı çağrıya yanıt veren İYİ Parti Meral Akşener, “İYİ Parti çizgisinde kırık olmayan dün neyi savunuyorsa bugün de aynısını savunan insanların partisidir. Dolayısıyla milletimizin geleceğinin heba edildiği bir kumar masasında değiliz” açıklamasını yaptı.

ERDOĞAN G20 ZİRVESİNE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15-16 Kasım tarihleri arasında Endonezya'nın Bali adasındaki Apurva Kempinski'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan zirvede bir dizi diplomatik temasta bulundu. ABD Başkanı Joe Biden’ın yanı sıra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile bir araya geldi. Söz konusu ikili görüşmeler basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

ERDOĞAN İÇİN 'BERABER YÜRÜDÜK BU YOLLARDA' DEMİŞTİ CHP GEÇTİ

AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile özdeşleşen 'Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda' şarkısının söz yazarı, besteci Aşkın Tuna CHP'ye üye oldu. Tuna'nın rozetini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı.

BOZDAĞ’DAN FETÖ AÇIKLAMASI: KEŞKE SÖYLEMESEYDİM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerin eleştirilerine yanıt veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2011'de sarf ettiği "Fetullah Gülen bu ülkenin yetiştirmiş olduğu değerli bir kıymettir" sözleri hakkında, "O sözler o dönemde söylenmiş sözler. Ama keşke söylememiş olsaydık. O günün şartları içerisinde terör örgütü vasfı ortada olmadığı için söylenmiş" dedi.

ANAYASA TEKLİFİ MUHTEMELEN HAFATAYA MECLİS'TE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği teklifine dair açıklama yaptı. Bozdağ, “Anayasa değişikliği teklifini muhtemelen önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığına sunacağız” dedi.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta AKP’nin 25 maddelik Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Teklifin 21’inci maddesiyle başlayan görüşmeler kalan 5 maddenin de görüşülmesiyle kabul edildi. Açık oylamaya katılan 415 milletvekilinden 242'si kabul oyu verirken 173 milletvekili de "torba kanuna" ret oyu verdi. Bütçe görüşmeleri önümüzdeki hafta da devam edecek.

KILIÇDAROĞLU SURİYELİLERLE GÖRÜŞTÜ

Kilis'te konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Suriyeli göçmenlerin durumu ile ilgili olarak çözümü Şam Yönetimi ile iletişime geçmek olduğunu belirtti, ‘İktidara geldiğimizde ilk işimiz Suriye yönetimi ile görüşme olacak’ dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca bir grup Suriyeli ile kapalı toplantı gerçekleştirdi.

ERDOĞAN TEŞEKKÜR ETTİ, SOYLU REDDETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'ndaki bombalı saldırı için taziye ileten ülkelere teşekkür etti. Erdoğan'ın teşekkür ettiği ülkeler arasında, İçişleri Bakanı Soylu'nun 'taziyesini reddettiği', MHP lideri Bahçeli'nin 'sahte ve samimiyetsiz' dediği ABD de yer aldı.

CHP ÜÇ MİLLETVEKİLİN FEZLEKESİ CUMHURBAŞKANLIĞINDA

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın yargılandığı Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada "duruşma hakimlerine alenen hakaret" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla CHP'li üç milletvekili hakkında fezleke düzenlendi. Başsavcılık tarafından hazırlanan fezleke, Adalet Bakanlığı tarafından TBMM'ye sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

TBMM’DE HDP’Lİ GÜZELRİN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ KABUL EDİLDİ

TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin raporu kabul ederek, Genel Kurula sevk etti. Karma komisyon, aldığı karara ilişkin raporunu TBMM Genel Kurulu'na havale edecek. Genel Kurul, Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili nihai kararı verecek.

AYSEL TUĞLUK’A YENİ İDDİANEME

Demans hastalığı nedeniyle geçen günlerde tahliye olan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk hakkında, 2014’te yaşandığı ileri sürülen bir olaydan dolayı 8 yıl sonra yeni bir iddianame hazırlandı. Tuğluk'un 15 yıl hapsi isteniyor.

İYİ PARTİLİ KINIK’A SİLAHLI SALDIRI

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İYİ Parti İstanbul İl Teşkilatı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi ve İBB Meclis Üyesi Ali Kıdık'ın silahlı saldırıya uğradığını duyurdu.

Öne Çıkanlar