CHP Tüzük Kurultayı başladı ... Özgür Özel: Genel Başkan dahil herkes ön seçime girecek

CHP, sembolik açılışını Sivas'ta yaptığı Tüzük Kurultayı’nı bugün gerçekleştiriyor. Kurultayda konuşan Genel Başkan Özgür Özel, "Genel başkan dahil herkes ön seçime girecek" dedi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi’nin Tüzük Kurultayı bugün Ankara ATO Congressium’da başlıyor. Sembolik açılışı Sivas Kongresi'nin 105’inci yıldönümü nedeniyle Sivas’ta yapılan Tüzük Kurultayı’nın resmi açılışı, bugün saat 10.00’da yapıldı.

“İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” adı altında yapılacak Tüzük Kurultayı'na sadece delegeler ile onur kurulu üyeleri ve eski genel başkanlar davet edildi. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ait ayrılan koltuk boş kaldı.

ÖZEL, ESKİ BAŞKANLARLA BİRLİKTE SALONA GİTTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel,partinin eski genel başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile birlikte kurultay salonuna gitti.

GÖKHAN ZEYBEK DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

Tüzük Kurultayı‘nda Divan Başkanlığı'na CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek seçildi. Kurultay, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açılış konuşmasıyla başladı.

Divan Başkanı seçilen Gökhan Zeybek, CHP’nin 38. Olağan Kurultay’ında çıkan değişim iradesinin yerel yönetim seçimlerinde partilerini 47 yıl sonra birinci parti yaptığını söyledi. Zeybek, şöyle konuştu:

“Bize güvenen aziz milletimize liderlik eden Özgür Özel’e özellikle teşekkür ederim. Pek çok konu başlığı görüşeceğiz. Dayanışarak kurultay salonundan güçlenerek çıkacağız. CHP’yi el birliği ile iktidara taşıyacağız. Kurultayımızın partimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.”

whatsapp-gorsel-2024-09-06-saat-11-21-39-d4cb585c.jpg

Zeybek’in konuşmasının ardından 'Değişim Başlıyor' isimli son 10 ayda yapılan çalışmaları içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

ÖZEL: ARTIK DAHA ÇOĞUZ

Daha sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kurultay’ın açılış konuşmasını yaptı. Özel’in konuşmalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“47 yıl aradan sonra belki de ilk kez şu anda Türkiye’nin birinci partisinin kurultayını ekranları başına geçip izlemekte olan millete merhaba. Artık daha çoğuz. Partimize oy veren umudunu bize bağlayan 4 milyona yakın yeni seçmenimize merhaba. Milliyetçi demokratlara, Kürt demokratlara ve Türkiye’nin tüm demokratlarına merhaba.”

"Sayın Erdoğan’ın kabinesinde tek bir kadın vardır o da aileden sorumludur. Sen aile ile sorumlusun demekte, AKP’deki tüm kadın siyasetçilere, az da oylarını almadığı çok sayıda kadına ‘sizin yeriniz evdir’ demektedir. ‘Kültür sanata biz bakacağız, ekonomiyi biz yöneteceğiz, yerel yönetimlerle ilgili bir karar alınacaksa biz alacağız, adliyeyi de mülkiyeyi de biz yöneteceğiz’ demiştir. Bu ülkenin kuruluş kodlarında, kurucu kadrolarının zihinlerinde bu yoktur. Bu ülkenin kurucu kadrolarında Atatürk’ün ilerici bakış açısıyla yarın yöneteceği kabinesinde kadın erkek eşitliğine yer verecektir."

FİLİSTİN DAVASINI SAHİPLENDİK

"Tüm yurt dışı temaslarında Türkiye’nin menfaatlerini savunduk, Gazze’deki zulmü gündeme getirdik. İsrail zulmüne karşı İsrail’in karşısında olmayı bildirdim. Elime aldığım her mikrofonda Filistin’in haklı davasını savundum. Çünkü Filistin’i savunmak, Yasel Arafat’la Bülent Ecevit’in kurduğu iletişimi sahiplenmektir, Deniz Gezmiş’leri ve arkadaşlarının Filistin davasını sahiplenmektir."

"Geçen yıl 4-5 Kasım kurultayımız ise bizlere önce yerel seçimlerde, ardından genel seçimlerde partimizi birinci yapma, iktidar yapma görevi vermiştir. Kurultayımızın hemen ardından yaş ortalaması 43 olan gençlerle tecrübeyi bir araya getirdiğimiz parti meclisimizde çalışmaya başladık. Yaş ortalaması 46 olan bir MYK oluşturduk. İki kurulda da siyaset tecrübeleri, akademik tecrübeleri ve yaşları benden yüksek fevkalade değerli isimler de vardır. Onlarla birlikte olmanın da güvenini duyuyorum. İdari MYK ve gölge kabine adıyla iki yapıdan oluşan bir MYK belirledik. Tüm bakanlıklara denk, onları takip edecek, politika üretecek bir gölge kabine oluşturduk. Gölge kabine, iktidarda bulunan partinin kabinedeki tüm bakanlarının karşısına, onları izleyecek, eleştirecek, doğru yönlendirmelerde bulunacak ve millete dönüp 'biz olsak öyle değil böyle yapardık, biz geldiğimizde yol haritamız, siyasetimiz budur' diyecek bakanlardan oluşuyor.

'CHP, TÜRKİYE CUMHURİYETİ'Nİ YÖNETECEK KABİNESİNDE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNE YER VERECEKTİR'

"Malum Sayın Erdoğan'ın kabinesi 17 bakan ve bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmak üzere 18 kişiden oluşuyor. Aramızda bir fark var; Sayın Erdoğan'ın 18 kişilik kabinesinde bir tek kadın vardır, aileden sorumlu bakan. AKP'deki, Türkiye'deki tüm kadın siyasilere, az da oylarını almadığı çok sayıda kadına şunu demektedir; sizi yeriniz ailedir, evdir, çocuk büyütmektir, engelliye bakmaktır.

"Siz dış politikadan anlamazsınız, iç işleri sizin işiniz değildir, ekonomiyi biz yöneteceğiz. Yerel yönetimlerle ilgili bir karar alınacaksa onu da biz alacağız, adliyeyi de mülkiyeyi de biz yöneteceğiz diyorlar. Ama asla ve asla unutmamamız gereken bir şey var ki; bu ülkenin kuruluş kodlarında bu yoktu. Bu olsaydı, şu anda dünyanın ileri gitmiş, demokrasisiyle övünen ülkeleri ağzına alamazken Latife Hanım'ın yanında kadın haklarının konuşulması, o ülkeler 40 yıl bekleyecekken kadına seçme seçilme hakkının tanınması ve hem toplum, hem de siyaset yaşamında kadınların önünün açılması, belki bugün ülkeyi yönetenler idrak edemez ama bu ülkenin kuruluş kodlarında, Atatürk'ün en ilerici bakış açısında vardı. Bunun bilinciyle CHP bugünkü gölge kabinesinde olduğu gibi, yarın kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetecek kabinesinde kadın erkek eşitliğine yer verecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

'PARTİYE İHANET ETMEYEN GERÇEK KAHRAMANLARA ALKIŞ GÖNDERİYORUZ'

“Gökhan Zeybek baştan olmak üzere onun şahsında il başkanlarına, genel sekterimizin şahsında tüm örgütlenmemize, genel başkan yardımcılarımıza bu büyük başarıya yapmış oldukları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu seçimde aday gösterilip parti değiştirenler eskisi gibi başka partilerle yer alıp bize seçim kaybettiren potansiyeli yakalayamadılar. Bu duruma yönelik kanundaki yasakların arkasından dolanmasına, engel olması bu başarıda çok önemlidir. Aday gösterilmediği halde bütçesini arkadaşına teslim edenler, kendi kişisel aracıyla kampanya yapanlar oldu."

"Bu partiye ihanet etmeyen, parti bilinciyle partiye sahip çıkan bu partinin gerçek kahramanlarına alkış gönderiyoruz. Aday gösterilmeyince televizyonlara konuşanlar, istifa edip gidenler, partide kalıp soğuk yapanlar tarihteki yerini aldılar. Ama bu partiyi bırakıp bağımsız aday olup bize kaybettirip AKP’ye kazandıranları da not etmedik, artık bizim onlarla işimiz yok. Partiyi yüzüncü yılında, partiyi ikinci yüzyılında tüm demokratlar sahiplenmişken, Kürtlerle, sosyal demokratlar, milliyetçiler bu büyük zafere gidiyorken, bu partinin karşısında adaylaşanlar. Bir daha onlar bu partide görev almayacaklardır bunu açıkça ifade ediyorum. Ayrıca bu büyük başarıda sayın İmamoğlu, sayın yavaş ve belediyelerini AKP ve MHP’den alıp o belediyeleri bütün zorluklarla büyük bir cesaretle partili olduklarını unutmadan yönettiler."

'ADALET DUYGUSUNA ZARAR VERMEYİN'

“Siyaset masasında sadece halkın sorunları yer tutmalı dedik. Bu anlayışla, Ramazan Bayramı’nda tüm siyasi partilerin liderlerini 18 genel başkanı aradım, selamlaştım. Tüm bakanlar ve sayın cumhurbaşkanı ile tokalaştım. Erdoğan’ın partimize ziyaretinde kendisini genel merkezimizde ağırladım. Yaptığım her görüşmede, kurduğum her temasta sadece halkın sorunlarını gündeme getirdim. Millet son seçimlerde size iktidar olma sorumluluğu verdi, o zaman emeklinin sorununu çözün dedim. Ortaya koyduğunuz her çözümde biz size Melis’te destek olmaya hazırız dedim."

"Esnafa bu zulüm nedir, bundan vazgeçin dedim. Gezi tutuklularının uğradığı haksızlıkları anlattım. Tayfun Karaman’ın ‘ağaçları kesmeyecek, AKM’yi yıkıp AVM yapmayacaklar’ dediği ifadelerden darbe çıkmayacağını söyledim, evrakları teslim ettim. Bunların içinden Can Atalay’ın AYM kararına rağmen serbest bırakılmamasının Melis’e saygısızlık olduğunu da söyledim. Ayrıca Emine Şenyaşar’a randevu verilmesini, o ananın yüreğindeki yangının söndürülemeyecek bile olsa hafifletilmesi gerektiğini söyledim. Ayşe Ateş’e randevu verin, adalet duygusuna zarar vermeyin, o kardeşimize randevu verin dedim."

'SİYASET YILLARDIR NORMALİNDEN SAPTIĞI İÇİN MİLLETİN SIKINTISI ÇÖZÜMSÜZ KALMIŞTIR'

"Bir süre sonra onlar da normalleşmeyi kullanmaya başladılar. Normali budur, bizi o masalara oturtturan milletin kendisidir. Siyaset yıllardır normalinden saptığı için milletin sıkıntısı çözümsüz kalmıştır. Benim arkama geçmelisin diyen basit siyaset bozulmuştur. Bu görüşmeler AKP ile ittifak görüşmesi değildir. Yapılan görüşmeler milletin derdini ifade etme, çözüm önerileri sunma, sonuç alınmazsa mücadele etme sürecidir. "

ANAYASA TARTIŞMALARI: MEVCUDA UYARSANIZ YENİSİNİ KONUŞURUZ

"Bu ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı var diyenlere; mevcuta uyarsanız yenisini konuşuruz. Erdoğan’a yapılmış bir anayasaya Erdoğan bile uymuyorsa yeni bir anaya konuşma değil, onu yapacak yeni bir Meclis, kuvvetler ayrılığına inanan güçlü bir iradeye ihtiyaç var. Onun zamanı da CHP iktidarı demekte doğrudur. Yarın bir sihirli değnek bu iktidarın başına değerse, AYM kararlarına uyarsa, kuvvetler ayrılığını ve yürütmenin yargı üzerindeki tahakkümünü ortadan kaldırırlarsa, hatalarını telafi eder yeni yanlışlar yapmazlarsa yeni anayasa söylemine kulak kabartabiliriz. Ama gezi tutukluları içerde yatarken, Melis’te neye el kaldırılacağı saraydan talimat alıyorsa, çıkarılan her kanun salonun kurullarında konuşuluyorsa burada yeni bir anayasa yapmaktan bahsedilemez. "

"Bu süre içinde olumlu birkaç adımdan sonra 1 Mayıs’ta Taksim’i işçilere kapattılar AYM kararına rağmen. Can Atalay’ı içerde tuttular, halkın iradesini yok sayan kayyım politikasını ısrarla sürdürdüler. Atanmayan öğretmenlerden hayvan hakları yasasına kadar kendi bildiklerini okumaya, yanlışta ısrar etmeye devam ettiler. Türkiye’de anormal bir şey yoktur diyecek kadar çıldırdılar. Bunların kedisine de Türkiye’ye de faydası olmadığını görmediler. "

'OYUNA GELMEYECEĞİZ'

"Şimdi kavga etmek, eski Türkiyelerine dönmek istiyorlar. Kusura bakmasınlar eski Türkiye geride kalmıştır, oyuna gelmeyeceğiz. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Toplumu satın aldılar, bize oy vermeyenlerin ön yargılarının kırıldığı bu süreç üzerinden aldığımız haksız eleştiriler oldu. Kutuplaşmanın konforuna kapılıyorlarsa haksızlıktır. Bu partinin bir lideri bir yönetimi, yönetimi ile birlikte 81 ilinde eş güdüm halinde olan güçlü bir örgütü ve iktidar olmaya verdiği bir kararı vardır. Partinin yeniden geriye düşürülmesine asla izin vermeyeceğiz."

'TÜZÜK TASLAĞI KILIÇDAROĞLU'NA GÖNDERİLDİ'

İnternet üzerinden 9 bin, dijital katılım yoluyla 20 bin katılımla Tüzük Komisyonu’nun değerlendirmesini sürdüklerini belirten Özel, Tüzük Komisyonu’nun gece saatlerinde tamamlandığını söyledi. Özel, dün son halinin de Kemal Kılıçdaroğlu’na iletildiğini söyledi.

“10 önceki kurultayımızda bir tüzük değişikliği sayın genel başkanımız tarafından ifade edilmişti. Ben de yapılacağını ve görüşlerini sahiplendiğimizi belirterek kasım ayının sonunda gerçekleştireceğimize söz vermiştim. Lakin kurultayın ertesi günü partinin avukatları çağırdığımda hukuken o tarihte yapılamayacağını öğrendim. Eğer bir karar alınacaksa yeni yönetimin yetkisine bırakmak için tercih ettiklerini söylediler. 81 il başkanımız toplandığımızda ‘bu kurultayın sözünü siz verdiniz biz erteliyoruz’ dediler. Kendilerinin verdiği bu karar PM tarafından da benimsendi ve 4 Eylül’de başlayan Tüzük ve program değişimini tartışacağımız tüzük kurultayımızı toplayacağız dedik. Ve şimdi geçekleştiriyoruz.”

'KORKULACAK DEĞİL, ÖVÜNECEK BİR METİN ORTAYA ÇIKTI'

“Bu tüzük ne benim ne Kemal Bey'in ne de önceki başkanlarınındır. Bu tüzük kapsayıcılığı bakımından örgütümüzündür” diyen Özel, “Korkulacak değil, övünecek bir metin ortaya çıktı. Oy birliği ile geçen tüzük bugün buradadır. Bu tüzük geçince hiç kimse kaybetmez bu örgüt kazanır. Bu salondan birilerinin aksine güle oynaya, hep beraber, omuz omuza çıkacağımızı biliyorum, umuyorum. Bunun için sizlere güveniyorum, bu süreci her birinize ayrı ayrı emanet ediyorum”

'GENEL BAŞKAN DAHİL ÖN SEÇİME GİRECEK'

“Genel başkan da dahil hepimiz ön seçime gireceğiz” diyen Özel, dönem sınırlandırmasının iki dönem önceye çekildiğini söyledi. Özel, “Mevcutlar bir dönem öncekilere iki dönemlik vekillik yapılmış saymıştır” dedi.

TÜZÜK KURULTAYI’NNDA 20 MADDEYE YAKIN DEĞİŞİKLİK

Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde 20’ye yakın maddede değişiklik yapması bekleniyor. Bu kapsamda, Genel Sekreter güçlendirilecek. Kurultaylarda genel başkan aday gösterilmeyecek ancak istemesi durumunda aday olacak. Genel başkan adaylarının da delegenin yüzde 5 imzasıyla aday olabilmesi aday olacakların da en fazla yüzde 10 imza ile başvurusu yapabilmeleri sağlanacak.

HAKİM DENETİMİNDE ÖN SEÇİM ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKIYOR

Edinilen bilgiye göre, tüzük taslağına göre hâkim denetiminde ön seçim zorunlu olmaktan çıkarılırken, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve örgüt denetiminde aday yoklamasının da dahil edildiği karma bir sistem öngörülüyor. Ancak parti içinde bir grup, hâkim denetiminde ön seçimin esas alınması gerektiğini savunuyor.

Tüzük taslağında, başta milletvekilliği olmak üzere bir kişinin parti kurullarında en fazla 3 dönem üst üste görev alabileceği ancak ön seçime girenler için bu koşulun aranmayacağı öngörülüyor.

Tüzük değişikliğinin ardından cumartesi ve pazar günü ise parti programında değişiklik hazırlığına dönük çalıştaylar düzenlenecek.

Öne Çıkanlar