CHP Tüzük Kurultayı'nda gerginlik: Maddelerin tamamı onaylandı

CHP'nin Olağanüstü Tüzük Kurultayı'nda kısa süreli gerginlik çıktı. Tüzük maddelerinin tamamı kabul edildi

Seda TAŞKIN


Ankara - CHP, 20’nci Olağanüstü Tüzük Kurultayı için Ankara’da toplandı. Parti tüzüğünün 28 maddesinde değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi.

Böylece genel başkana, genel sekreter ve protokol yönetmeliğiyle belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları vekalet edecek. Değişikliklerden öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

* TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri, partinin en üst yönetim organı olan Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) alındı. Genel sekreterin MYK’daki sırası, genel başkan yardımcılarının önüne getirildi.

GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI İÇİN YÜZDE BEŞ SINIRI

* Genel başkan adayı olmak için kurultay üye tamsayısının en az yüzde beşinin, en çok yüzde 10’unun yazılı önerisi gerekecek. Yüzde 10’dan çok imza divan başkanlığına sunulamayacak. Mevcut genel başkan isteği üzerine aday olabilecek, kendisi imza toplayamayacak adına da imza toplanamayacak.

* Örgüt denetiminde ön seçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde PM, TBMM üye tamsayısının yüzde 15’i kadar sırayı genel merkez kontenjanı olarak belirleyebilecek. Bu kontenjan her bir seçim çevresinde toplam milletvekili sayısının yüzde 15’i kadar olabilecek.

ENGELLİ ADAY MADDESİ

* Merkez yoklamasındaysa adaylar doğrudan PM tarafından belirlenecek. Örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ya da örgüt denetiminde aday yoklamasına katılanlar, merkez yoklaması, merkez adaylığı veya genel merkez kontenjanı için başvuramayacak.

* En az bir seçim çevresinin aday listesinin ilk sırasında engelli adaya yer verilecek.

ÜÇ DÖNEM KURALI

Bir kişi en fazla üç dönem üst üste milletvekili seçilebilecek. Yarısı tamamlanmadan seçimlerin yenilendiği yasama dönemleri hesaba katılmayacak.

* Üç dönem kuralı yerel seçimlerde aday belirleme sürecinde de uygulanacak. Buna göre, bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek.

CİNSİYET KOTASI

Örgüt denetiminde ön seçim veya örgüt denetiminde aday yoklamasında seçimle belirlenen milletvekili, il genel meclisi ve belediye meclisi adaylıklarında, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu seçiminde, il ve ilçe yönetim kurullarının seçiminde, il kongre delegeleri ve kurultay delegeleri seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası, yüzde 30 gençlik kotası uygulanacak.

'KILIÇDAROĞLU NEREDE' GERGİNLİĞİ

Bu arada aday belirlemede hakim denetiminde ön seçimin tek yöntem olmasını isteyen bazı partililer madde aleyhinde söz aldı.

Denizli il başkanı kürsüdeyken salondan ‘Kılıçdaroğlu nerede?’ Sesi duyuldu. Bunun üzerine Anlara Milletvekili Deniz Demir cevap verince tansiyon yükseldi. Gerilim tırmanmadan kısa sürede sonlandı.

Öne Çıkanlar