Tüzük Kurultayı’nda Oğuz Kaan Salıcı’dan eleştiri: ‘Karar alma ve belirleme neredeyse merkezileşmiş’

CHP’li Oğuz Kaan Salıcı kurultayda yaptığı konuşmada "hakim" denetiminde ön seçimin tüzüğe girmemesini eleştirdi. Salıcı, “Karar alma ve aday belirleme neredeyse tamamen merkezileşmiş” dedi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tüzük Kurultayı devam ederken, söz alan CHP’nin bir önceki Merkez Yürütme Kurulu’nda Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, kurultayda yaptığı konuşmada ‘hakim’ denetiminde önseçimin tüzüğe girmemesini eleştirdi. Salıcı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in genel başkan seçildiği kurultayda verdiği ön seçim sözünü hatırlatarak, “Genel Başkanımız tecrübeli bir siyasetçi. 10 yıla yakın bir süre grup başkanvekilliği yaptı. Ben onun neyi, neden söylediğini tartarak söylediği kanaatinde olduğu için önemsiyorum, ciddiye alıyorum, takipçisi oluyorum” dedi.

‘KARAR ALMA VE BELİRLEME MERKEZİLEŞMİŞ’

Salıcı, Özel’in seçildiği kurultayda söylediği “Karar alma ve aday belirleme neredeyse tamamen merkezileşmiş. Üye ve örgüt yapısının sağlıksız olduğu iddia edilerek önseçim terk edilmiştir. Şimdi gelin hepinize ekranlar önünde namus ve şeref sözü. Bundan sonra güç yetki ve karar örgütündür” sözlerini hatırlatarak, bugün gelen taslak metnin Özel’in bu sözleriyle uyumlu olmadığını söyledi. Özel’in bu sözlerine sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Salıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz önseçim dediğimizde her CHP’linin anladığı şudur; Hakim denetiminde, bütün üyelerin katılımıyla, yüzde 5 kontenjanla. Önseçim sözünü biz yeni anlamadık arkadaşlar. Ama gelen taslakta arkadaşlarımız örgüt denetiminde önseçim diye bir kavram icat etmişler. Örgüt denetiminde önseçimin adı 40 yıldan beri eğilim yoklamasıdır. Oralara kota koyabiliyorsunuz, başka şeyler yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla kavramları doğru yere koyduğunuzda ortaya çıkan şey şu bu gelen taslak sayın genel başkanımızın kurultay delegelerine verdiği sözle uyumlu değil. Bundan dolayı Tüzük Komisyonu’nda görev yapan değerli arkadaşlarımızı kurultay delegelerinin önünde bir kez daha uyarmak istiyorum.”

'NEDEN KAÇINIYORUZ?'

Şu anda önseçim yapmaya müsait bir siyasi iklimde olunduğunu belirten Salıcı, 2023 yılında yaygın bir siyasi ittifak olduğunu söyledi. Salıcı, “Sayın genel başkan bugün de bahsetti. Önümüzdeki dönemde siyasi ittifak olmayacak. Siyasi ittifak maddesi taslaktan çıkarıldı. 2019’da siyasi ittifak vardı. Dolayısıyla önümüzdeki seçimde bir siyasi ittifak olmayacaksa, CHP’liler kendi listelerinden girecekse ön seçim yapmaktan neden kaçınıyoruz?” sorusunu yöneltti.

Salıcı, önümüzdeki dönemde CHP’nin son yerel seçimlerde elde ettiği yaygın başarıdan kaynaklı yüzde 38 oyu olduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzde 38 oyu kalıcı yapmak daha da artırmak ve partinin oyunu Cumhurbaşkanlığı seçiminde daha yukarı taşıma seçimi. Bizim daha fazla birlik beraberliğe, daha fazla huzura ve barışa ihtiyacımız var. Ön seçim bunun için gerekli.”

Öne Çıkanlar