CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan Kobanê Davası tepkisi: Amaç, Erdoğan’ın ihtiyaç duyduğu bir mahkumiyet kararı çıkartmak

CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan Kobanê Davası tepkisi: Amaç, Erdoğan’ın ihtiyaç duyduğu bir mahkumiyet kararı çıkartmak
CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Kobanê Davası'nın duruşmasının ağustos ayında görülmesine tepki gösterdi. Tanrıkulu, "Adli tatil olmasına rağmen duruşmanın görülmesinin nedeni, Erdoğan’ın ve sarayın ihtiyaç duyduğu bir mahkumiyet kararı çıkartmak" dedi.

Artı Gerçek - CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kobanê Davası'nın 28’inci periyot duruşmasının adli tatil olmasına rağmen Ağustos ayında görülmesine tepki gösterdi. Tanrıkulu, " Ağustos ayını biliyoruz ki adli tatildir. Ama her nasılsa Sincan’daki ağır ceza mahkemesi duruşma günü koydu çünkü Erdoğan’ın ihtiyaç duyduğu bir mahkumiyet kararı var. Mahkumiyet beklentisi var" dedi.

TBMM'de gündeme dair açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, dün Sincan'da başlayan aralarında HDP eski Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê davasının 28’inci periyodu hakkında açıklamalarda bulundu. Yargılamanın bir intikam yargılaması olduğunu söyleyen Tanrıkulu, şöyle konuştu:

'HIZLA BİR MAHKUMİYET KARARI ÇIKARTIP OLASI BİR AYM KARARININ ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENİYOR'

"2014-15’te gerçekleşen olaylarla ilgili olarak hazırlanmış iddianame tam 7 yıl sonra kabul edilmiş. Selahattin Demirtaş ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karar var. Anayasa Mahkemesi’nin bir üyesi bütün geleneklere aykırı bir biçimde geçtiğimiz günlerde ‘Ben dosyayı incelemedim o yüzden süre istiyorum’ diye dosyanın görüşülmesinin önüne geçti. Şimdi bu yargılamayla hızla bir mahkumiyet kararı çıkartıp olası bir AYM kararının önüne geçilmek isteniyor çünkü Selahattin Demirtaş’ın bir mahkumiyet kararı yok. Bu yargılamanın bu şekilde ağustos ayında Sincan’da görülmesinin nedeni Erdoğan’ın ve sarayın ihtiyaç duyduğu bir mahkumiyet kararı çıkartmak aynı zamanda."

DEMİRTAŞ DA DAVANIN ERTELENMESİNİ TALEP ETMİŞTİ

Dünkü duruşmada konuşan Demirtaş da dava periyotlar insani koşullara göre düzenlenmesini talep etmişti. Demirtaş şöyle konuşmuştu:

"Hazır olan savunmalar alındıktan sonra duruşmanın ertelenmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde bizi savunmaya zorlarsınız. 7 yıldır, 2,5 yıldır tutuklu arkadaşlar süre talep ediyorsa cezaevini sevdikleri için değil, hazırlıklarını bitirmek istiyorlar. Ara kararlarınızda duruşmayı uzatmaya yönelik bir karar verirseniz, sizin de bunun gerekçesini bizi ikna etme şeklinde yazmanızı diliyoruz. Davayı uzatmaya yönelik ne amacımız olabilir, dışarıda hayat pahalı cezaevinde daha iyi mi diye düşünüyoruz? Davanın uzatılması şeklinde, adil, bağımsız, tarafsız bir şekilde yargılanmak için uğraşıyorum.

7 yıldır bu kadar hukuksuzluktan sonra heyetiniz adil bir yargılama yapar ve savunma hazırlığına dair saygı duyarsa bizde savunmalarımızı yaparız. Heyetin davayı hızlandırmaya yönelik tavrı merkezi bir koordinasyon çerçevesine dönüştü. Sizin kararlarınız seçimde hızlanıyor, seçimden sonra yavaşlıyor. Seçim ayında benim hakkımda, 5 bin 500 twit atılmış. Seçim bittiği gibi, ‘teröristliğimiz, alçaklığımız da’ bitti. Yerel seçim yaklaşıyor göreceğiz, AYM’de, İstinaf’ta, Saray’da bir hareketlilik var. Yeni ittifaklar konuşuluyor, Cumhurbaşkanın bu davayla ilgili nasıl ilgilendiğini, sizin de nasıl hızlandığınızı ispatladık." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar