Erdoğan: Putin'e Esad'la liderler görüşmesi teklif ettim

Erdoğan: Putin'e Esad'la liderler görüşmesi teklif ettim
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşme süreci başlatmak konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le konuştuğunu açıkladı: Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşmek istediğini söyledi. Erdoğan, Suriye'ye olası kara harekâtına ilişkin soruya yanıtında, "Biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz" dedi.

İki ülkenin istihbarat örgütlerinin, ardından da savunma ve dışişleri bakanlarının görüşmesi sonrasında "liderler olarak bir araya gelmekten" söz eden Erdoğan, "Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız" diye konuştu.

ESAD 'LAF DEĞİL İCRAAT BEKLİYORUZ' DEMİŞTİ

Esad, Ankara'dan kara harekatı mesajları eşliğinde gelen normalleşme önerileri karşısında "Ankara ile görüşmelerin şu anda sadece istihbarat niteliğinde olduğunu" ifade ederek, "Suriye Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor" demişti.

'BÖYLECE BİR DİZİ GÖRÜŞMELER ZİNCİRİNİ BAŞLATMIŞ OLACAĞIZ'

Erdoğan ise Türkmenistan ziyareti dönüşünde gazetecilerle sohbetinde, 'liderler zirvesi'nden dem vurdu. Erdoğan'a, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le pazar günü yaptığı telefon görüşmesinin ardından sarf ettiği "Birlikte karar ve uygulama noktasında destek istedik" sözleri hatırlatılarak, "Şimdi bu kapsamda acaba ortak bir operasyon veya ortak bir çalışma mekanizması mı söz konusu olacak? Nedir bu birlikte karar ve uygulama?" sorusu yöneltildi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Burada her ikisi de hatta şu anda belki gündemde olmayan ama daha sonra gelişmelerle gündeme gelebilecek birçok başlık söz konusu. Ama dikkat ederseniz bir şeyi daha açıkladım.

O da şu; biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız."

'GÜVENLİK KORİDORUNDA HER TÜRLÜ ADIMI ATARIZ'

Erdoğan yanıtının devamında, "Süratle adım atılması gereken bir diğer konu daha var. O da nedir? Terör örgütleri Suriye'de, özellikle Suriye'nin kuzeyinde rahat durmuyorlar. Zaman zaman ülkemizi oradan tehdit, tahrik ediyorlar, her şeyi yapıyorlar. Bizim de Soçi Mutabakatı olsun, Astana olsun buralarda verilmiş kararımız var" dedi.

"Sınırımızdan 30 kilometre güneyde biz rahatsız edildiğimiz zaman bu bizim güvenlik koridorumuzdur. Bu güvenlik koridorunda biz her türlü adımı atarız. Bu yeni bir şey değil Astana’da da gündemde olan bir şeydi. Daha sonra Soçi’de de görüştük, konuştuk. Yapılan iş bu" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Kaldı ki bizim Suriye’de Rusya’yla olan koordinasyonumuz da yeni değil" dedi.

IŞİD KARŞITI KOALİSYONA ELEŞTİRİ

Erdoğan'ın, Suriye'de ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonu eleştirmesi de dikkat çekti: "Suriye'de bir de koalisyon güçleri olayı var. Bu koalisyon güçlerinin içinde kim var? Başta Amerika var. Yanında Fransa’sı, Almanya’sı, İngiltere’si var. Bütün bunların olduğu bir coğrafyada biz ülkemizin güvenliği için tedbirlerimizi alıyoruz. Ama hepsinden de öte Suriye'de bir defa terör örgütünün besleyicileri var. Şimdi bu terör örgütü en büyük destekleri nereden alıyor? Koalisyon güçlerinden alıyor. Nereden alıyor? Petrol kuyularından alıyor. Bu petrol kuyuları şu anda koalisyon güçlerinin de aynı zamanda güvencesinde. Nereye satıyorlar? Rejime satıyorlar. Kim satıyor? Terör örgütü satıyor. Biz tabii bugüne kadar hep sabrettik. Ama artık sabır bitti. Şimdi onların, o rafinerileri, petrol kuyuları vesaire, bunlara yönelik de her türlü adımı attık, atıyoruz."

'ABD ESAD'LA GÖRÜŞMEYE OLUMLU BAKMIYOR' SORUSUNA TEPKİ

ABD'nin Esad'la görüşmeye olumlu bakmadığına dair yorumlar hakkında ise "Siz demek ki hala Cumhurbaşkanınızı tanıyamadınız" sözleri dikkat çekti. Erdoğan, "Ben kiminle, ne zaman, nasıl görüşeceğimi birilerinden izin alarak yapmam. Ben Mısır Cumhurbaşkanıyla Katar’da bir görüşme yaptım. Kimseden izin almadım. Suriye konusunda atacağımız adımlarda belirleyici husus da ulusal çıkarlarımız olacaktır. Suriye’de güvenli bölgeden tutun, terör örgütüne karşı alacağımız tedbirler içerisinde bu da bizim atacağımız adımlardan bir tanesidir" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar