Bloomberg araştırdı: 2024'te şiddetli kargaşa çıkma olasılığı en yüksek G-20 ülkesi Türkiye

Bloomberg araştırdı: 2024'te şiddetli kargaşa çıkma olasılığı en yüksek G-20 ülkesi Türkiye
Bloomberg'in araştırmasına göre, önümüzdeki yıl şiddetli siyasi kargaşa yaşanma olasılığı en yüksek G-20 ülkesi Türkiye. Araştırmada, Türkiye'yi Rusya ve ABD takip ediyor.

Artı Gerçek - Amerikan haber sitesi Bloomberg'ün, ABD'de Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından ülke içindeki gerilimi ölçmek için yaptığı bir araştırmadan, Türkiye açısından dikkat çekici bir sonuç çıktı. Araştırmaya göre Türkiye, önümüzdeki yıl iç ihtilaf yaşanma olasılığının en yüksek olduğu G-20 ülkesi.

Bloomberg Economics tarafından yapılan araştırmada, ABD hükümeti destekli bir araştırma projesi olan ve devletlerde olası iç siyasi ihtilaflar için bir veritabanı oluşturmayı amaçlayan Siyasi İstikrarsızlık Görev Gücü'nün (The Political Instability Task Force) geliştirdiği bir yöntem kullanıldı. Söz konusu yöntem, bir ülkeyi iç kargaşa karşısında savunmasız hale getirebilecek faktörleri ve ve şiddetli iç ihtilaf riskini ölçmeyi amaçlıyor.

gvmfcccwsaalqma.png

Bu riskleri bir endekse bağlayan metodolojide, iki faktör değişken olarak kullanılıyor. Bunlardan ilki, bir ülkenin demokrasi, otokrasi ve anokrasi (zayıf kurumların sorunları çözümsüz bıraktığı kısmi demokrasi) arasında nerede durduğunu dikkate alıyor. İkinci değişken ise "hizipçilik". Bu değişken için de Kırılgan Devletler Endeksi kullanılarak bir ülkede hem toplumsal gruplar arasındaki, hem de kurumlar ve siyaset içindeki farklılıklar inceleniyor.

G20 ülkelerinin bu yöntemle incelendiği araştırmada, Türkiye birinci sırada çıktı. "Önümüzdeki 12 ay içinde ihtilaf olasılığı" başlıklı grafikte, Türkiye'nin, Ukrayna savaşı nedeniyle siyaseten ve ekonomik açıdan zorlu günler geçiren Rusya'nın bile önünde olduğu görüldü. ABD ise üçüncü sırada çıktı. Endekse göre iç ihtilaf olasılığının en düşük çıktığı G-20 ülkesi Japonya olurken, onu Kanada ve İtalya izledi. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar